Annonce
Erhverv

Dansk importvirksomhed ramt af coronavirus

- Coronavirus kommer minimum til at koste os et træls seks-cifret beløb, siger Jacob Oppenheim, direktør i Odense-virksomheden Born Nordic, som blandt andet distribuerer powerbanks og andre elektroniske produkter. Pressefoto
For det fynske handelsfirma Born Nordic begynder udbruddet af coronavirus at få negative konsekvenser for forretningen. - Det er det første eksempel på, at importen fra Kina er ramt, men flere vil følge efter i den kommende tid, lyder det fra Dansk Erhverv.

TAB: En halv million kroner.

Så meget regner direktør for Born Nordic, Jacob Oppenheim med, at udbruddet af coronavirus kommer til at koste den fynske elektronikdistributør i tabt omsætning. I bedste fald.

For jo tættere vi kommer på sommeren - højsæsonen for salg af blandt andet powerbanks - og produktionapparatet i Kina fortsat står stille, jo værre bliver det for vækstvirksomheden i Odense.

- Den halve million er sådan, som det ser ud lige nu, men det kan også blive en million kroner eller mere. I hvert fald kommer coronavirus til at koste os et træls sekscifret beløb, siger Jacob Oppenheim.

Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel i Dansk Erhverv, forventer flere eksempler på, at coronavirussen rammer danske importører i de kommende dage.

- Det er den første importvirksomhed, som jeg hører om mærker coronavirus på den måde i Danmark. Vi har masser af tal for, hvordan udbruddet påvirker eksporten, og nu kommer turen også til importørerne. Nedgang på grund af det kinesiske nytår er der kalkuleret med, men nu begynder det totale produktionsstop at gøre ondt.

Annonce
- Det er forskelligt fra by til by i Kina, hvor længe fabrikkerne skal holde lukket. Det er et dekret fra de lokale myndigheder. Nogle steder er det foreløbig til 10. februar, andre steder hedder det 14. februar. Vi hører fra danske transportvirksomheder derude, at infrastrukturen mange steder er lukket helt ned, siger Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel i Dansk Erhverv. Foto: Vladimir Markov/Reuters/Ritzau Scanpix

Flyfragt æder fortjenesten

Forleden måtte Born Nordic vinke farvel til en ordre på 100.000 kroner i form af 400-500 par høretelefoner bestilt af Illums Bolighus, fordi fabrikken i Kina ikke kan levere nu. Og snart begynder krydstogtsæsonen, som er et væsentligt forretningsben i distributørvirksomheden.

- Vi er distributør af 15 brands i Skandinavien, og 14 af dem bliver produceret i Kina - herunder vores eget brand Grey Lime. De nye produkter skal være klar til at komme ud på krydstogtskibene i løbet af en måned til halvanden, men lige nu ligger alt - også materialer til markedsføring - på kontorer i Kina, hvor alle ansatte er sendt hjem på forlænget nytårsferie for at minimere smittefaren, forklarer Jacob Oppenheim og fortsætter:

- Vi får som regel sejlet vores varer hjem. Alternativet er fly, men så æder fragten alene vores fortjeneste.

Måske produktion mandag

Born Nordic gør 90 procent af sine indkøb fra fabrikker, brands og partnere med rødder i Kina. Foreløbig må virksomheden væbne sig med tålmodighed.

- Vi begyndte at se de første tegn for to-tre uger siden, hvor de første byer og veje blev lukket ned, og så kom forlængelsen af det kinesiske nytår, hvor virksomheder blev tvunget til at holde lukket i yderligere 10 dage. Nu lyder det fra Kina, at fabrikkerne måske starter op igen på mandag, men det næste spørgsmål er så, om medarbejderne kan komme frem. Folk er rejst hjem på ferie over det meste af landet. Der er store afstande, og flere millionbyer og logistiske knudepunkter som Wuhan i Hubei-provinsen (epicenter for coronavirusset, red.) vil måske fortsat være lukket, siger Jacob Oppenheim.

Han tilføjer, at deres kinesiske partnere selv tager situationen roligt.

- De stoler på deres regering og på, at der nok skal komme styr på det, og så lover de at gøre, hvad de kan, når produktionen igen er i gang.

Lageret er snart tomt

Imens kan Jacob Oppenheim se lageret af storsællerten powerbanks svinde ind.

- Udover vores eget Grey Lime er vi blandt andet distributør af globale brands som Anker og Raw Power, der har store centrallagre i Europa, men der kan vi ikke trække mere fra, og om en-to måneder risikerer vi selv at stå uden varer på lageret, siger direktøren for Born Nordic.

Den fynske distributør, der leverer blandt andet til store webshops som Elgiganten i Norden, fysiske butikker og selskabets egen netforretning Powerbanken.dk, har ellers god vind i sejlene.

- I januar er vi vækstet mellem 150-200 procent alene i vores distributør-virksomhed, men fortsætter udviklingen i Kina, risikerer vi hurtigt at være tilbage på 2019-niveau, slutter Jacob Oppenheim.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Jens Andersen om Kim Larsens liv

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce