Annonce
Erhverv

Dansk Playstation-spil på vej: Alle kan lide pandaer

PandaBall er fodbold med tegneserie-agtige pandaer som spillere. Funktionerne er hurtigere at lære end andre "rigtige" fodboldspil, så spillet har potentiale til at samle familien rundt om spillekonsollen. Illustration: PandaBall
Til jul kan hele familien sammen spille hyggefodbold på Playstation - med pandaer. Spillet PandaBall er udviklet i Danmark.

SILKEBORG/STRUER: Det er næsten på datoen 19 år siden, at IO Interactive satte Danmark på gamer-verdenskortet med lanceringen af computerspillet ”Hitman”, som ud over de flotte anmeldelser også blev en stor kommerciel succes.

Lige siden er den globale spilindustri bare vokset og vokset. Danmark har investeret store ressourcer i både it-uddannelser og kompetenceudvikling inden for computergrafik, hvor The Animation Workshop i Viborg står som et af fyrtårnene.

Nu venter vi så bare på det næste store eksport-hit, som alle spillere venter på at flå ned fra hylderne. Kunne det mon blive ”PandaBall”?

Det er et kommende ”casual” fodboldspil for pc og Playstation med tegneserie-agtige pandaer på fodboldbanen i et spil udviklet af danske specialister i game design, grafik, lyd og programmering.

De danske udviklere har fået en attraktiv aftale med Sony Playstation, som vil markedsføre spillet på forsiden af Playstation Store, når ”Pandaball” lanceres, sandsynligvis i slutningen af november.

- Vi har ikke et fysisk produkt. Spillet skal købes og downloades via nettet, men der vil forhåbentlig være mange, som får et gavekort til Playstation Store i julegave, siger Morten Madsen, der står i spidsen for Silkeborg-firmaet PandaBall.

Annonce
PandaBall er en tegneserie-agtig verden af skæve former i stærke farver og med fjollede, menneskelignende pandaer. Det perfekte miljø for et casual fodboldspil.

Oversat fra spilbeskrivelsen på www.pandaballgame.com.

Virtuel arbejdsplads

Spillet er udviklet i en slags virtuelt netværk. Mens Morten Madsen sidder i Silkeborg, så sidder programmøren i Viborg, og lyddesigneren bor i København. Og i Struer sidder art director Jesper Darling Mørk.

Sidstnævnte er egentlig it-uddannet, men han har altså selv tegnet de mange flotte grafikker og nuttede pandaer.

- Det er genialt med et panda-univers. Alle kan lide pandaer. Der er i hvert fald ingen, der hader dem, vel? siger Jesper Darling Mørk, som har tegnet så længe han kan huske.

Med basis i sin virksomhed Darkling Art i Businesspark Struer har han specialiseret sig i computeranimationer, 3D- og virtual reality-præsentationer og grafisk arbejde for virksomheder, for eksempel små ”tegnefilm”, der kan forklare komplicerede emner letforståeligt.

- Jeg havde tidligere et job for et spilfirma i Aalborg, men køreturen fra Struer blev for lang, så jeg valgte at realisere min drøm om at blive selvstændig i stedet. Og alligevel kunne jeg mærke, at det med computerspil rykkede i mig, så jeg lavede et opslag i et forum for spiludviklere og tilbød mig som grafiker. Og det reagerede Morten så på, fortæller Jesper Darling Mørk om sin indgang til PandaBall.

Mange, mange timers arbejde senere er spillet tæt på lancering. Og det har fungeret fint, selv om de to har siddet 100 kilometer fra hinanden.

- Vi holder møder online. Det er effektivt, og så betyder det ikke mindst, at jeg sparer halvanden, måske to timers transport hver gang, siger han.

Pixelines far er med

Det første årsregnskab for PandaBall viser et minus på knap 400.000 kroner, som primært har sørget for, at udviklerne ikke er døde af sult undervejs. Men timelønnen har mildt sagt ikke været høj, og der har været en del forhindringer undervejs siden de første skitser i 2015.

- PandaBall blev præsenteret i Filmbyen Aarhus, hvor CapNova (statsligt investeringsselskab for innovationsprojekter, red.) gav tilsagn om støtte på halvanden million kroner, men på betingelse af, at vi kunne finde en privat investor, der ville matche investeringen med et tilsvarende beløb. Det gav os nogle omkostninger til advokat og revisor, men det lykkedes desværre ikke at finde den private investor, så tilsagnet fra CapNova bortfaldt desværre, siger Morten Madsen.

Med et lån i banken og en meget lav timeløn til teamet bag PandaBall lykkedes det alligevel at arbejde videre med udviklingen, og heldigvis er der nu kommet en stærk partner med ombord.

- Vi har fået Bo Jensen med på projektet. Han var manden bag Pixeline-spillene (populær serie af pædagogiske computerspil til børn, red.) og står i dag bag film- og videoselskabet Studio 1-2 i Herning. Han kunne godt lide, at PandaBall som et familievenligt spil appellerer til, at børn kan være sammen med hinanden og med forældre om at spille, så han kom med i april i år, fortæller Morten Madsen.

Jesper Darling Mørk er selvstændig computergrafiker med base i Struer. Ved siden af sin egen forretning Darkling Art er han partner i firmaet bag spillet PandaBall. Privatfoto

Skal sælge mindst 10.000

Det første Hitman-spil blev solgt i en halv million eksemplarer, men langt mindre kan skabe succes for PandaBall.

- Vores ”break-even” ligger omkring 10.000 eksemplarer. Det er bestemt realistisk at nå forbi det, især med placering på forsiden af Playstation Store. De officielle salgstal er fortrolige, men vores interne vurdering er, at ”casual” spil, som er den kategori, vi ligger i med PandaBall, ofte opnår salg af 50-75.000 eksemplarer, siger Morten Madsen.

Nu gælder det om at afslutte de sidste betatest af PandaBall, og så har spillet launch i november. Lykkes det at nå forbi 25.000 solgte eksemplarer, skulle der være ret gode muligheder for at opleve ”PandaBall 2” i fremtiden og forhåbentlig også begyndelsen på en serie af panda-spil.

- Målet er at etablere en spilvirksomhed, som står bag mere end ét spil. Det ville være oplagt at bygge videre på panda-universet, så det kunne være PandaGolf, PandaTennis og så videre. Desværre har vi ikke en masse merchandise og en stor marketingafdeling, som kan skabe hype for os, så vi kommer selv til at bruge alle vores kræfter på først og fremmest at skabe den bedst mulige PandaBall-launch til november, siger Morten Madsen.

Et af de sidste punkter på tjeklisten inden launch er indsendelse af det færdige spil til den europæiske censurmyndighed i Holland, hvor spillet får den officielle PEGI-rating. PEGI 18 betyder for eksempel, at spillet er ”upassende for børn under 18 år”.

Udviklerne håber, at de nuttede og sjove pandaer i det færdige fodboldspil vil få den absolut mildeste PEGI 3-rating, som betyder, at spillet er ”passende for alle aldersgrupper” uden anstødeligt sprog og uden handling og lyde, som kan gøre små børn bange.

Følg spillet via www.pandaballgame.com eller find "PandaBall"-siden på Facebook.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Politisk opbakning til Sommerfuglen skyldes stedets kvaliteter

Læserbrev: Sommerfuglen er kommunes nye fritidstilbud til børn og unge med psykiske og fysiske funktionsnedsættelser. Kongstanken er at have ét lokalt fritidstilbud af høj pædagogisk kvalitet i stedet for at benytte aflastningspladser på forskellige institutioner i egen og andre kommuner. Jeg er citeret i Dagbladet søndag for at sige, at den politiske opbakning til Sommerfuglen skyldes behovet for at få stedet fyldt op. Det er en udtalelse, der taget ud af en sammenhæng. Den politiske opbakning til Sommerfuglen hænger helt og aldeles sammen med tilbuddets kvaliteter. Børn med funktionsnedsættelser har svært ved at finde fritidsaktiviteter, der kan rumme deres udfordringer, og det begrænser muligheden for at knytte venskaber. Børnene på Sommerfuglen går typisk på specialskole, og det betyder, at de fleste går i skole og skaber relationer uden for deres nærmiljø. Med Sommerfuglen prioriterer vi, helt i tråd med børne- og familiepolitikken, at give børn og unge med særlige behov mulighed for at dyrke fritidsinteresser og danne trygge og nære relationer med andre børn i kommunen. Relationer de kan bygge videre på gennem deres opvækst, så Sommerfuglen bidrager til ambitionen om at skabe gode overgange fra børneområdet til voksenområdet. Politisk har vi besluttet, at Sommerfuglen som udgangspunkt er kommunens tilbud, med mindre der er faglige begrundelser for noget andet. Det har vi, fordi det er et godt tilbud, og fordi målsætningen om at skabe relationer mellem børn og unge på tværs af kommunen fordrer, at de er sammen. Jeg forstår godt, at det kan være en stor mundfuld for børn, unge og forældre at skulle flytte fra et sted, de kender og er glade for. Men jeg ved også, at de børn og unge, der er begyndt i Sommerfuglen, er glade for og trygge ved det. Der er foretaget en faglig vurdering af, hvorvidt hvert enkelt barns behov kan rummes i Sommerfuglen. I de tilfælde hvor det modsatte er konklusionen, er der fortsat et alternativt tilbud. Jeg forstår også godt, at de institutioner, kommunen hidtil har købt pladser hos, er kede af at miste børn. Men i denne sammenhæng er vores opgave som kommune først og fremmest at give børn og unge med særlige behov de samme muligheder, som andre børn og unge i kommunen. Det er klart, at dialogen med de berørte familier og institutioner skal foregå på en god og respektfuld måde. Når vi hører, at det ikke er oplevelsen alle steder, er der naturligvis grund til at vurdere, om vi kunne have gjort det anderledes. Det er i øvrigt helt almindelig praksis.

Annonce