Annonce
Debat

Dagbladet mener: Hwa nøtt er et te? - og andre klichéer i kølvandet på en krimi

Gudrun Pedersen, chefredaktør på Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Foto: Johan Gadegaard

Hwa nøtt er et te? spørger den tvære Per Smed igen og igen hånligt og på klingende jysk i en gammel sang. Uanset, om naboen sysler med blomster, nynner en melodi eller glæder sig over fuglene, er smeden ikke til at slå et smil af: Det er jo ingen verdens nytte til.

Efter at have læst anmeldelser af tv-krimien ”Hvide Sande” begyndte omkvædet fra ”Mi nååbo Pe’ Sme’ af én eller anden grund at ringe i mit hoved. For hwa nøtt er et egentlig te med alt det underholdning på tv? Og endnu værre: Bliver vi i virkeligheden gjort grundigt til grin som nogle tavse, svindlende særlinge, vi vestjyder?


Annonce

Før jeg læste anmeldelsen, havde jeg ikke tænkt den tanke, at serien skulle udstille os som specielt halvsure, hængepattede klichéer.


Før jeg læste min estimerede kollegas anmeldelse i Avisen Danmark, havde jeg ikke tænkt den tanke, at serien skulle udstille os, der bor her længst mod vest, som specielt halvsure, hængepattede klichéer. Men okay; sådan kan man måske godt se i hvert fald nogle af figurerne. Og sådan er det vel egentlig ofte i film. Uden sammenligning i øvrigt er Olsen Banden ikke mindst elsket, fordi personerne er tegnet med karikaturens tuschpen: På én gang så langt fra og så tæt på virkelighedens danskere.

At jeg ikke føler hverken mig selv eller mine gode naboer ved Fyret og i virkelighedens Hvide Sande ramt af klicheerne, kan selvfølgelig skyldes den noksom bekendte vestjyske tungnemhed. Men føler jeg mig underholdt af serien? Javist. Det er ikke det vildeste og mest skarptskårne stykke drama, jeg har set, men mindre kan gøre det. Og den helt lokale fornøjelse ved at kigge efter kendte hoveder og steder højner helt sikkert oplevelsen.

Vil det nu stimle ind med serie-turister, som kommer for at stirre gysende ned i Lyngvig Fyr og spørge til, hvornår der mon er linedance på havnen næste gang? Jeg tror det næppe. Men de af vores gæster, som følger serien, vil sikkert få en ekstra oplevelse ud af en tur i klitterne eller på Karkluden.

Om det så er nogen nytte til, må du spørge Per Smeds nabo om. Men fiktionens Hvide Sande er helt fin underholdning for en klichéblind seer her på Jernkysten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce