Annonce
Erhverv

Data-specialist: Det kan blive dyrt at købe de billigste komponenter

SETEK i Struer er eksperter i at få elektronik, maskiner og computere til at arbejde sammen. Man skal passe på ikke at købe for billige dele hjem, for så risikerer man, at hele produktionen går i stå, lyder et af de gode råd fra direktør Niels Holst (tv.). Foto: Thomas Maxe
Hvis maskinerne er hjertet i en produktionsvirksomhed, så er hardware og software til styringen det livsnødvendige ”blodomløb”. Det kan være fatalt, hvis det går i stå.

STRUER: Spørger man nogen, om de har styr på it-sikkerheden, vil mange rulle med øjnene og svare, at de da selvfølgelig har både antivirus og en firewall.

Men it-sikkerhed handler ikke kun om at beskytte sig mod, at nogen får adgang til fortrolige data. Det handler i høj grad også om at sikre ”oppetiden”, så systemerne er tilgængelige, hver gang man har brug for det.

Det burde være indlysende, men sikring af tilgængelighed er desværre en ofte overset disciplin. Og det kan let gå galt, hvis man undervurderer vigtigheden af at kunne holde sin maskinpark kørende.

Det kan de snakke med om hos SETEK Process & Data i Struer, som er specialister i at få hardware og software til at spille sammen.

- Vi har lige afsluttet en opgave hos en lokal kunde, som skulle have nye komponenter i en maskine. De lagde ikke skjul på, at lige netop dén maskine står for hele forrentningen. Den skal bare køre hele tiden, for ellers tjener de ingen penge. Så de lægger stor vægt på at have et vedligeholdt og driftsikkert system, siger SETEK-direktør Niels Holst.

Andre gange har SETEK været nødt til at rykke ud for at rage kastanjer ud af ilden for kunder, som stod med håret i postkassen, fordi de havde forsøgt at gøre en god handel.

- Det er ingen sag at finde en billig styringskomponent på e-bay, men det kan gå galt, når man kobler den sammen med resten af systemet. Vi oplever af og til, at vi kommer til at bruge en dag eller to ekstra hos en kunde, fordi de har noget udstyr eller software, der ikke er kompatibelt med resten. Så ender det jo med, at det billige indkøb bliver dyrere i længden, forklarer Niels Holst.

Annonce

SETEK Process & Data ApS

SETEK Process & Data med base i Struer arbejder med både hardware- og softwareløsninger til processtyring og –overvågning.

Blandt kunderne er produktionsvirksomheder og forsyningsselskaber, for eksempel vand- og spildevandsselskaber, der har behov for avanceret styring af pumper.

Firmaet blev etableret for 23 år siden af Niels Holst, som i dag ejer firmaet i tæt partnerskab med Gregers Lund. De to har yderligere fire ansatte.

Hjemmeside: www.setek.dk

Lidt for frisk sælger

Han kan godt blive lidt ked af det på branchens vegne, når han kommer ud til en kunde, som har forkøbt sig på noget nyt udstyr og ikke kan få det til at virke.

- Der er desværre sælgere, som er lidt for ivrige og prakker deres kunder noget udstyr på. Jo, det kan da godt være, at det ifølge specifikationerne bruger samme styresystem, men så viser det sig, at lige netop det her udstyr kræver en anden version af softwaren end den, der kører på alle de andre komponenter. Derfor råder vi kunderne til, at man så vidt muligt holder sig inden for samme ”familie”, for eksempel holder sig til Siemens-komponenter, så det hele passer sammen. Det er ikke altid det billigste i indkøb, men det er det alligevel, hvis man regner på levetidsomkostningerne, siger Niels Holst.

Men selv udstyr fra samme producent kan give udfordringer, for produktionsanlæg vokser ofte ved knopskydning, og maskinerne bliver sjældent udskiftet på én gang.

- Den nyeste maskine har som regel også altid den nyeste version af styresystem og software. Komponenterne har en vis levetid, og leverandøren vil som regel supportere dem i 10-15 år efter, men så stiger prisen på reservedele, og der kan opstå problemer med at få nyt og gammelt udstyr til at køre på samme version af software. Så det er en god idé at give hele anlægget en kritisk gennemgang, når man installerer nye maskiner og komponenter. Ofte vil det være en god investering at udskifte andre komponenter, når man alligevel er i gang, fordi det giver en mere sikker og billigere drift. Så vi kigger på, ”hvor mange af træerne, vi skal skove, inden vi planter nyt”, så virksomheden får det sikkerhedsniveau, som den ønsker, siger Niels Holst.

Husk dokumentation

SETEK Process & Data yder ikke egentlig sikkerhedsrådgivning. Det er der så mange andre, der har specialiseret sig i.

Men proces- og dataspecialisterne er bevidst om deres rolle i at hjælpe kunderne til en høj grad af sikkerhed. Det omfatter også at være bevidst om egen sårbarhed.

- Som rådgiver får man ofte en nøglerolle i den virksomhed, man arbejder for. Det er en klar fordel for os, at vi har eksisteret i 23 år, så kunderne har tillid til, at de også kan ringe til os om tre måneder eller engang næste år. Men internt skal vi også være bevidst om, at det ofte er den samme medarbejder, som løser opgaver for kunden, fordi det nu engang er nemmest at sende ham ud, som kender systemerne. Det kan blive en udfordring i forhold til eksempelvis ferie og sygdom, erkender Niels Holst.

En god måde at imødegå sådanne problemer er at dokumentere sit arbejde ud fra en sund erkendelse af, at man ikke er uundværlig.

- Vi udarbejder dokumentationen lige så grundigt, som kunden ønsker det – og er villig til at betale for, siger Niels Holst.

Udfordringen er nemlig, at meget detaljeret dokumentation tager tid. Og tid er som bekendt penge.

Og så er vi tilbage ved starten: Man kan sagtens finde billige komponenter, billig software og hurtige it-konsulenter med en lav timeløn; men så skal man også bare huske at have et par flasker kildevand på lager, så man ikke bliver helt dehydreret af at græde, hvis virksomhedens vigtigste maskine pludselig går i stå…

3 gode råd om sikker drift

  1. Læg en strategi for både hardware og software: Hold dine elektroniske komponenter i samme, eller i hvert fald fuldt kompatible, ”familie” af produktmærker og software-versioner, så du er sikker på, at det hele spiller sammen.
  2. Tag en kritisk gennemgang af hele anlægget, når du alligevel er ved at udskifte eller installere nye komponenter. Trænger din 30 år gamle el-tavle til at blive skiftet? Og hvad med den 17 år gamle software på din ældste maskine?
  3. Læg en plan for forebyggende vedligehold. Udarbejd en tjekliste, præcis som mekanikeren gør, når din bil er til service. Tag for eksempel termografisk foto af el-tavler og udskift kabler og bokse, som er blevet beskadiget. Husk: Det er som regel langt billigere at vedligeholde end at reparere!

Kilde: SETEK Process & Data

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En forbistret regnefejl

Formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, er vred. Det har han god grund til at være. Når politikerne igen og igen foretager miljøindgreb i landbruget, må indgrebene i det mindste ske på et solidt videnskabeligt grundlag. Det ser bare ikke altid ud til at være tilfældet Først blev det afsløret, at Aarhus Universitet har undervurderet det areal, der i Danmark dækkes af lavbundsjorder. Universitetet regner nu med cirka 171.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark i stedet for 108.000 hektar. Senest er det kommet frem, at Aarhus Universitet har fejlberegnet og overvurderet landbrugets udledning af kvælstof med 3000 tons. Begge udregninger har direkte konsekvenser for landbruget. Tallet om lavbundsudtagning kan have store konsekvenser for klimaindsatsen, hvis Danmark skal blive klimaneutral. Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser; undervurderes arealet, får indsatsen ikke den forventede effekt. Med hensyn til kvælstofudledningen foretog regeringen kort før jul et lynindgreb mod landbruget, hvor der blev stillet krav om målrettede efterafgrøder på 380.000 hektar. Regnefejlen på de 3000 ton svarer til effekten af 326.000 hektar med efterafgrøder. Regeringsindgrebet betød et krav til landbruget om langt flere efterafgrøder allerede i år - men altså på et helt fejlagtigt grundlag. Ikke underligt, at Søren Christensen tordner mod "myndighedernes troværdighed". Regnefejlene er - for at sige det mildt - uheldige både for miljøet og for landbrugserhvervet. De politiske indgreb rammer et i forvejen presset erhverv, der er udsat for benhård konkurrence på verdensmarkedet, og som oven i købet i stigende grad møder uvilje fra en "klimabevidst" offentlighed. De to regnefejl kan godt foranledige skeptikere til at spørge, om andre beregninger så også er fejlbehæftede. Bygger kravene til landbrugets miljøindsats på et solidt videnskabeligt grundlag hele vejen igennem? Det lyder ærligt talt, som om hele vandmiljøområdet bør kulegraves - af hensyn til både landbruget og miljøet.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Annonce