Annonce
Ringkøbing

Damgaard-nej til at sende Hvide Sande-byggeri i høring: Det er for højt

Således vil byggeriet tage sig ud. Visualisering: Rksk

Hvide Sande: Den omdiskuterede plan om et treetagers byggeri til ejerlejligheder på Nørregade i Hvide Sande op ad Tyskerhavnen bliver nu sendt i otte ugers høring - men det skete ikke uden debat.

Jens Erik Damgaard, Kristendemokraterne, stemte som den eneste imod.

- Det skyldes byggehøjden. Der ligger i lokalplanen en maxhøjde på otte en halv meter, og det er rigeligt på bagsiden af Tyskerhavnen. Med tre etager får vi en massiv front, som er for høj. Der er gode ting i byggeriet, men jeg kunne tænke mig to etager, ikke tre. Jeg kan tilslutte mig mange høringssvar. Man gambler med Tyskerhavnen, sagde Jens Erik Damgaard.

Niels Rasmussen, SF, var også bekymret over byggehøjden.

- Men hellere et æstetisk flot byggeri i tre etager end en betonklods. Men jeg undrer mig over, at et nabohus har fået afslag på at bygge over to etager.

Løsgænger Lennart Qvist mente, at Nørregade-byggeriet minder om planen om at bygge højhuse på Bredgade i Videbæk.

- Vi har ikke fundet hinanden i byrådet om, hvilken udvikling vi vil have. Vi mangler en masterplan, så man som projektudvikler og beboer ved, hvad man kan regne med. Det er okay med en offentlig høring nu, men jeg vil forbeholde mig ret til at blive klogere, og hvis dette projekt ikke passer ind i Hvide Sande, må vi vente på, det rigtige kommer, sagde Lennart Qvist.

Damgaard var enig med Qvist i, at "det er på høje tid", at der sker en borgerinddragelse i, hvor "vi vil have vores højhuse".

John G. Christensen, S-formand for teknik- og miljøudvalget, gjorde opmærksom på, at han og forvaltningen har øje for problematikken.

- Vi er i gang med at lave helhedsplaner, men det tager en rum tid, og det når vi ikke at komme i mål med. Jeg har bedt forvaltningen om en temaplan om etagebyggeri, og de har lovet en plan for, hvordan vi kommer igennem det, så vi kommer lidt foran disse ønsker om etagebyggerier, sagde John G. Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce