x
Annonce
Udland

Dansker fører belgisk valgkamp for plads i EU-Parlamentet

John Macdougall/Ritzau Scanpix
Volt, der ønsker mere EU, er ikke opstillingsberettiget i Danmark, men har en dansk kandidat i Belgien.

Om tre uger står de danske vælgere i kø på skoler og rådhuse for at sætte kryds og vælge 14 danske medlemmer af Europa-Parlamentet.

Men det kan ende med 15 danskere i parlamentet, selv om chancen er lille.

En firhjulet dagsrejse mod sydvest drøner en dansker med politiske EU-ambitioner rundt til debatter og andre valgarrangementer.

Kathrine Richter stiller op for den belgiske afdeling af den proeuropæiske bevægelse Volt Europa sammen med fem andre.

Partiet, der ikke blev opstillingsberettiget i Danmark, har flere udenlandske kandidater i Belgien. Richter er nummer fire på listen, som er ordnet mand, kvinde, mand, kvinde.

- Jeg ville ikke sidde her, hvis jeg ikke troede på det. Jeg har fået fri fra mit arbejde og er flyttet herned for at føre fuldtidskampagne op til valget. Er det hårdt? Selvfølgelig er det hårdt. Det skal det også være, siger hun.

På en halv time når den hurtigsnakkende historiker at vende Murens fald, populisme, den omstridte gasledning Nord Stream 2 og meget mere.

Helt kort kan holdningerne opsummeres til, at EU's medlemslande sammen skal løse Europas kriser.

Det er mere union og mindre nationalstat. Dermed går Volt imod strømmen.

En række højrepartier i Europa ser ifølge målinger ud til at vinde mange pladser ved EU-valget på at hejse nationalflaget og pakke de blå EU-flag med de gule stjerner væk.

Volt har opstillet 150 kandidater i otte EU-lande. I Danmark lykkedes det ikke at samle underskrifter nok. De var meget langtfra, erkender Richter.

Men den 37-årige historiker, som har taget fri fra sit arbejde på en ambassade i København, håber, at det kommer senere.

- Jeg tror, at der er en helt naturlig tøven. Man vil gerne se det an, siger hun.

Den britiske folkeafstemning om EU-medlemskabet var et af de politiske vendepunkter, der fik Kathrine Richter til at vælge denne politiske vej.

Det hele er lidt lettere i Belgien, da Volt allerede har deltaget i et lokalvalg, og der er større international bevågenhed, mener hun.

Selvforståelsen i Danmark er ifølge historikeren, at man føler sig som et lille land, og man vurderer chancen for indflydelse i EU som lille. Derfor bliver der "trykket lidt på EU-bremsen".

- Vi bør vende retorikken om, så vi ikke er bange for at miste. Vi skal i stedet lancere alle vores gode idéer i fællesskabet, siger hun.

Sker det, vil danskerne i højere grad engagere sig, da de dermed "vil kunne genkende sig i EU", mener hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce