Annonce
Debat

Dagbladet mener: Bagagen blev for tung for Schuberts Minde

Annonce

Så gik den ikke længere for Schuberts Minde i Ringkøbing. Onsdag besluttede en enig bestyrelse at lukke det omdiskuterede behandlingshjem.

Som sagerne stod, var der nok ikke andet at gøre. Fortidens bagage blev for tung at slæbe på; tidligere sager blev ved med at hjemsøge institutionen, og Per Jacobsen, der blev hentet ind som bærer af en ny pædagogik og kultur, nåede på sin korte tid som forstander ikke at skabe de nødvendige forandringer.


At det skulle gå sådan, er trist, og lukningen af hjemmet er et tab for byen på indtil flere planer.


Schuberts Mindes lukning betyder også samtidig afslutningen på et stykke social- og kulturhistorie i Ringkøbing. Siden 1951, da det hele startede, efter at købmand Carl M. Schubert havde testamenteret et beløb til oprettelse af et hjem for forældreløse børn, har Schuberts Minde haft sin plads i byens liv og historie.

Børnehjemmet blev en del af Ringkøbing, mange af børnene derfra blev som voksne boende her, og satte deres positive mærke på byen. I virkeligheden kunne man i de første mange år af dets eksistens tale om Schuberts Minde som et på mange måder vellykket socialt integrationsprojekt.

Men Danmark ændrede sig, og det samme gjorde Schuberts Minde. Fra at være et børnehjem udviklede Schuberts Minde sig til et behandlingshjem for anbragte børn, der ofte havde meget sværere problemer at bakse med end tidligere beboere.

Også pædagogikken ændrede sig i en mere håndfast retning for at kunne tackle den nye virkelighed, og det var her, kæden åbenbart røg af. Især fra begyndelsen af 2018 begyndte møgsagerne at melde sig, kulminerende med en kritisk rapport fra Socialtilsynet, der konkluderede, at Schuberts Minde-børnene blev udsat for nedværdigende og ydmygende behandling.

Herfra gik det desværre kun én vej for Schuberts Minde. Seneste episode, hvor en pædagog taler hårdt til et barn på lejrskole, blev dokumenteret på mobiltelefon, Socialtilsynet kom på banen igen - og så trak bestyrelsen stikket. I den sociale virkelighed, der præger samfundet i dag, var der ikke plads til en institution med en pædagogisk bagage så tung som Schuberts Mindes. At det skulle gå sådan, er trist, og lukningen af hjemmet er et tab for Ringkøbing på indtil flere planer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Overgreb og forskelsbehandling

Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce