Kultur

Danmarks største havefest opgraderer oplevelsen: Det ser lovende ud

Danmark Dejligst besøgte sidste år Ringkøbing-Skjern for første gang, da endagsfestivalen besøgte Bundsbæk Mølle. I år rykker minifolkemødets stop her på egnen så til Hvide Sande. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Festen bliver større og længere, når Danmark Dejligst lørdag holder gratis festival i Hvide Sande.

HVIDE SANDE: Flere deltagere, bedre mad og en ekstra scene. I underholdningsbranchen fylder klichéen om ”den svære toer” ofte meget, men for endagsfestivalen Danmark Dejligst, der rummer alt fra koncerter til et foreningstelt og politiske debatter, er der ikke de store bange anelser.

Danmark Dejligst kalder sig på landsplan for ”Danmarks største havefest”, og i år har man gjort endnu mere ud af Danmark Dejligsts besøg mod vest.

For når Danmark Dejligst i Naturens Rige lørdag byder velkommen til den anden udgave, er der skruet op for forventningerne. I år håber man på at fordoble deltagerantallet til mellem 2500 og 3000, og man har opgraderet lidt af hvert.

Generelt har Danmark Dejligst taget de råd til sig, de fik efter sidste års premiere; om rådene så var at lave flere aktiviteter for børn, eller at sætte flere borde og bænke op, så flere gæster kunne sidde ned.

- Vi har forsøgt at lytte til de kommentarer og gode råd, vi fik sidste år, og her på forhånd ser det lovende ud, siger formanden for Danmark Dejligst i Naturens Rige, Carsten Leidesdorff Skov.

Vi hylder alt det frivillige arbejde. Dagen er en fin lejlighed til, at foreninger kan vise hinanden, hvad de laver, og som deltager kan man lade sig inspirere ved selv at møde foreninger og ildsjælene.

Carsten Leidesdorff Skov, formand, Danmark Dejligst i Naturens Rige

Festen varer længere

Samtidig har man udvidet med en efterfest, så programmet ikke slutter klokken 22, men klokken 02. Med lokale øl til ganen og lokale bands til øregangen giver efterfesten endnu mere tid til at skabe en hygge.

- Det kunne være hyggeligt lige at runde dagen af, når det hele det store show er slut, og scenen er pakket sammen. Så kan vi sidde i fred og ro og have det rart med hinanden, siger Carsten Leidesdorff Skov.

I premiereåret holdt Danmarks Dejligst i Naturens Rige festival ved Bundsbæk Mølle. Nu er man så rykket ind i det centrale Hvide Sande lige ved slusen. På den måde er Danmark Dejligst blevet mere en fest ved havet end i haven.

Frivillige skal hyldes

Årets placering midt i en af kommunens hovedbyer og det faktum, at festdagen nu har været holdt før, styrker troen på, at festdagen kan overgå året før.

Især er det vigtigt, at frivillige foreninger bliver hyldet, og det gælder både dem, der giver et nap med på dagen, og de foreninger, der viser sig frem i teltet. Her kan man som deltager søge inspiration hos alt fra biavlere til brandmænd og elbilentusiaster.

Som noget nyt har Danmark Dejligst i Naturens Rige forkælet de frivillige lidt mere. For i år får de frivillige foreninger, der skal komme for at fortælle om det lokale foreningsliv, et langt telt at søge ly i, hvis nu vejr og vind skulle drille.

- Vi hylder alt det frivillige arbejde. Dagen er en fin lejlighed til, at foreninger kan vise hinanden, hvad de laver, og som deltager kan man lade sig inspirere ved selv at møde foreninger og ildsjælene, siger Carsten Leidesdorff Skov.

Danmark Dejligst

Sanger og musiker Rasmus Nøhr er hovedmanden bag Danmarks Dejligst, som hvert år rejser rundt i landet for at holde det, de kalder for Danmarks største havefester.

Lokalt i Ringkøbing-Skjern har man lavet foreningen Danmark Dejligst i Naturens Rige. Den lokale forening er medarrangør, når Danmark Dejligst kommer til Ringkøbing-Skjern.

I år er det Hvide Sandes tur til at holde endagsfestivalen i Ringkøbing-Skjern, mens Tarm arrangerer næste års udgave.

De musiske hovednavne bliver i år Tamra Rosanes, Jokeren og Back to Back.

Hvis arrangementet får overskud, går de første 25.000 kroner ubeskåret til de foreninger, som hjælper med at afvikle festdagen, mens 80 procent af overskuddet over 25.000 kroner også går til foreningerne.

0/0
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Kultur For abonnenter

Stram Kurs-kandidat på Kaj Munks Præstegård: Muslimerne ved, hvad der er godt og ondt

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer