Annonce
Indland

Danskerne kender ikke rettighederne ved onlinehandel

En ny undersøgelse viser, at mange danskere ikke kender deres rettigheder og regler, når de handler på internettet. Forbrugerrådet Tænk mener, man hurtigt kan tjekke den enkelte butik.

Må en webshop trække pengene på din konto, før varen er afsendt? Er momsen inkluderet i prisen, når man handler i en webshop fra et andet EU-land? Og hvor lang tids returret er der egentlig, når du handler på nettet? Kender du ikke svarene på disse spørgsmål, er du langt fra alene.

Annonce

Det viser en ny undersøgelse fra anmeldelsesplatformen Trustpilot, som YouGov har gennemført.

Undersøgelsen viser, at flere end hver tredje dansker mener, at reglerne for nethandel er uoverskuelige, og næsten hver tredje oplyser, at de har begrænset eller intet kendskab til reglerne. Heller ikke forbrugerrettigheder har vi styr på, når dankortet svinges online.

Lea Markersen, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk, mener ikke, det kræver meget arbejde at sætte sig ind i sine rettigheder ved onlinehandel.

»Som udgangspunkt kan man roligt give sig i kast med at handle på nettet. Men det er vigtigt, man har gjort sit hjemmearbejde og undersøgt virksomheden, inden man handler løs. Det er altid en god idé, at undersøge om et firma er e-mærket. Hvis den er det, så lever butikken op til nogle krav om brugervenlighed, service og kontrol af hjemmesiden,« siger Lea Markersen, der også anbefaler at holde øje med forbrugeranmeldelser.

»Trustpilot kan være et hurtigt og overskueligt redskab og ellers kan en simpel Google-søgning også hjælpe til at give en fornemmelse af, om det er et firma, der har en række negative brugeranmeldelser og ikke lever op til forbrugernes forventninger,« siger Lea Markersen.

Lea Markersen mener ikke, der er den store forskel på at handle på nettet og i en fysisk butik, når det kommer til forbrugernes rettigheder og de generelle regler.

Der er dog enkelte forskelle, man bør være opmærksom på.

»Når man handler på nettet, har man som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret. Dog er der nogle undtagelser, og man kan for eksempel ikke fortryde købet af flybilletter, billetter til kulturarrangementer, rejser og levnedsmidler,« siger Lea Markersen, der også har et godt råd til forbrugerne, så man undgår butikker, som ikke har rent mel i posen.

»Betal altid med betalingskort - og foretag ikke en kontooverførsel til netbutikken. Fordelen ved at bruge betalingskort er, at du dermed falder under betalingstjenesteloven, hvilket giver dig en række rettigheder. Eksempelvis hvis du ikke har fået den vare, du har bestilt, men pengene alligevel er blevet trukket fra din konto, så kan din bank hjælpe dig med at få pengene tilbageført til din konto,« siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce