Annonce
Kultur

Dansende skoleelever, vaskeægte kællinger, skønne dragter, leg og handel som i 1700 tallet

Stylte Signe er en af de personer, der kan se i Ringkøbings gader i dag og i morgen lørdag til 1700-tals festival. Foto: John Randeris
Fredag formiddag begyndte to livlige dage i Ringkøbings bymidte med fokus på 1700-tallet. Alle sejl er sat til for at skabe en stor, folkelig og historisk festivaloplevelse.

Ringkøbing: Egentlig var det ganske passende, at det var skoleelever fra Ringkøbing-Skjern Kommune, der dansede den store 1700-tals festival i Ringkøbing i gang fredag formiddag.

For det er dem, som såkaldt digitalt indfødte, der er længst væk fra 1700-tallet. Men også dem, der skal kæmpe for, at frihedstankerne fra den for dem fjerne fortid, overlever i en nutidig verden, hvor der stadig er nok, der gerne vil være herskere.

Det var borgmester Hans Østergaard, der åbnede festivalen, der tæller intet mindre end 60 arrangementer fredag og lørdag.

Han sagde, at festivalen viser, hvad vi kan, når vi står sammen, og festivalen sætter fokus på en spændende periode både i verdenshistorien, i danmarkshistorien og lokalt i Ringkøbing, hvor der på det tidspunkt boede små 500 mennesker i byen med de store købmandsgårde.

- 1700-tallet var en periode med mange krige, og det tidsrum, hvor stavnsbåndet både blev indført og ophævet. Det var også en tid med store filosofiske tanker, der stadig præger vores tid i dag. Der var revolution i både Amerika og i Frankrig, hvor de berømte ord om frihed, lighed og broderskab vandt frem. I Ringkøbing var det også en tid, hvor der var god handel med fisk, smør, flæsk og korn, sagde Hans Østergaard.

- Jeg troede aldrig, at jeg skulle bruge ordene "en vaskeægte kælling" i en tale, men sådan en kan man også møde i Ringkøbing under festivalen, sagde Hans Østergaard.

Annonce
Borgmester Hans Østergaard holdt åbningstalen, hvor han fortalte om, hvilken spændende tid 1700-tallet var. Foto: John Randeris

En sjov uge

Efter åbningen trak nogle af skolebørnene hen for at kigge på den lille døde gris, der lå klar i den kloge mands telt. Den kloge mand ville senere vise, hvordan han dissekerer en gris, fremviser og fortæller om kroppens organer.

På græsset ved teltene sad lærer Judith Rokamp med nogle af sine elever fra Ringkøbing Skole.

- Det har været en rigtig sjov uge. Jeg var lidt spændt på, hvordan samarbejdet i de mindste klasser skulle gå, men vi har stort set gøglet hele ugen. Det har været rigtig sjovt, og vi skal vise, hvad vi har lært ved flere opvisninger, sagde Judith Rokamp.

Dragtlauget har haft travlt

Ingen 1700-tals festival uden 1700-tals dragter. Derfor har Ringkøbing Museums dragtlaug spillet en stor rolle i forberedelserne, og der er både fredag og lørdag åbnet hus på 1. sal i Dommerkontoret, hvor dragtlauget holder til.

- Vi har haft rigtig travlt i den seneste tid. Blandt andet med at lave de flotte rober til kaffesalon'erne fredag og lørdag i Dommerkontoret. Der skal for eksempel være 15.000 sting forneden i de store kjoler, forklarer Nina Løager, der var med til at skabe dragtlauget for otte år siden.

Nina Løager har blandt andet fået hjælp af Karin Sabzevari. Hun kommer fra Horsens, hvor hun også var med til arrangere middelalderfestival.

- Vi arbejder naturligvis meget med alle de levendegørelser, der er på de forskellige museer i kommunen. Der er rigtig sjovt, og vi har det altid hyggeligt, når vi mødes i Dragtlauget, fortæller Karin Sabzevari.

Ud over interessen for at sy, har hun en stor historisk interesse, så for hende er det perfekt at sy gamle dragter.

Men må da også sige, at der i det omfattende program for 1700-tals festivalen i år, er rig mulighed for at komme ind i historien. Tjek selv programmet i Ugeavisen Ringkøbing eller på 1700festival.dk.

Efter åbningen trak nogle af skolebørnene hen for at kigge på den lille døde gris, der lå klar i den kloge mands telt. Den kloge mand ville senere vise, hvordan han dissekerer en gris, fremviser og fortæller om kroppens organer. Foto: John Randeris
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce