Annonce
Hvide Sande

Dabs: Tusindvis satte kurs mod Hvide Sande

Torsdag var der dabs-dag i Hvide Sande, og de tørrede fisk hænges traditionen tro på snore rundt omkring. Foto: Arkiv

Kristi Himmelfartsdag bød på den årlige dabs-dag i Hvide Sande, og den tørrede specialitet fik tusindvis på gaden.

Annonce

Hvide Sande: Tørrede fisk hængt op på tørresnore rundt omkring i byen.

Den årlige dabs-dag har stolte traditioner i Hvide Sande, og Kristi Himmelfartsdag var det blevet tid til endnu en udgave.

Selvom vejrguderne havde sendt truende varsler i retning mod Hvide Sande, havde det ikke taget noget fra forventningerne til den tørrede specialitet, og heller ikke gæsterne var blevet væk torsdag:

- Det er en stor dag for byen. Det hele startede klokken 11 og sluttede klokken 14, men allerede 10.30 begyndte folk at strømme til. Klokken 11 var torvet helt fyldt, og det var det sådan set hele dagen. Der var en regnbyge, der fik folk væk, men når der var ophold, kom de igen, siger Lei Iben Raunow Andersen, der er destinationsmanager i Holmsland Klit Turistforening.

Hvad er dabs?

Tørrede dabs - også kaldet bakskuld, er fladfisk, oftest isinger, som lægges i saltlage og derefter hænges på tørresnore udenfor i den salte vestenvind.Den salte vind ved Vesterhavet gør det netop muligt at konservere fisk på denne måde. Længere inde i landet bliver fiskene for ferske. De tørrede Isinger nydes enten kolde, stegte, ristede eller kogte - med purløgssovs.

Tidligere udgjorde de tørrede dabs et livsnødvendigt forråd, når hårde tider ramte Vestkysten. Om vinteren, hvor havet ofte var i oprør, og fiskerne måtte blive på land, bestod en stor del af måltiderne i de små, beskedne hjem nemlig af proteinrige tørrede fisk.

Kilde: hvidesande.dk

Dabs-dagen trækker et hav af besøgende til - Både lokale og turister. I år meldte regnen sig i perioder, men op mod 2.000 gæster var forbi torvet i Hvide Sande. Foto: Arkiv
Annonce

Gæster i tusindvis

Den danske sommer har gjort et tidligt indtog i Vestjylland, men torsdag til den store dabs-dag var der meldinger om skybrud, vind og masser af torden.

Noget der også skabte lidt panderynker i Hvide Sande:

- Der er ingen tvivl om, at vi holdt ekstra øje i dagene op til. Vi havde også en plan B klar, men det er bare mere hyggeligt at være ude på torvet, fortæller Lei Iben Raunow Andersen.

Destinationsmanageren kan dog slå fast, at det ikke blev nogen hindring et par dråber til trods:

- Der har i hvert fald nok været 2.000 besøgende. Vi havde omkring 2.000 dabs klar, men det er ikke alle, der får dem. Nogle kommer bare for hyggen. Der er mange turister, men der er også lokale, der kommer ned for at snakke og hygge sig sammen, udtaler hun.

Den tørrede og meget salte fisk er et sikkert hit hos mange, mens man også har kunne nyde dagen uden at være til fisk. Foto: Arkiv
Annonce

Fortsat succes

Dabs-dagen er en succes, og det har den været gennem mange år.

Et hav af passionerede frivillige bidrager hvert år med stor sjæl og ånd, og det hele kommer til at fortsætte, vurderer Lei Iben Raunow Andersen:

- Det tror jeg på. Der vil altid være nogle turister, der ikke har smagt dabs før, og så kan det også noget andet. Det er en autentisk måde at vise noget frem fra Hvide Sande, slutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

For tredje dag i streg er der smittede: Fem personer er testet positive siden fredag

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tre fodboldhold i Ringkøbing IF påvirket af corona - en spiller er testet positiv

Annonce