Annonce
Hvide Sande

Dabs: Tusindvis satte kurs mod Hvide Sande

Torsdag var der dabs-dag i Hvide Sande, og de tørrede fisk hænges traditionen tro på snore rundt omkring. Foto: Arkiv

Kristi Himmelfartsdag bød på den årlige dabs-dag i Hvide Sande, og den tørrede specialitet fik tusindvis på gaden.

Hvide Sande: Tørrede fisk hængt op på tørresnore rundt omkring i byen.

Den årlige dabs-dag har stolte traditioner i Hvide Sande, og Kristi Himmelfartsdag var det blevet tid til endnu en udgave.

Selvom vejrguderne havde sendt truende varsler i retning mod Hvide Sande, havde det ikke taget noget fra forventningerne til den tørrede specialitet, og heller ikke gæsterne var blevet væk torsdag:

- Det er en stor dag for byen. Det hele startede klokken 11 og sluttede klokken 14, men allerede 10.30 begyndte folk at strømme til. Klokken 11 var torvet helt fyldt, og det var det sådan set hele dagen. Der var en regnbyge, der fik folk væk, men når der var ophold, kom de igen, siger Lei Iben Raunow Andersen, der er destinationsmanager i Holmsland Klit Turistforening.

Annonce

Hvad er dabs?

Tørrede dabs - også kaldet bakskuld, er fladfisk, oftest isinger, som lægges i saltlage og derefter hænges på tørresnore udenfor i den salte vestenvind.Den salte vind ved Vesterhavet gør det netop muligt at konservere fisk på denne måde. Længere inde i landet bliver fiskene for ferske. De tørrede Isinger nydes enten kolde, stegte, ristede eller kogte - med purløgssovs.

Tidligere udgjorde de tørrede dabs et livsnødvendigt forråd, når hårde tider ramte Vestkysten. Om vinteren, hvor havet ofte var i oprør, og fiskerne måtte blive på land, bestod en stor del af måltiderne i de små, beskedne hjem nemlig af proteinrige tørrede fisk.

Kilde: hvidesande.dk

Dabs-dagen trækker et hav af besøgende til - Både lokale og turister. I år meldte regnen sig i perioder, men op mod 2.000 gæster var forbi torvet i Hvide Sande. Foto: Arkiv

Gæster i tusindvis

Den danske sommer har gjort et tidligt indtog i Vestjylland, men torsdag til den store dabs-dag var der meldinger om skybrud, vind og masser af torden.

Noget der også skabte lidt panderynker i Hvide Sande:

- Der er ingen tvivl om, at vi holdt ekstra øje i dagene op til. Vi havde også en plan B klar, men det er bare mere hyggeligt at være ude på torvet, fortæller Lei Iben Raunow Andersen.

Destinationsmanageren kan dog slå fast, at det ikke blev nogen hindring et par dråber til trods:

- Der har i hvert fald nok været 2.000 besøgende. Vi havde omkring 2.000 dabs klar, men det er ikke alle, der får dem. Nogle kommer bare for hyggen. Der er mange turister, men der er også lokale, der kommer ned for at snakke og hygge sig sammen, udtaler hun.

Den tørrede og meget salte fisk er et sikkert hit hos mange, mens man også har kunne nyde dagen uden at være til fisk. Foto: Arkiv

Fortsat succes

Dabs-dagen er en succes, og det har den været gennem mange år.

Et hav af passionerede frivillige bidrager hvert år med stor sjæl og ånd, og det hele kommer til at fortsætte, vurderer Lei Iben Raunow Andersen:

- Det tror jeg på. Der vil altid være nogle turister, der ikke har smagt dabs før, og så kan det også noget andet. Det er en autentisk måde at vise noget frem fra Hvide Sande, slutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce