Annonce
Sport

DBU-boss kritiserer VM-vært: Arbejdsforhold halter stadig

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
DBU-formand Jesper Møller er bekymret over, at migranter arbejder i Qatar uden at få løn frem mod VM i 2022.

VM-værten Qatar er i en længere årrække blevet kritiseret for ikke at tilbyde migrantarbejdere ordentlige arbejdsforhold i forbindelse med opførelsen af de kommende stadioner til VM i 2022.

En rapport fra Amnesty International beskriver, at tusindvis af migrantarbejdere fortsat ikke får løn for deres arbejde.

Der er ellers lavet klagesystemer, der skal løse konflikter inden for seks uger. Ifølge rapporten må gæstearbejderne ofte vente i månedsvis på en afgørelse, og flere af dem ender med ikke at få deres løn.

Det får formand for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, til at kritisere Qatar.

- Der sker fremskridt, men det går alt for langsomt. Reglerne og redskaberne er til stede, men det bekymrer mig, at arbejdernes situation ikke for alvor forbedres, siger Jesper Møller til DBU's hjemmeside.

Formanden opfordrer derfor til, at der internationalt bliver fastholdt et pres på Qatar.

- Vi skal holde presset. Vi skal gentage vores besøg fra 2016 og 2019 og gøre det med fælles nordiske værdier og én fælles stemme.

- Derfor opfordrer jeg Amnesty og fagbevægelsen til at tage med os. Kun ved at have en direkte dialog med de ansvarlige i Qatar, kan vi skabe forandringer, mener Møller.

Qatar blev for ni år siden udpeget som vært for VM i 2022. Den lille ørkenstat skal i alt bygge 12 stadioner til slutrunden.

/ritzau/

Annonce
Nyheden på Dansk Boldspil-Unions hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce