Annonce
Erhverv

Dansk er afgørende: Dårlige sprogkundskaber er lig med arbejdsløshed

Undervisningssituation på sprogskolen Lærdansk-afdeling i Ringkøbing. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Innovest i Skjern lægger torsdag lokaler til et temamøde om udenlandske medarbejdere.

Skjern: Torsdag 24. oktober er Lærdansk og Netværkslokomotivet værter for en temadag om, hvordan virksomheder lykkes med udenlandske medarbejdere.

Programmet løber fra klokken 08.00 til middag og er ganske omfattende.

Efter velkomsten af afdelingsleder i lærdansk, Susanne Bregendahl, fortæller byrådsmedlem Lise Juhl Hansen, forkvinde for videnudvalget og medlem af beskæftigelsesudvalget, om, at "Vi har plads og brug for de udenlandske medarbejdere".

Derefter fortæller Thomas Viborg, factory manager, EagleBurgmann KE A/S og Per Lund Brunsgaard, A-kasseleder, 3F Ringkøbing-Skjern om, "Hvilke konsekvenser det har, når der ikke tales dansk på arbejdspladsen."

- I 3F, Ringkøbing-Skjern har vi for tiden 195 ledige medlemmer. Heraf er de 80 af udenlandsk herkomst. Størsteparten kommer fra Østeuropa, og de har hovedsagelig været beskæftiget indenfor landbruget, minkbranchen, fiskeindustrien, rengørings- samt køkken- og restaurationsbranchen. Deres arbejdskraft fejler ingenting, men de er udfordret på sprog, siger Per Lund Brunsgaard.

Annonce

Overordentlig svært

- Størsteparten af de ledige 3F-medlemmer af udenlandsk herkomst har sparsomme eller ingen sprogkundskaber i forhold til dansk og engelsk. Dårlige sprogkundskaber udelukker dem desværre fra mulighederne for at blive opkvalificeret via de kurser, der findes, da mange kurser foregår på dansk eller et engelsk, som kræver lidt mere end engelsk på cirkusniveau. Det medfører, at det er overordentligt svært for dem at komme tilbage på det danske arbejdsmarked, samt at vikarbureauerne ikke vil bruge dem, da de fleste af deres kunder kræver, at de kan kommunikere med vikaren/medarbejderen, siger Per Lund Brunsgaard.

Derefter går temadagen naturligt over i at handle om, "Hvilke gevinster man opnår ved, at der tales dansk på arbejdspladsen?"

Her vil landmand Ole Kjær fra Ølstrup blandet andet fortælle. Han mener, at danskfærdigheder er vigtige for både arbejdspladsen og lokalsamfundet, og han har indskrevet en sprogpolitik i medarbejderne ansættelseskontrakter. Danskundervisningen af hans medarbejdere foregår i øvrigt lokalt.

Det er også under dette punkt, bosniske Violeta Pavlovic vil tale om danskundervisning set ud fra medarbejderens perspektiv.

Næste punkt på temadagen handler om "Hvordan det bliver en succes at tale dansk på arbejdspladsen?" og om "Hvilke muligheder, der er for danskundervisning?" "Kan der søges midler til løntabsgodtgørelse og deltagerbetaling mv.?". "Hvordan kan en sprogpolitik se ud?" samt "Hvilket sprogligt niveau kræver de forskellige kurser og efteruddannelser?".

Til sidst - før frokosten - svarer Hans Jørn Mikkelsen, Erhvervsdirektør, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd på spørgsmålet om, "Hvordan Erhvervsrådet støtter op om denne agenda?"

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce