Annonce
Indland

Dannebrog faldt fra himlen for 800 år siden

Martin Dam Kristensen/Ritzau Scanpix

Fortællingen om Dannebrog, der faldt ned fra himlen og gav dansk sejr, gør flaget specielt, mener historiker.

Lørdag markerer Valdemarsdag, at der er gået endnu et år, siden Dannebrog ifølge fortællingen faldt ned fra himlen i Estland og hjalp de danske kristne til en sejr over de hedenske estere.

Og i 2019 runder flaget et skarpt hjørne, hvis man skal tro historien. Det er nemlig 800 år siden, at Valdemar Sejr og danskerne var på korstog i Estland.

Siden har det danske nationalflag gennemgået en udvikling fra at være et kongeligt magtsymbol i form af kongens handels- og krigsbanner til et nationalt symbol og allemandseje.

Fortællingen om, hvordan Danmark fik sit flag, er noget af det, der gør det specielt.

Det mener Torben Kjersgaard Nielsen, lektor i middelalderhistorie ved Aalborg Universitet og forfatter til bogen "Dannebrog".

- Vi snakker ikke om, hvorvidt den er sand eller ej. Vi snakker om, at det er en god historie, og at den har et mytisk og et guddommeligt element over sig, siger han.

Han mener, at historiefortælling om den slags er med til at skabe en form for fællesskab.

I dag bruges flaget i et hav af forskellige anledninger. Det markerer glæde og sorg, ligesom det bruges kommercielt og politisk.

Og netop mangfoldigheden gør det svært at sige, hvad flaget betyder for danskerne, fortæller Torben Kjersgaard Nielsen.

Men sammenhængen, som flaget bruges i, er afgørende for betydningen.

- Vi tænker ikke særligt nationalistisk, når der står fødselsdagsflag i de hjemmebagte boller, eller når de unge kommer hjem fra rygsækrejse.

- Men vi tænker nok politisk, når vi eksempelvis ser politiske partier bruge flaget som en del af deres kommunikation, siger han.

Torben Kjersgaard Nielsen fortæller, at danskerne generelt er gode til at afkode, hvilken sammenhæng flaget bliver brugt i, og dermed til at tillægge det forskellige betydninger.

I 2016 rejste sig dog en debat om politisering. Anført af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), blev et tre meter langt Dannebrog hængt op bag Folketingets talerstol.

Ifølge Enhedslistens Christian Juhl var det "tæt på magtmisbrug af formanden". Dannebrog blev i salen - dog i mindre skala og ikke hængende fra loftet.

Som ved de fleste fødselsdage fejres Dannebrog også.

Danmarks-Samfundet står bag en række arrangementer lørdag. Den danske kongefamilie deltager i arrangementer i løbet af dagen.

Dronning Margrethe rejser med kongeskibet, der har samme navn som flaget, til Estland og deltager i et arrangement der.

/ritzau/

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce