Annonce
Ringkøbing-Skjern

Da Tage Elkjær hilste på Paul Elvstrøm: Den firedobbelte OL-guldvinder sprang - selvfølgelig - fra 10-meter vippen

Paul Elvstrøm deltog i sit andet OL i finske Helsingfors i 1952 i "Finn-jolle klassen ". Han var så suveræn, at han ikke behøvede at stille op sidste sejllads - det gjorde han alligevel og vandt guld. Her ses han i guldstol efter bedriften i 1952. Privatfoto: Tage Elkjær
Til en sommerafslutning på gymnastikhøjskolen i Ollerup valgte Paul Elvstrøm at hylde skolen ved at tage et spring fra 10-meter vippen. - Jeg tror næppe, gymnastikhøjskolen i sin 100 års lange historie har haft en flottere skoleafslutning, lyder det fra Tage Elkjær, tidligere lærer på højskolen.
Annonce

Vestjylland: I dag 22. juli skulle De Olympiske Lege være skudt i gang, men det blev som bekendt ikke til noget og er udsat til 2021, hvor Japans hovedstad Tokyo for anden gang skal være vært for verdens største begivenhed. Selv om vi må undvære de store øjeblikke denne sommer, dukker rigtig mange minder op - også for mig der tre gange har været til OL: Rom 1960, München 1972 og Barcelona 1992.

Der er rigtig mange mennesker, der interesserer sig for idræt og sport i Danmark. Det være sig aktiv i foreningslivet eller som tilskuere på diverse stadions eller hjemme foran tv. At kunne præsentere den største danske idræts-mand af dem alle gennem tiderne, er en ære.

Annonce

Til OL med 40 års mellemrum

Jeg har set og oplevet mange store idrætsudøvere gennem tiden, men her er min beretning om den største af dem alle!

Personen er sejleren Paul Elvstrøm - hædret som den bedste danske sportsmand nogensinde af Danmarks Idrætsforbund.

At deltage ved De Olympiske Lege fra han var 19 år, til han var 60 år gammel, vil aldrig blive overgået af nogen i hele verden. Med 40 års mellemrum i forskellige bådklasser - de fleste alene i sine joller, men afsluttende sammen med sin datter i en større båd fortæller blot, hvilken alsidig sejler vi oplevede.

Han har naturligvis modtaget "Ridderkorset" og den meget eftertragtede internationale hæder "den olympiske fortjenstmedalje" sammen med få andre som f.eks. den amerikanske fantonsvømmer Mark Spitz , der vandt hele ni guldmedaljer. Elvstrøm måtte "nøjes" med det halve.

Annonce

På mange måder en enspænder

Paul Elvstrøm blev født i Skovshoved i 1928 og boede i sit fødehjem alle sine år - blev medlem af Hellerup Sejlklub som 10 årig - "at sidde i en båd om aftenen og kikke på vandet, var som en drøm for mig" har han udtalt mange gange.


Han har naturligvis modtaget "Ridderkorset" og den meget eftertragtede internationale hæder "den olympiske fortjenstmedalje" sammen med få andre som f.eks. den amerikanske fantonsvømmer Mark Spitz , der vandt hele ni guldmedaljer. Elvstrøm måtte "nøjes" med det halve.


Allerede som 12-årig deltog han i de første sejladser, hvor han havde den enorme følelse i kroppen, at han ikke kunne tabe.

Han var allerede den gang en vinder - hans målrettethed var fuldstændig og total - på mange måder en enspænder, som følte i hele sin karriere, at ingen kunne slå ham.

Paul Elvstrøm

Vidste du:

- at Paul Elvstrøm er født i 1928 i Skovshoved.

- at Paul Elvstrøm er uddannet murer.

- at Paul Elvstrøm deltog i sit første OL i London i 1948 i "Fire Fly klassen" og vandt guld til Danmark.

- at Paul Elvstrømdel deltog i sit andet OL Helsingfors i 1952 i "Finn-jolle klassen " og var så suveræn, at han ikke behøvede at stille op sidste sejllads - det gjorde han alligevel og vandt guld.

- at Paul Elvstrømdel deltog i sit tredje OL Melbourne i 1956, hvor han vandt de sidste fire sejladser og igen vandt guld.

- at Paul Elvstrøm som 32-årig deltog i sit fjerde OL i Rom 1960, hvor han blev kåret som guldvinder inden sidste sejlads.

- at Paul Elvstrøm deltog i de følgende OL i forskellige bådtyper: Starbåden, Solingen og Tornadoen.

- at Paul Elvstrøm deltog i sin sidste OL i 1988 i Soul som 60-årig og sammen med sin datter Trine som det eneste far/datter makkerpar i sejlsportens historie. Det blev til en beskeden placering midt i feltet.

- at Paul Elvstrøm døde 7. december 2016 - 88 år gammel.

Annonce

Mit personlige møde med Elvstrøm

Der var skøn sommerdag i 1980'erne i det Sydfynske , hvor jeg som lærer på gymnastikhøjskolen havde ansvaret for den afsluttende svømmeopvisning til forældredagen, fik et overraskende kendskab til verdensstjernen over dem alle Paul Elvstrøm.

OL værtsbyer

1896: Athen

1900: Paris

1904: St.Louis

1908: London

1912: Stockholm

1914: Berlin - aflyst

1918: Aflyst

1920: Antwerpen

1924: Paris

1928: Amsterdam

1932: Los Angeles

1936: Berlin

1940: Tokyo - aflyst

1944: London - aflyst

1948: London

1952: Helsingfors

1956: Melbourne

1960: Rom

1964: Tokyo

1968: Mexico

1972: Munchen

1976: Montreal

1980: Moskva

1984: Los Angeles

1988: Seoul

1992: Barcelona

1996: Atlanta

2000: Sydney

2004: Athen

2008: Beijing

2012: London

2016: Rio de Janeiro

2020: Tokyo - flyttet til 2021

2024: Paris

2028: ?

Vi var i gang med den afsluttende udsprings-opvisning i det udendørs bassin - de dygtige elever havde vist deres pårørende flotte spring fra såvel 1, 3, 5 og 10 metervipperne, da en person kom farende hen til mig, prikkede mig på skulderen og råbte "Nu vil jeg vise, hvordan det skal gøres",

Inden jeg have opfattet noget som helst, var personen - iført bermuda-trøje og shorts - på vej op af alle de mange trapper til tårnet.

Plakater fra forskellige sommer-OL, Tage Elkjær

Her råbte han, så alle de over 500 mennesker kunne høre ham "velkommen til Ollerup" - og så satte han af og svævede ud i luften fra 10 meters højde, vinkede til alle omkring bassinet, indtil han ramte vandoverfladen og forsvandt ned i dybden.

Jeg må indrømme, at der gik en lettelsens suk gennem min krop , da han kom spræl-levende op og råbet endnu engang "Tak Ollerup ".

Tidligere højskoleforstander, Tage Elkjær, har været så heldig at møde Paul Elvstrøm, der er en af landets allerstørste idrætsudøvere. Arkivfoto: Søren Palmelund

Den første person, der sprang ud til ham, var hans datter, som var elev på skoleholdet, og som tidligere på dagen havde vist flotte udspring - dog ikke fra tårnet!

Jeg tror næppe, gymnastikhøjskolen i sin 100 års lange historie har haft en flottere skoleafslutning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Kort og kontanter stjålet fra varebil

Ringkøbing-Skjern

DF melder sig ind på KD’s bane: - Dejligt at de kristne værdier kommer i fokus

Hvide Sande For abonnenter

Hun jagter værtshusgæster og sporty vestjyder: Sidsel finder statister til krimiserie på vestkysten

Annonce