Annonce
Vestjylland

Danielsen: Man må ikke rette i uvildig rapport

Det er sådanne 35 meter høje master, som Energistyrelsen forventer at sætte op på de 170 kilometer fra Idomlund til grænsen - bortset fra 26 kilomter kabler. Ill:: Energinet.dk
Venstres Thomas Danielsen, vil nu have klart svar på, hvad der blev rettet i den "uvildige" konsulentrapport, som konkluderede, at kun 15 procent af højspændingsledning til grænsen kunne lægges i jorden. "Det er uholdbart, hvis der er rettet," siger folketingsmedlemmet om de luftledninger, som mange borgere kritiserer skarpt.

VESTJYLLAND: Det overrasker Venstres enegiordfører, Thomas Danielsen, hvis der er rettet i den rapport om muligheden for at lægge en 170 kilometer ny stærkstrømsforbindelse fra Idomlund til grænsen i kabler i jorden.

- Vi bestilte helt klart en uvildig rapport, da vi fik hele tiden fik nye svar fra Energinet. Og så er det uholdbart, hvis der er rettet i rapporten eller ændret i konklusioner, siger Thomas Danielsen, der var central i forhandlingerne, da Folketinget besluttede, at der skulle indhentes en uvildig rapport fra udenlandske specialister om muligheden for kabellægning.

Jyllands-Posten har afdækket sagen og herunder, at staten fik rettet og slettet flere passager i rapporten om mulig kabellægning. I et udkast til rapporten i november sidste år skrev konsulenterne fra canadiske WSP, at det var muligt at lægge hele højspændingslinjen i jorden, og de kaldet det »en på forhånd fastlagt konklusion«, når Energinet havde sagt, at det ikke var muligt. I den endelige rapport i rapport var det omskrevet til, at WSP var enig med Energinet. Det fremgår af aktindsigt, at både afsnit i rapporten og konklusionen var ændret efter ønsker fra Energinet og efter et møde i København.

- Det er hverken Energinet eller Energistyrelsen, de skal skrive konklusionen, når vi helt klart havde præciseret, at det skulle være en uvildig rapport, siger Thomas Danielsen, som nu vil kalde Klima- og Energiminister Dan Jørgensen (S) i samråd om sagen.

- Jeg vil spørge ind til, hvad der præcist er ændret i rapporten, og det skal vi have et klart svar på, siger folketingsmedlemmet fra Holstebro.

Annonce

Er kabler muligt?

Til gengæld er Thomas Danielsen ikke overbevist om, at det på nuværende er muligt at lægge mere end de 15 procent af strækningen på 170 kilometer højspændingsledninger i jorden, som Energinet har sagt.

- Det er ikke nok, at det er teknisk muligt at lægge det i jorden. Det er vigtigt, at det virker, og at vi kan beholde den nuværende forsyningssikkerhed på 99,97 procent i elnettet, siger Thomas Danielsen.

- At det om nogle år vil være muligt at lægge en 400 kilovolt forbindelse i jorden er ikke nok. Vi skal have forstærket elnettet, så vi kan tage imod strøm fra vindmøller i både Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, og vi har ikke uendelig tid til at vente, siger Thomas Danielsen, der selv læste WSP-rapporten, efter den var modtaget i Energistyrelsen 10. december 2018 og offentliggjort ugen efter.

Højspændingsforbindelsen vil koste 3,3 milliarder kroner, hvis 26 kilometer af strækningen graves ned - og over 10 milliarder kroner hvis hele strækningen graves ned.

- Hverken embedsmænd eller Energinet skal blande sig i, om det er for dyrt. Det er politikerne, som beslutter, hvad vi vil betale for, siger Danielsen.

Energinet fastholder i en pressemeddelelse, at det af hensyn til stabil elforsyning vil være uansvarligt at lægge mere en 15 procent af forbindelsen i jorden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Ringkøbing For abonnenter

Lærere om overgangen fra modtageklasse til dansk klasse: - Det er barskt, men de glæder sig altid

Annonce