Annonce
Debat

Dagbladet mener: Red den gamle redningsstation

Poul Osmundsen.

Hvide Sande er en af Danmarks yngste byer. Grundlagt i 1931 omkring det store sluseanlæg, der forbinder Ringkøbing Fjord med Vesterhavet, er der ingen bygninger i byen, der er ældre end 'mands minde'.

Byen fik sin egen redningsstation i 1933, så den gamle redningsstation på Nordhavnen, der i dag bruges som oplagringsplads for en erhvervsvirksomhed, er ikke just aldersstegen efter dansk normalstandard.

Men netop fordi Hvide Sande er så ung en by, er det nemt at se betydningen af at bevare den slags bygninger; de er en slags 'sømærker' i fortællingen om byen. Forsvinder de, mister en by som Hvide Sande karakter, den bliver mere anonym; der er jo ikke så meget andet, der har en vis - omend beskeden - alder på bagen.

Annonce

Derfor må vi håbe, at det lykkes at finde en model, så den gamle redningsstation kan bevares i en eller anden form. Lige nu står den og forfalder, og det er ærgerligt. Som museumsinspektør Peter Carstensen udtalte i Dagbladet søndag, så er den absolut bevaringsværdig.

I vores del af landet har vi ikke så mange gamle bygninger. Bortset fra den gamle købstad Ringkøbing, vore landsbykirker og en håndfuld gårde, er de færreste bygninger ældre, end da jernbanen nåede frem til Tarm, Skjern, Lem, Tim eller Hee.


Lad os håbe, at gode kræfter også får held med at bevare den gamle redningsstation i Hvide Sande.


Desto vigtigere er det at beskytte det, vi har, også selv om det har forholdsvis få år på bagen. Det er en del af vores historie - og beretningerne om byerne, der opstod omkring jernbanerne eller som i Hvide Sandes tilfælde omkring en sluse, er på deres egen måde episke fortællinger, det er værd at bevare for eftertiden.

Det er der heldigvis kommet mere fokus på de senere år. Gamle stationsbygninger, industribygninger, pakhuse og lignende er blevet reddet og er blevet taget i brug til anden anvendelse end den oprindelige.

I tidens løb er der desværre forsvundet en hel del bygninger, der set i bagklogskabens lys burde have været bevaret. Nu er vi heldigvis blevet klogere - ikke sandt? Så lad os håbe, at gode kræfter også får held med at bevare den gamle redningsstation i Hvide Sande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce