x
Annonce
Kultur

Dansk filmdronning er savnet i Berlin

Sidse Babett Knudsen har en hovedrolle i den danske film "Kød & Blod", der vises i Panorama-sektionen på årets filmfestival i Berlin. Foto: David Gallego
Den store filmfestival Berlinalen indledes torsdag. Danske film og skuespillere har tradition for at markere sig stærkt i Berlin. Der er dog ingen danske film med i hovedkonkurrencen i år, men Victoria Carmen Sonne præsenteres som stjerneskud.

Filmfestival: Hun kastede i 2019 dansk glans over festivalen som medvirkende i den tyske film om dramatikeren Bertolt Brecht. I 2016 fik hun en Sølvbjørn som bedste kvindelige skuespiller i Thomas Vinterbergs film ”Kollektivet”. Trine Dyrholm er så stort et navn i tysk film og ved filmfestivalen i Berlin, at hun også har haft æren af at være med i juryen, der uddeler bjørne til de bedste præstationer. Selv er hun i år - fortjent ifølge de fleste - blevet hædret med en Robert for sin store præstation i May el-Toukhys ”Dronningen” – den danske film, der var med i kapløbet om at blive nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film. Havde premieretidspunktet passet, kunne ”Dronningen” have repræsenteret dansk film ved hovedkonkurrencen i den 70. udgave af filmfestivalen i Berlin, der begynder 20. februar – i bevidst afstand fra den Oscar-uddeling, der i årevis har stjålet billedet fra den filmiske folkefest i den tyske hovedstad. Der er i år desværre ingen danske film med i hovedkonkurrencen, hvor både filmdronning Dyrholm og filmen ”Dronningen” givet ville have pyntet. Danmark må nøjes med at være repræsenteret i Panorama-sektoren med ”Kød & Blod” af den debuterende instruktør Jeanette Nordahl. Sidse Babett Knudsen, en anden stærk dansk skuespiller, har en af hovedrollerne i et drama om kærlighed, sammenhold og fællesskabets destruktive magt i et kriminelt dansk forstadsmiljø.

Annonce

Danske filmbjørne i 20 år

Dansk film har generelt klaret sig godt ved festivalen i Berlin. Efter årtusindskiftet er det i hovedkonkurrencen blevet til en Sølvbjørn til Lone Scherfigs ”Italiensk for begyndere” i 2001, fem år senere fik ”En soap” af Pernille Fischer Christensen også en Sølvbjørn. I 2012 fik Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg en Sølvbjørn for bedste manuskript til ”En kongelig affære”, og Mikkel Følsgaard fik en Sølvbjørn som bedste mandlige skuespiller i samme film. I 2016 fik Trine Dyrholm en Sølvbjørn som bedste kvindelige skuespiller i ”Kollektivet” af Thomas Vinterberg.

Ungdomsfilm står stærkt

Danmark står traditionelt stærkt inden for børne- og ungdomsfilm og har gennem årene vundet meget hæder i de kategorier. Animationsfilmen ”Mugge & vejfesten” af det altid grænsesøgende makkerpar Mikael Wulff og Anders Morgenthaler – det er dem med flodhesten Dolph - får international premiere i Berlin. Den løsslupne komedie om Mugge, der håber på at føre sin mor og far sammen igen ved at arrangere den bedste vejfest nogensinde, havde dansk premiere i efteråret og blev et af efterårsferiens store trækplastre. Filmen har foreløbig solgt 174.000 billetter i de danske biografer. ”Babylebbe” af Tone Ottilie får verdenspremiere i kortfilmkonkurrencen for unge. Filmen handler om Frede, der prøver at finde sin identitet som teenager i et københavnsk queer-miljø. Tone Ottilie er studerende på Den Danske Filmskoles instruktørlinje med forventet afgang i 2021. Endelig er den danske fiktionsserie ”Sex”, der har kunnet ses på TV 2 Play i denne måned, udtaget til sektionen for dramaserier. Miniserien på seks gange 12 minutter er instrueret af Amalie Næsby Fick.

Dansk stjerneskud

Også i år præsenteres der ti udvalgte europæiske stjerneskud i Shooting Stars – unge, talentfulde skuespillere med en stor fremtid foran sig. En af de udvalgte er danske Victoria Carmen Sonne. Hun er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2016 og er i år aktuel i Daniel Denciks ”Miss Osaka”. I 2019 kunne hun opleves i de danske biografer i Laurits Flensted-Jensens ”Usynligt hjerte” og Marie Grahtøs ”Psykosia”. Victoria Carmen Sonne har tidligere modtaget en Bodil for sine roller i ”Holiday” og ”I blodet” samt en Robert for sin rolle i ”Vinterbrødre”. I kampen om bjørne af guld og sølv i hovedkonkurrencen med 18 film fra 18 forskellige lande - men altså ikke fra Danmark - kan man blandt andet se frem til en moderne nyfortolkning af den tyske klassiker ”Berlin Alexanderplatz”. Der er amerikansk stjernestøv over den canadisk-irske åbningsfilm ”My Salinger Year” af Philippe Falardeau med Sigourney Weaver i hovedrollen, mens Sally Potter står for det britiske bidrag med ”The Roads Not Taken”, der har spændende internationale navne som Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek og Laura Linney på rollelisten. Der er dansk skuespiller-islæt i form af Jens Albinus i den schweiziske film ”Schwesterlein” instrueret af Stephanie Chuat og Veronique Reymond. Her spiller han blandt andre sammen med den tyske stjerneskuespiller Nina Hoss. En anden stjerne, Willem Dafoe, viser sit karakteristiske ansigt i “Siberia”, en tysk, italiensk, mexicansk co-produktion med Abel Ferrara som instruktør. Berlinalen, som filmfestivalen i Berlin kaldes, er er sand folkefest med flere end 300.000 solgte billetter til omkring 400 film. Festivalen varer i år frem til 1, marts, hvor der uddeles priser i de forskellige kategorier.

Jens Albinus spiller over for den tyske stjerne Nina Hoss i den schweziske film "Schwesterlein", der deltager i hovedkonkurrencen i Berlin. Foto: Vega Film
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce