Annonce
Debat

Dagbladet mener: Bæredygtig turisme - ja tak

Poul Osmundsen Dagbladet Ringkøbing-Skjern

Få begreber er så brugt og desværre også misbrugt som udtrykket 'bæredygtig'; ét af disse plusord, der kan vendes og drejes, så det passer lige til éns målsætning.

Det er selvsagt godt, at Erhvervsbefremmebestyrelsen bevilger 11 millioner kroner til at gøre turismen ved Vestkysten 'bæredygtig'. Men når ambitionen samtidig er, at sommeren 2023 skal  tilbage på niveau med rekordåret 2019 målt på overnatninger, kan man godt få sine bange anelser. I 2019 var det, der i dag hedder Destination Vesterhavet - Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner - målt på overnatninger Danmarks største feriedestination, hvis man kun tæller udenlandske gæster. Alt i alt var der 6,7 millioner overnatninger i 2019.


Annonce

Få begreber er så brugt og desværre også misbrugt som udtrykket 'bæredygtig'.


Det er mange mennesker på en begrænset strimmel land, der strækker sig fra Vedersø Klit i nord til Blåvand i syd. Og hvis det lykkes tyskerne at få styr på deres corona-situation, er det mere end sandsynligt, at målsætningen om i sommeren 2023 igen at være på niveau med rekordåret 2019 kan opfyldes. På det tidspunkt vil virkningen af det nye Lalandia i Søndervig slå igennem og sandsynligvis bidrage med yderligere en million overnatninger i Destination Vesterhavet. Det er virkelig mange mennesker!

Hvordan denne vækst kan forliges med 'bæredygtighed', står lidt hen i det uvisse. For vores infrastruktur er allerede kraftigt belastet. Ikke bare den trafikale, men også de forskellige oplevelses-elementer i vort område; som vi har oplevet i coronaens år, skal der ikke så meget til, for at Naturens Rige bliver overbelastet, når alle pludselig skal ud at vandre de samme ture. En belastning, der meget vel kan tænkes øget på grund af ændrede vaner i forhold til brugen af fritidstilbud i naturen forårsaget af corona-epidemien.

Derfor er det afgørende vigtigt, at det lykkes at finde en balance mellem ønsket om at få endnu flere turister til området og bestræbelserne på at undgå en overbelastning af naturen og lokalsamfundet. Det er en svær og til dels selvmodsigende kabale at få til at gå op. Men lykkes det ikke, vil turismen i vort område på sigt stagnere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce