Annonce
Sport

Dagens modstander: Danmarks OL-guldtræner skal genrejse Island

Gudmundur Gudmundsson har mange nye ansigter med i sin islandske trup, der også har gamle kendinge som verdensstjernerne Aron Palmarsson og Gudjon Valur Sigurdsson. Arkivfoto: REUTERS/Annegret Hilse
Gudmundur Gudmundsson stod bag det danske OL-guld i 2016. Nu er den erfarne træner i gang med en genopbygning af det islandske landshold.

ISLAND: Hvis nødgeneratoren har været aktiveret ovre på islændingenes hotel i Malmø, skyldes strømsvigtet formentlig et unaturligt højt forbrug af videoafspillere.

Islands landstræner er kendt for at gå uhyre grundigt til værks, og Gudmundur Gudmundsson har næppe taget lettere på forberedelsesfasen inden kampen mod Danmark lørdag aften. Det danske spil er blevet studeret om og om igen, og Gudmundsson har indgående kendskab til de fleste danske spillere fra sin tid som dansk landstræner i perioden 2014-2017.

På samme måde kender mange af de danske og islandske spillere hinanden indbyrdes. Henrik Møllgaard og Magnus Saugstrups klubkammerat fra Aalborg, Janus Smarason, er en af de tre forholdsvis uerfarne playmakere i truppen. Smarason har spillet 38 landskampe, hvilket alligevel er næsten lige så mange som Skjerns Elvar Ôrn Jonsson og Selfoss' Haukur Prastarson tilsammen.

Målmandsduoen kommer fra den danske liga og består af erfarne Björgvin Pall Gustavsson fra Skjern og den ret uprøvede Viktor Gisli Hallgrimsson fra GOG.

Offensivt er det naturligvis Barcelona-spilleren Aron Palmarsson, der er det helt store omdrejningspunkt på det islandske landshold. Venstrebacken er en af de bedste assistspillere i verden, og Islands muligheder står og falder med, at Palmarsson spiller en god turnering. Med sine 141 landskampe tilhører han en gruppe af erfarne landsholdsspillere sammen med Rhein Neckar Löwens højreback, Alexander Petersson, og det islandske koryfæ, Gudjon Valur Sigurdsson. Den 40-årige venstrefløj fra Paris SG har spillet 357 landskampe og scoret hele 1857 mål.

Island har ikke færre end fire stregspillere i truppen. Blandt disse er GOG's Arnar Freyr Arnarsson og den 20-årige SønderjyskE-spiller, Sveinn Johansson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];