Annonce
Sport

Danmarks EM hænger i den tyndeste tråd

Danmark hænger i en meget tynd tråd ved EM. Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix
Uafgjort 24-24 mod Ungarn gør Danmark afhængig af islandsk hjælp, hvis EM ikke skal slutte onsdag aften.

I gangene under tribunerne i Malmö Arena kan man høre, når et tog forlader Hyllie Station.

Toget er ved at forlade perronen med kurs mod mellemrunden, og Danmark står endnu ikke på trinbrættet. Efter 24-24 mod Ungarn skal Danmark have Island til at slå Ungarn samtidig med, at danskerne slår Rusland på onsdag. Ellers er EM forbi.

Landstræner Nikolaj Jacobsen havde blandet kortene og startede med Henrik Møllgaard som venstre fløj, så han kunne have Michael Damgaard i aktion på venstre back fra start, så han kunne løbe tilbage og dække back for at undgå den lange vej mod bænken i en udskiftning. Det gav plads til Rasmus Lauge som playmaker og Mikkel Hansen som højre back. Rene Toft startede på stregen. Det virkede som et klogt valg af landstræneren. På papiret. I praksis fungerede det ikke.

Danskerne virkede meget mere påvirket af situationen, end et hold med sådan en vinderkultur bør gøre. På venstrefløjen blev det hverdag for Møllgaard, der sendte en afslutning langt over mål. Mikkel Hansen brændte et straffekast ved 4-6 efter 12 minutter, og Anders Zachariassen, der kom tidligt ind i stedet for Henrik Toft, blev dømt overtrådt på sin første chance, misbrugte den anden og i øvrigt fik kampens første udvisning efter 19 minutter.

Målmand Niklas Landin har været syg, men var blevet helt frisk. Og han var også god. Rigtig god. Med en redningsprocent over 40 i første halvleg holdt han Danmark inde i kampen, for der var ikke mange andre, der var gode.

Annonce

kampen i tal

Danmark-Ungarn 24-24 (11-13)

Stillinger undervejs: 0-1, 1-3, 5-6, 6-10, 10-10, 16-18, 20-22, 23-23, 24-23

Målscorere, Danmark: Magnus Bramming 6, Rasmus Lauge 3, Mikkel Hansen 3 (2), Mads Mensah 3, Michael Damgaard 2, Hans Lindberg 2, Anders Zachariassen 2, Niclas Kirkeløkke 2

Topscorer, Ungarn: Zsolt Balogh 7 (3)

Udvisninger: Danmark 2, Ungarn 4

Stærkt ungarsk forsvar

Sikke en gang rod danskerne leverede. Det ungarske forsvar var godt, men det burde slet ikke kunne bringe danskerne så meget ud af fatningen. Det gjorde ondt at se på. En kortvarig opblomstring fik Danmark fra 6-10 til 10-10 med Magnus Saugstrup ved Møllgaards side i forsvaret.

Niclas Kirkeløkke fik sine første EM-minutter, men det var Magnus Bramming, der lyste op, da han kom ind på venstre fløj.

Havde Rasmus Lauge ikke sendt et par oplagte scoringsmuligheder over mål, kunne Danmark såmænd have ført ved pausen. I stedet kunne Dominik Mathe tordne Ungarn foran med 13-11 ved halvtid.

Fejlene fortsatte

Anden halvlegs begyndelse ændrede ikke noget på billedet. Derfor var der også blot spillet en håndfuld minutter, da Nikolaj Jacobsen trykkede på timeoutknappen igen.

Så var det tid til syv mod seks-spil med Saugstrup og Zachariassen på stregen og Morten Olsen som hjerne. Olsen var op til kampen skrevet ind i truppen i stedet for Jacob Holm.

Hans Lindberg scorede noget så sjældent som et dansk kontramål. Mads Mensah gjorde kunststykket efter. Niklas Landin var stadig godt. Som i virkelig god. Og det plejer at vinde kampe for Danmark.

En anden, der plejer at vinde for Danmark, er Mikkel Hansen. Først 10 minutter efter pausen kom hans første scoring bortset fra to på straffekast. Det var til gengæld klassisk Hansen. Hamret op i nettaget.

Mads Mensah udlignede til 18-18, og hvorfor Søren lod ungarerne sig ikke knække dér?

Blandt andet fordi Zsolt Balogh fik for let spil i midtzonen i stedet for at blive tacklet halvvejs til Taastrup.

Og fordi Danmark ikke forvaltede mulighederne. I et kontraangeb med mulighed for udligning kastede Mensah bolden på ungarske hænder. Kontraløb, udvisning til Lauge og Balogh til 22-20 med 10 minutter tilbage.

Gys til sidste sekund

Mikkel Hansen var en skygge af sig selv, og ungarerne ville presse det danske spil over mod Niclas Kirkeløkke, der løb tør for tillid fra træneren.

Jannick Green kom ind og reddede et straffekast fra Balogh med syv minutter tilbage, og Bramming kunne reducere til 22-23.

Ny udvisning til Ungarn. Indspil fra Hansen til Zachariassen. 23-23.

Så var det Lauges tur til at finde Toft. 24-23.

Og så blev Lauge lokket i en ungarsk fælde. Angrebsfejl. Ungarsk udligning. Og til sidst afsluttede Mikkel Hansen forgæves, og Ungarn tog timeout med otte sekunder tilbage. Danmark holdt dem fra scoring og lever en anelse ved EM.

Men det hænger i den tyndeste tråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce