x
Annonce
Udland

Dansk sparekrav tager modet fra Tjekkiet: Vi kan rejse hjem

Pool/Reuters
Hvis Danmark og tre andre EU-lande insisterer på sparebudget, kan vi lige så godt gå hjem, mener Andrej Babis.

Den urokkelige position, som Danmark og tre andre sparelande har indtaget under budgetforhandlinger i EU, tager modet fra Tjekkiets premierminister, Andrej Babis.

Annonce

Flere andre stats- og regeringschefer signalerer også en opgivende indstilling til målet om at indgå en budgetaftale på det igangværende topmøde.

Babis kan ikke arbejde med, at sparelandene fastholder deres position: Budgettet må maksimalt være 1,00 procent af bruttonationalindkomsten (bni).

- Jeg forstår ikke, hvorfor vi er kommet her. Den nye gruppe af nettobetalere vil maksimalt betale 1 procent af bni.

- Så har vi slet ikke noget at diskutere, siger Babis.

Han klager også over, at budgetbisserne vil bevare deres rabatter, da disse rabatter, som han konstaterer, skal betales af de øvrige EU-landes bidrag.

- Flytter disse lande sig ikke, kan vi forhåbentlig rejse hjem i dag, siger Babis.

I et kompromisudspil fra før topmødet har EU-præsident Charles Michel lagt op til, at budgettet skal være 1,074 procent.

Der er en betydelig forskel mellem de to procentsatser. Ifølge Babis' beregning vil forskellen være 75 milliarder euro, hvilket svarer til 520 milliarder danske kroner.

Tjekkiet er del af en meget stor gruppe af EU-lande, som ikke vil acceptere, at der bliver skåret i midlerne til samhørighed, der skaber udligning i unionen.

Mange EU-lande vil desuden ikke acceptere, at sparelandene vil reducere støtten til landbruget.

Danmark, Østrig, Sverige og Holland vil generelt bruge markant færre penge, og disse færre penge skal i højere grad bruges til "moderne politikker". Med det henviser de til migrationshåndtering, forskning, innovation og klima.

Ingen EU-lande har endnu vist vilje til at slække på deres krav. Natten til fredag holdt Michel møder med stats- og regeringschefer en efter en. Men han fik ingen indrømmelser.

- Alle siger nej til alt, siger en embedsmænd tæt på EU-præsidenten.

Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, spår, at det bliver nødvendigt med et nyt topmøde, hvilket også statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt.

- Vi må se. De færreste af os er optimistiske, siger rumæneren.

Finlands statsminister, Sanna Marin, vurderer, at "det ser ret svært ud lige nu".

EU's næste flerårige budgetperiode, MFF, som sætter et loft for, hvor mange penge EU må bruge de næste syv år, begynder 1. januar 2021.

Skulle stats- og regeringscheferne blive enige på topmødet, er det ikke sikkert, at budgetrammen bliver klar i tide.

Europa-Parlamentet, som skal godkende budgettet, mener, at budgettet skal være 1,30 procent af bni. Det er i omegnen af 300 milliarder euro mere, end hvad Danmark og sparelandene kræver.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce