Annonce
Danmark

Dansker føler afmagt i nedlukkede Melbourne

Julie Wejlemand Nielsen og hendes australske kæreste skal bære mundbind uden for hjemmet i Melbourne. Privatfoto
Den australske storby Melbourne oplever rekordhøje smittetal, hvilket har ført til en streng nedlukning. Dansker beskriver situationen som mentalt hård.
Annonce

Australien: En følelse af afmagt, frihedsberøvelse og frustration. Sådan beskriver den 27-årige dansker Julie Wejlemand Nielsen sin situation i Melbourne, efter at den australske millionby søndag aften lokal tid indførte en streng nedlukning.

Nedlukningen betyder blandt andet, at indbyggere ikke må forlade deres hjem mellem klokken 20 og 05 om morgenen.

Hvis borgere vil handle eller dyrke motion, må det ikke foregå længere væk end fem kilometer fra hjemmet.

- Da nyheden kom i går, talte jeg i telefon med min mor. Jeg begyndte bare at græde. Helt instinktivt brød jeg bare sammen, siger Julie Wejlemand Nielsen, der oprindeligt er fra Haslev på Sjælland og nu bor i Melbourne-området St. Kilda med sin australske kæreste.

- Det er kulminationen af, at du har været hjemme siden marts, og så får du sådan et slag. Det er en form for frihedsberøvelse. Det føles bare rigtig hårdt at være i, siger hun.

Annonce

Arbejder hjemmefra

Siden Australien lukkede ned som mange andre lande over hele verden i midten af marts, har Julie Wejlemand Nielsen arbejdet hjemme fra sin lejlighed.

- Vi har ikke forladt vores hjem i lang tid. Det er bedst at følge retningslinjer, og jeg kan ikke bare handle eller gå en tur, når jeg vil. Det er meget mentalt og psykisk hårdt at være i, siger hun.

Restriktioner i virusramte Melbourne

Fra søndag klokken 18 australsk tid og seks uger frem gælder følgende restriktioner i den australske delstat Victorias hovedstad, Melbourne:

 1. Der er udgangsforbud fra klokken 20 om aftenen til klokken 05 om morgenen, medmindre man arbejder, giver sundhedspleje eller har en anden essentiel årsag.
 2. Man må maksimalt være uden for hjemmet én time om dagen, og det er ikke tilladt at befinde sig længere end fem kilometer fra hjemmet.
 3. Ikke mere end to personer kan gå sammen med undtagelse af børnefamilier.
 4. En husstand kan kun handle én gang om dagen, og det er ikke tilladt for personer, der bor sammen, at handle sammen.
 5. Børnepasningstilbud er lukket. Restauranter og caféer må kun tilbyde takeaway eller levering til døren. Bryllupper vil fra torsdag blive forbudt.

Indtil nu har Australien haft held med at holde virusset nede, men siden juni har delstaten Victoria, hvor Melbourne ligger, oplevet en opblussen i smittefælde.

Torsdag og fredag registrerede Victoria rekordhøje antal nye coronasmittede med mellem 600 og 700. De australske myndigheder kalder derfor også nedlukningen nødvendig.


Det er hårdt at vide, at min familie og mine venner i Danmark ikke er påvirket af situationen mere i lige så høj grad. Det er ikke i deres bevidsthed, og der er sommer i Europa. Hernede sidder man i vinter, og man må ikke forlade hjemmet, og hvis man gør, skal man have mundbind på.

Julie Wejlemand Nielsen, dansker i Melbourne


I hele Australien er der registreret knap 18.000 smittetilfælde og 208 coronarelaterede dødsfald. Victoria står for mere end halvdelen af de smittede og døde.

Julie Wejlemand Nielsen er glad for, at myndighederne tager virusudbruddet alvorligt, men hun har oplevelsen af, at det er der mange borgere, der ikke gør.

- Mange mennesker følger ikke reglerne her, og det er problemet. Mange er ligeglade og holder ikke afstand, siger hun.

Annonce

Protester mod mundbind

- Der er også folk, der har demonstreret mod at bruge mundbind. Det er svært at acceptere, når jeg og dem, jeg kender, følger reglerne. Så slår man sig selv i panden, siger den 27-årige kvinde, der til dagligt arbejder som koordinator i en international uddannelsesvirksomhed.

Nedlukningen, der er sat til at vare i seks uger, fik ifølge Julie Wejlemand Nielsen indbyggere i Melbourne til at hamstre dagligvarer søndag.

Nedlukningen af den australske millionby Melbourne har ført til hamstring af dagligvarer i supermarkederne. Privatfoto

Hun beskriver situationen som svarende til, da det danske samfund lukkede ned i midten af marts - bare værre.

- Det er hårdt at vide, at min familie og mine venner i Danmark ikke er påvirket af situationen mere i lige så høj grad. Det er ikke i deres bevidsthed, og der er sommer i Europa.

Coronadødstal i Australien

Her er antal dødsfald og smittede i de otte administrative områder, som Australien er inddelt i:

 • New South Wales: 50 døde og 3797 smittede.
 • Victoria: 123 døde og 11.557 smittede.
 • Tasmanien: 13 døde og 229 smittede.
 • Western Australia: 9 døde og 669 smittede.
 • Queensland: 6 døde og 1085 smittede.
 • South Australia: 4 døde og 453 smittede.
 • Australian Capital Territory: 3 døde og 113 smittede.
 • Northern Territory: 0 døde og 33 smittede.

- Hernede sidder man i vinter, og man må ikke forlade hjemmet, og hvis man gør, skal man have mundbind på, siger Julie Wejlemand Nielsen.

Hun har svært ved at nævne noget positivt ved coronasituationen i Australien.

- Jeg ved ikke, hvad der er af positivt. Jo, når det hele slutter, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Landboformand er betænkelig ved naturnationalpark: Kan det lade sig gøre?

Annonce