Annonce
Indland

Dansk bjergbestiger sætter mulig dato for rekordforsøg

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Efter to mislykkede forsøg planlægger Rasmus Kragh at ramme toppen af Mount Everest den 19. eller 20. maj.

- Det er (næsten) showtime!, sådan skriver den danske bjergbestiger Ramus Kragh søndag på Facebook.

I en opdatering skriver han, at den 19. eller 20. maj er de foreløbige datoer, hvor han vil forsøge at begive sig mod toppen af Mount Everest.

Han skriver samtidig, at han nu befinder sig i 4400 meters højde, hvor han hviler sig forud for topforsøget.

- Min hvilepuls er faldet tilbage til de 40, min iltmætning er steget til 95 % og Team Danmark (Rasmus Folino og Rasmus Kragh) har begge fået et bad, beretter han.

Den danske bjergbestiger har begivet sig op på verdens højeste bjerg, fordi han vil gennemføre det, som ingen dansker endnu har formået: Han vil bestige Mount Everest uden en iltflaske på ryggen.

- Det er i mine øjne den maksimale fysiske og mentale udfordring, du kan sætte dig selv over for: Verdens højeste bjerg uden ilt. Der er noget smukt i at møde bjerget i øjenhøjde, udtalte han i starten af maj.

- Man møder det på de præmisser, der er, og det er ens egen krop, der har båret én hele vejen op og ned igen.

Både sidste år og forrige år forsøgte Ramus Kragh at kæmpe sig mod den højeste bjergtop i Himalaya.

Begge gange måtte den danske klatre imidlertid give op med 250 meter til toppen, fordi dårlige vejrforhold blandt andet spændte ben for ham.

I starten af maj fortalte Rasmus Kragh, at han mente, at det i år ville lykkedes ham at gennemføre rekordforsøget.

Kragh ankom til Mount Everest i midten af april. Her har han trænet og vænnet sin krop til at være i højden, hvor indholdet af ilt i luften er væsentligt lavere end ved havoverfladen.

Hidtil har 17 danskere besteget det 8848 meter høje bjerg i Himalaya alle med hjælp fra medbragt ilt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lille bil fik smadret forrude

Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Ringkøbing-Skjern

V-formand og manden bag baglandsoprøret: Jeg ved godt, hvad Løkke mente, da han sagde tak for alt - til de fleste

Annonce