forside

Danmark bliver valgt ind i FN's Menneskerettighedsråd

Danmark, repræsenteret ved udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), er fredag blevet valgt ind i FN's Menneskerettighedsråd.

47 lande sidder i FN's Menneskerettighedsråd. For første gang har Danmark en plads ved bordet.

Danmark er for første gang nogensinde blevet valgt ind i FN's Menneskerettighedsråd (UNHRC).

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har fredag været i New York, hvor FN's Generalforsamling har stemt Danmark ind i rådet sammen med 17 andre nye lande.

Rådet blev stiftet i 2006, da det erstattede FN's Menneskerettighedskommission.

Danmark forsøgte forgæves at blive valgt ind i 2007, men har nu fået en plads fra 2019 og frem til 2021.

- Vi vil bruge pladsen til at holde fanen højt på et område, som ligger Danmark meget på hjerte, og hvor vi har en høj status ude i verden - altså forsvaret for menneskerettigheder og de grundlæggende frihedsværdier, siger Anders Samuelsen.

Han mener, at det er tid for en reform af rådet. Kritikere har peget på, at lande som Kina, Cuba og Venezuela er medlemmer, selv om de krænker menneskerettigheder.

- Man skal kigge på, hvilke lande der fremover bliver valgt ind. Der sidder i dag lande, som ikke lever op til de højeste standarder. Det vil vi forsøge at tage fat på, siger Anders Samuelsen.

Tidligere i år skabte USA ravage, da landet som det første nogensinde trådte ud af rådet. Det var i protest mod manglende reformer.

Amerikanerne var også kritiske over, at flere lande er medlemmer trods beviselige overtrædelser af menneskerettigheder.

Anders Samuelsen erkender, at rådet er svækket af amerikanernes afgang, men omvendt er det et signal til, at der er behov for ændringer.

- Man kan enten vælge at trække sig fra arbejdet og forlade bordet, som amerikanerne har gjort.

- Det mener vi, er en forkert strategi. Man skal udnytte den direkte mulighed og få en dialog i menneskerettighedsrådet, hvor der er handlemuligheder, siger Anders Samuelsen.

Han nævner, at der er mulighed for at lave missioner, der for eksempel kan undersøge, om der har været folkemord i Myanmar.

En anden mulighed kunne være at forberede retsforfølgelse af krigsforbrydelser, når krigen i Syrien en gang er forbi.

FN's Menneskerettighedsråd har 47 medlemmer.

0/0
Ringkøbing-Skjern

Grøn sommer for landmændene: Afgrøderne står flot netop nu

Klumme

Guldfiskenes udflugt: Tænk, hvis Jeppe Aakjær havde spillet Fortnite

Tarm

Snart afklaring om hullerne i den nye cykelsti

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens tal og regnskaber: Foersom Genetik ApS har oplevet nedgang i resultatet

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Ringkøbing-Skjern

Stjernespiller søger 300.000 kroner: Børn og unge skal opleve glæde og trivsel på banen

Ringkøbing

Forstanderposten er sikret på Vestjyllands Højskole - i hvert fald det næste år

Erhverv

Lalandiahuse revet væk: Tæt på at melde alt udsolgt

112

To unge blev dømt for våbentyverier