Annonce
Indland

Danske studerende bliver hjemme hele deres studietid

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

12 procent af de danske studerende tager på studieophold i udlandet. Det er færre end i Sverige og Finland.

Størstedelen af de studerende på en videregående uddannelse foretrækker at læse hjemme på dansk jord.

Det viser en rapport fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

OECD er den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation.

Opgørelsen viser, at 12 procent af danske studerende, som har afsluttet deres uddannelse, har læst i udlandet mindst et semester.

I Finland ligger andelen på 22 procent, og i Sverige ligger den på 14 procent.

- Hvis man har mod på det, synes jeg, man skal tage ud i verden. Det giver en masse nye faglige og sociale perspektiver, som er gode at få med i bagagen, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Andelen af danske studerende, som tager en hel uddannelse i udlandet, er mindre end i nabolandene. I Danmark drejer det sig om to procent af de studerende, hvor det i Sverige og Finland er fire procent.

Som studerende kan man få støtte til et studieophold i udlandet gennem for eksempel EU's uddannelsesprogram Erasmus+ eller Nordplus, som er Nordisk Ministerråds mobilitets- og netværksprogram.

Erasmus+ uddeler knap 270 millioner kroner i år til blandt andet projekter mellem institutioner og organisationer i Danmark og de europæiske lande.

Nordplus har et årligt budget på 68 millioner kroner.

- Der er rigtig gode muligheder for at få støtte til at læse i udlandet, hvad enten man vil tage en hel uddannelse eller et enkelt semester.

- Faktisk bliver der løbende afsat flere penge til Erasmus+ programmet, så endnu flere studerende kan komme ud i verden, siger uddannelses- og forskningsminister.

OECD udarbejder hvert år statistik og analyser på uddannelsesområdet for alle OECD-landene.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce