Annonce
Debat

Danmark har ikke råd til at vælge viden fra

Læserbrev: Regeringen har for nylig præsenteret en række initiativer, der skal sætte skub i den grønne omstilling. Det er godt nyt for klimaet. Til gengæld er det rigtig dårligt nyt, at regeringen nu indleder årets økonomiforhandlinger med at opfordre kommuner og regioner om at spare på konsulenter.

Det er dårligt nyt fordi den grønne omstilling ikke kommer til at ske ved hjælp af politiske udspil og reformpakker alene.

Og det er netop her private rådgivere hver dag bidrager med højt-specialiseret viden og internationalt udsyn til at skabe konkrete og brugbare løsninger, der flytter den grønne omstilling.

Annonce

For tre år siden satte regeringen sig for at spare tre mia. kroner årligt på det offentliges brug af konsulenter. Det gav ikke mening dengang. Det giver slet ingen mening i dag med de store samfundsmæssige udfordringer, vi står overfor, eksempelvis på det grønne område. På den ene side bliver der tegnet store mål for den grønne omstilling, men på den anden side vælger man altså at se bort fra ny viden, som kunne bidrage til at løfte omstillingen. Danmark vælger viden fra.

I virkelighedens verden har både private virksomheder og offentlige organisationer ofte brug for rådgivning til at vælge den rigtige strategi og udvikle fremtidssikrede løsninger. Regeringens ambitiøse plan for grøn omstilling kræver store investeringer og er en stor planlægningsopgave for kommunerne. Netop her er der behov for hjælp fra rådgivere. For de grønne ambitioner kræver store omprioriteringer og nye måder at gøre tingene på.

Kommuner og regioner er primært driftsvirksomheder, målrettet til at levere en velfærdsservice til borgere og virksomheder. Og heldigvis for det. Men netop derfor er det både klogt og rigtigt at købe sig til hjælp og kompetencer, når der er brug for det.

Argumentet om, at udgifter til eksterne konsulenter i stedet kan bruges direkte på velfærd, hænger ikke sammen. Der er ingen modsætning mellem rådgivning og velfærd. Tværtimod er rådgivning ofte forudsætningen for at få mest muligt for vores skattepenge og dermed sikre finansiering til mest mulig velfærd – hvad enten det handler om udvikling af bedre sundhed, social tryghed og investering i grøn omstilling.

Den grønne omstilling er kompleks. Vi har simpelthen ikke råd – eller tid – til at vælge viden fra. For det haster med omstilling og udviklingen af vores fælles grønne og bæredygtige velfærdssamfund.

Den grønne omstilling kommer ikke til at ske ved hjælp af politiske udspil og reformpakker alene.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Corona og naboklager stoppede projektet i to år: Nu bygges ferielejligheder og yogastudie i udkanten af Ringkøbing

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Naturkraft har brug for ekstra millioner: Nu er det op til politikerne, om de vil den sikre skrantende attraktion

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Kom med ind i Onecollections nye domicil i Ringkøbing: Nu har stifterne endelig fået eget kontor

Skjern

Børn i kørestol skal også have grønne fingre: Skjernåskolen får legat til højbede

Debat

Raunonia er en ommer: Hvornår kommer det lovede borgermøde og åbenheden?

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Skjern

Sif skammer sig ikke længere over at være en mand i dametøj: - Hemmeligheden gjorde mig indebrændt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da 18-årige Henrik fra Nr. Vium får en genial idé - en havestøvsuger, Yrsa og Tage sparker liv i bageriet i Borris og andre glimt fra Gamle Dage

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Navne

Grundlæggeren af Det Kristne Gymnasium er død: Jørgen Skydstofte var en pioner af Guds nåde

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Skjern

Spiritusfestival tørster efter frivillige: Arbejdsopgaverne uddeles i små overskuelige dråber for at skaffe flere til

Sport For abonnenter

Ren magi af Kasper Chopart: Scorede sejrsmål ud af det rene ingenting med skud fra midten af banen

Vestjylland

Tidligere skovrider er kritisk: Vestjyske skove bliver ødelagt af at blive naturnationalparker

Annonce