Annonce
Debat

Dagbladet mener: Klyngesamarbejde er vejen frem for landsbyerne

Poul Osmundsen. Foto: Johan Gadegaard

Hvis du bor i Ringkøbing-Skjern Kommune, er der en stor sandsynlighed for, at du lever i en af kommunens 37 landsbyer. Vores kommune er ikke alene landets største arealmæssigt, det er også en af de kommuner, hvor færrest bor i egentlige byer. Under halvdelen af vore 56.000 indbyggere har bopæl i de fem centerbyer, Ringkøbing, Skjern, Videbæk, Tarm og Hvide Sande; resten lever deres liv i 37 landsbyer og småbyer.

I virkeligheden er de mange landsbyer én af vort områdes styrkesider. Her kan indfødte og tilflyttere leve et liv tæt på naturen og i et fællesskab med andre, som man har mulighed for selv at sætte sit præg på, hvis man vil.

Men vi kommer ikke uden om, at landsbyerne er udfordrede, især fordi mange års centralisering og fraflytning har berøvet adskillige af dem de funktioner - skoler, børnehaver, butikker - som ofte er en betingelse for, at tilflyttere vil overveje at slå sig ned dér.

Annonce

Der er ingen grund til at skjule det: Nogle landsbyer har det glimrende, mens andre vantrives. Men på sigt er alle - selv dem, det går godt for - truet af demografiske forandringer, som der næsten ikke er noget at gøre ved: Aldring, faldende børnetal, flytningen fra vest mod øst og fra land til by.

Lokalsamfundene må også selv gøre noget og gribe initiativet, hvis udviklingen skal ændres.

Skal det fortsat være attraktivt at flytte til en landsby, må de have nogle tilbud, som især børnefamilier efterlyser. Derfor er adskillige af vore landsbyer gået sammen om at arbejde i klynger for på den måde at styrke hinandens udviklingspotentiale.

Bedst mod West, Friskvind, VestRum... Man kan ikke påstå, at fantasien har manglet, da kommunens tre landsbyklynger skulle finde på navne til sig selv! Og faktisk er Ringkøbing-Skjern den kommune i landet, hvor der er flest landsbyklynger. Det siger noget den vilje, der mange steder er til at gøre noget aktivt ved situationen.

Det er godt, for kommunal velvilje er simpelthen ikke nok; lokalsamfundene må også selv gøre noget og gribe initiativet, hvis udviklingen skal ændres. Gør de det, vil landsbyerne i vores kommune også i fremtiden være en vigtig del af vores bosætningspolitik.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce