Annonce
Udland

Danske forskere uden klimaspeciale advarede mod klimakrise

Flere af de 11.000 forskere, der for nylig advarede om en klimakrise, arbejder overhovedet ikke med klimaet.

I denne uge vakte det stor opsigt, da omkring 11.000 forskere fra hele verden advarede om en klimakrise.

Men nu viser det sig, at flere af forskerne overhovedet ikke arbejder med hverken klima eller klimaforandringer.

Det skriver Kristeligt Dagblad efter at have gennemgået listen med forskere, der har underskrevet den fælleserklæring, der advarer om klimaforandringer.

Gennemgangen viser, at ud af de omkring 11.000 forskere har 71 tilknytning til danske universiteter. En af dem er Martin Klatt, der er lektor ved institut for statskundskab på Syddansk Universitet.

- Jeg forsker ikke direkte i det her. Jeg forsker i, hvordan politikere og agenter supplerer hinanden over grænsen mellem Danmark og Tyskland.

- Jeg er ikke naturvidenskabsmand, men historiker, så jeg har ikke ekspertise i at udtale mig om den her rapport. Men som privatperson synes jeg, at det er et meget vigtigt emne, hvis ikke det vigtigste, siger han til Kristeligt Dagblad.

Forskeren mener ikke, at hans underskrift er problematisk.

Han stoler på ekspertisen bag erklæringen og dens konklusioner, ligesom han mener, at "forskere skal blande sig i debatten, fordi det er vores opgave at se problematikker som en helhed".

Den holdning bliver ikke delt af Kirsten Halsnæs, der er professor ved DTU Management på Danmarks Tekniske Universitet, hvor hun rent faktisk forsker i klimaforandringer.

Hun kritiserer først og fremmest initiativtagerne til erklæringen.

Dernæst ser hun et problem i, at forskere, der ikke arbejder med klima, har brugt deres forskertitel til at give erklæringen troværdighed.

- Jeg synes, at videnskaben bliver misbrugt til at legitimere politiske dagsordener. Som forskere bør vi holde os på dydens smalle sti, hvor vi kun legitimerer det, vi selv har fagligt belæg for, siger Kirsten Halsnæs til Kristeligt Dagblad.

Hun skrev af samme grund ikke under på erklæringen og tilføjer, at de klimaforskere, som hun plejer at samarbejde med, heller ikke har skrevet under. Det skyldes, at indholdet af erklæringen er for politiseret.

Efter at klimaerklæringen blev offentliggjort, kom det frem, at nogle af underskrifterne tilhørte Micky Mouse ved "Institute for the Blind" i Namibia og Harry Potters læremester professor Albus Dumbledore fra troldmandsskolen Hogwarts.

Det fik ophavsmændene til erklæringen til midlertidigt at trække den tilbage for at gennemgå listen af underskrivere, hvorefter de slettede 34 navne, herunder flere dubletter.

/ritzau/

Annonce
Link til artikel hos Kristeligt Dagblad
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Læserbrev

Åbent brev til byrådet: Tag hensyn til handicappede og bevar Jobcenter og Borgerservice i midtbyen

Læserbrev: Kære politikere, Når I tirsdag tager hul på den videre beslutningsproces vedrørende Innovest II, vil vi i Danske Handicaporganisationer gerne pege på, at en udflytning af Borgerservice og Jobcenter eller andre offentlige serviceorganer til Innovest er uhensigtsmæssig for mange persongrupper – ikke mindst personer med nedsat førlighed. Hvis der sker en flytning, langt væk fra rutebilsstationen og banegården, vil det således være ganske svært for mange at deltage i møder hos de to serviceorganer. I dag går der dog nogle busser til Skolebyen, men disse er naturligvis prioriteret efter skolens time-skema. Og skulle man, som person med funktionsnedsættelse, endelig komme helt ud i den ende af Skjern by, ligger Ringvejen som den næste store forhindring. At krydse ringvejen er særdeles farligt, hvis bevægeapparatet ikke er som en ung sportsudøvers. Langt de fleste personer med et handicap, vil meget gerne have et tilknytningsforhold til arbejdsmarkedet, men det bliver meget sværere, og for nogen umuligt, at deltage i møder på Innovest II, hvis man er tvunget til at benytte offentlige transportmidler og så dernæst skal bevæge sig den, iflg. Google Maps, lange tur på cirka 2 km til Innovest. Så kære politikere – tag hensyn til mobiliteten for personer med bevægelseshandicap og bevar servicefunktionerne i Skjern midtby.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce