Kultur

Dansende skoleelever, vaskeægte kællinger, skønne dragter, leg og handel som i 1700 tallet

Stylte Signe er en af de personer, der kan se i Ringkøbings gader i dag og i morgen lørdag til 1700-tals festival. Foto: John Randeris
Fredag formiddag begyndte to livlige dage i Ringkøbings bymidte med fokus på 1700-tallet. Alle sejl er sat til for at skabe en stor, folkelig og historisk festivaloplevelse.

Ringkøbing: Egentlig var det ganske passende, at det var skoleelever fra Ringkøbing-Skjern Kommune, der dansede den store 1700-tals festival i Ringkøbing i gang fredag formiddag.

For det er dem, som såkaldt digitalt indfødte, der er længst væk fra 1700-tallet. Men også dem, der skal kæmpe for, at frihedstankerne fra den for dem fjerne fortid, overlever i en nutidig verden, hvor der stadig er nok, der gerne vil være herskere.

Det var borgmester Hans Østergaard, der åbnede festivalen, der tæller intet mindre end 60 arrangementer fredag og lørdag.

Han sagde, at festivalen viser, hvad vi kan, når vi står sammen, og festivalen sætter fokus på en spændende periode både i verdenshistorien, i danmarkshistorien og lokalt i Ringkøbing, hvor der på det tidspunkt boede små 500 mennesker i byen med de store købmandsgårde.

- 1700-tallet var en periode med mange krige, og det tidsrum, hvor stavnsbåndet både blev indført og ophævet. Det var også en tid med store filosofiske tanker, der stadig præger vores tid i dag. Der var revolution i både Amerika og i Frankrig, hvor de berømte ord om frihed, lighed og broderskab vandt frem. I Ringkøbing var det også en tid, hvor der var god handel med fisk, smør, flæsk og korn, sagde Hans Østergaard.

- Jeg troede aldrig, at jeg skulle bruge ordene "en vaskeægte kælling" i en tale, men sådan en kan man også møde i Ringkøbing under festivalen, sagde Hans Østergaard.

Borgmester Hans Østergaard holdt åbningstalen, hvor han fortalte om, hvilken spændende tid 1700-tallet var. Foto: John Randeris

En sjov uge

Efter åbningen trak nogle af skolebørnene hen for at kigge på den lille døde gris, der lå klar i den kloge mands telt. Den kloge mand ville senere vise, hvordan han dissekerer en gris, fremviser og fortæller om kroppens organer.

På græsset ved teltene sad lærer Judith Rokamp med nogle af sine elever fra Ringkøbing Skole.

- Det har været en rigtig sjov uge. Jeg var lidt spændt på, hvordan samarbejdet i de mindste klasser skulle gå, men vi har stort set gøglet hele ugen. Det har været rigtig sjovt, og vi skal vise, hvad vi har lært ved flere opvisninger, sagde Judith Rokamp.

Dragtlauget har haft travlt

Ingen 1700-tals festival uden 1700-tals dragter. Derfor har Ringkøbing Museums dragtlaug spillet en stor rolle i forberedelserne, og der er både fredag og lørdag åbnet hus på 1. sal i Dommerkontoret, hvor dragtlauget holder til.

- Vi har haft rigtig travlt i den seneste tid. Blandt andet med at lave de flotte rober til kaffesalon'erne fredag og lørdag i Dommerkontoret. Der skal for eksempel være 15.000 sting forneden i de store kjoler, forklarer Nina Løager, der var med til at skabe dragtlauget for otte år siden.

Nina Løager har blandt andet fået hjælp af Karin Sabzevari. Hun kommer fra Horsens, hvor hun også var med til arrangere middelalderfestival.

- Vi arbejder naturligvis meget med alle de levendegørelser, der er på de forskellige museer i kommunen. Der er rigtig sjovt, og vi har det altid hyggeligt, når vi mødes i Dragtlauget, fortæller Karin Sabzevari.

Ud over interessen for at sy, har hun en stor historisk interesse, så for hende er det perfekt at sy gamle dragter.

Men må da også sige, at der i det omfattende program for 1700-tals festivalen i år, er rig mulighed for at komme ind i historien. Tjek selv programmet i Ugeavisen Ringkøbing eller på 1700festival.dk.

Efter åbningen trak nogle af skolebørnene hen for at kigge på den lille døde gris, der lå klar i den kloge mands telt. Den kloge mand ville senere vise, hvordan han dissekerer en gris, fremviser og fortæller om kroppens organer. Foto: John Randeris
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Kultur For abonnenter

E-force satsede på at vinde "the double" ved gadefodboldstævne i Hvide Sande

Tophistorier

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce