Annonce
Indland

Datatilsynet vil genvurdere lov om udpegning af ledige

Datatilsynet vil genvurdere lov om udpegning af ledige, efter den er blevet kritiseret af flere eksperter.

Datatilsynet vil nu genvurdere en ny lov, som giver jobcentre lov til at samkøre ledige borgeres personfølsomme data som alder, herkomst, sundhed og uddannelse.

Det skriver Fagbladet 3F.

Loven, der også give jobcentre lov til at vurdere lediges evne til at komme i job, blev vedtaget i folketinget den 30. april i år.

Flere eksperter har efterfølgende kritiseret loven for at være problematisk i forhold til privatlivets fred.

Datatilsynet vil derfor genvurdere loven, da det mener, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ikke udpegede den del af lovforslaget, da tilsynet fik lovteksten fremsendt under høringsperioden.

- Det er rigtig ærgerligt for alle parter, at Datatilsynet ikke i første omgang blev gjort opmærksom på alle de relevante dele af lovforslaget, siger Christina Angela Gulisano, der er direktør for Datatilsynet, i en pressemeddelelse.

Ifølge Hanne Marie Motzfeldt, der er lektor i digital forvaltning ved Københavns Universitet, er en lignende situation ikke sket før:

- Det er helt vildt, som de har kørt med Mørkelygten. Jeg kan ikke komme på noget eksempel, jeg har aldrig set det her før. Det er svært at finde ord, siger hun til fagbladet.

Advokat Catrine Søndergaard Byrne, der har speciale i persondata og ansættelsesret, er ligeledes kritisk overfor, at loven er blevet vedtaget uden yderligere diskussion.

- Det er så indgribende et værktøj at tage i brug, at vi begynder at lave individuelle forudsigelser på baggrund af data og mønstre, og at man pludselig lovgiver om det på den her måde, er stærkt problematisk, siger hun til fagbladet.

- Det er ikke fordi, at det nødvendigvis er ulovligt, men hvis vi går ned ad den vej, skal vi være meget forsigtige med det og ikke vedtage det uden tilbundsgående undersøgelse eller dybdegående diskussion.

Fagbladet har uden held forsøgt at få en kommentar fra STAR.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Annonce