Annonce
Erhverv

Danmarkspremiere på næste års traktormodel

John Deeres gigantiske 2020-model blev noget af et tilløbsstykke, da Herborg Smede- og Maskinforretning holdt åbent hus i Struer. Foto: Thomas Maxe
Som de eneste i Danmark kunne Herborg Smede- og Maskinforretning fremvise den nyeste John Deere-traktor, da landmænd kom kørende fra nær og fjern til det årlige åbent hus-arrangement.
Annonce

STRUER/HERBORG: Der er løbet virkelig meget vand i åen, siden Oluf Pedersen i 1975 overtog Herborg Smede og begyndte at sælge de grøn/gule John Deere-traktorer.

Forleden indtog han selv sædet på den allernyeste 8R-model, som ellers først er klar til levering i Danmark fra august næste år.

- De første traktorer, jeg solgte i 1975, havde 60 heste, siger Oluf Pedersen og griner, inden han letter sig fra sædet og inviterer journalisten til at sætte sig bag rattet i den gigantiske traktor.

- Du skal lige mærke det her, siger han og viser et skælmsk smil.

Nå, den er go' nok. Der sker noget: Sædet bliver varmt, men sædevarme er vel ikke noget særligt? Det har jeg da også i min egen bil, men... hov!

Pludselig begynder nogle kugler i sædet at bevæge sig og ælte og massere den del af min krop, som man ville kalde "skinken og mørbraden", hvis jeg havde været en gris.

Det er ikke lige på dagen for åbent hus, at der bliver skrevet under på flest købsaftaler. Men det er en hyggelig dag, og det er tit her, at landmanden får julelys i øjnene og senere vender tilbage for at handle, fortæller Martin Kongsgaard, medejer af Herborg Smede- og Maskinforretnings afdeling i Struer. Foto: Thomas Maxe
Annonce

Fagre nye telemark

Massagesæde og seks-kanals stereoanlæg lyder måske som luksus, men det er nødvendigt at være lidt god ved traktorføreren, hvis man skal holde til de mange timer i marken i mange år. For Morten Korch er død for længe siden, og arbejdet i marken er cool business, når man kører i en traktor, der koster på den pæne side af to millioner kroner.

- Det kan koste flere tusinde kroner i tabte driftsomkostninger, hvis traktoren holder stille en dag, fortæller Martin Kongsgaard, som er medejer af Herborg Smede- og Maskinforretnings afdeling i Struer.

Derfor er det også ny funktionalitet, som fylder mere på de nye traktorer end for eksempel motorydelse og CO2-udledning, som fylder meget i markedsføringen af personbiler.

- Den nye 8R-serie fra John Deere er faktisk ikke væsentligt større eller mere kraftfuld end den forrige model. Den største forskel ligger i det elektroniske: Autostyring med to centimeters nøjagtighed; "telemark"-system, som kan kommunikere live med gården, så man kan sidde hjemmefra og planlægge opgaver og sende dem ud til traktoren, så der er styr på eksempelvis dosering af næringsstoffer. Og så kalder traktoren selv hjem, når tanken er ved at være tom, og den kan selv sende en email til værkstedet, hvis tiden nærmer sig for service, eller hvis der kommer en fejlkode. Det gælder om at holde den kørende med vedligeholdelse, så vi ikke skal bruge tid på at reparere den, siger Martin Kongsgaard.

Samtidig stiger dokumentationskravene til landbruget, og det stiller også større krav til leverandørerne.

- En væsentlig ny egenskab ved de nye traktorer, er, at de kan hjælpe med at dokumentere, hvordan der bliver kørt, hvor og med hvad, forklarer Martin Kongsgaard.

Annonce

Æg i flere kurve

Det årlige åbent hus-arrangement er normalt ikke den dag, hvor der bliver givet håndslag på en handel. Men det er alligevel en vigtig dag for maskinhandleren, hvor kunderne tydeligvis hygger sig med hinanden og får "sparket dæk" på noget af det nye grej.

- En ny traktor er en stor investering, og det kan godt tage mere end et år, fra vi har den første snak, og indtil der bliver skrevet under, siger Martin Kongsgaard.

Han glæder sig over, at Herborg Smede- og Maskinforretning har formået at sprede sig ud over flere forretningsområder.

- Vi ligger i et godt område, hvor vi har både svinebesætninger, kvæg og pelsavl. Det er kun et halvt år siden, det var træls at opdrætte slagtesvin, men nu går det godt igen for dem, mens pelsavlerne har det svært. Samtidig sælger vi også godt til forsyningsselskaber og entreprenører, så vi lægger ikke alle æg i samme kurv, siger Martin Kongsgaard.

Han kan også være godt tilfreds med, at mange af de tilstedeværende unge landmænd kigger på den nye John Deere-traktor med samme blik, som når kvinder får øje på et par nye sko.

Hvad er det egentlig for noget med landmænd og deres fetich for John Deere?

- Haha! Vi foretrækker at sige, at vi har en meget god "brand-loyalitet", siger Martin Kongsgaard.

Martin Højme fra Resen var med familien til åbent hus for at kigge på både de store og de lidt mindre traktorer. Foto: Thomas Maxe
Troels Søndergaard fra Thyholm ville mægtig gerne have sådan en traktor med hjem. Men hans far mente nu, at en stor traktor med frontlæsser var lige stor nok til et lille hobbylandbrug. Foto: Thomas Maxe
Det årlige åbent hus-arrangement hos Herborg Smede- og Maskinforretning er en god anledning til at få en hyggelig snak med andre landmænd. Thomas Kallesøe (yderst til højre) har en kvæggård nær Ringkøbing og kører for en maskinstation. Der står allerede fire John Deere-traktorer derhjemme, så det er jo rart nok lige at se nyhederne. Foto: Thomas Maxe
Oluf Poulsen købte smedeforretningen i vestjyske Herborg i 1975. Siden er det vokset til en millionforretning og en af Danmarks største forhandlere af landbrugsmaskiner. Oluf Poulsen ejer fortsat tre procent af forretningen og havde travlt med at vise den nyeste traktor frem. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Glem alt om held og marginaler: Skjern spillede bedre end verdensklassehold – nu jagter de gruppespil

Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce