Annonce
Klumme

Da tåberne ødelagde min søndag: Selv Kaptajn Haddock ville ikke have ord nok

Tegning: nex
Annonce

Analfabet, fladpande, flommefede fjollerik, haleneger, modbydelige mide, platfodede moskusokse, skadedyr, skallesmækker, torskepande, vatnisse... Ja, den her opremsning kunne med lethed have været meget længere, for de er bare et lille udpluk af listen over de skældsord, Kaptajn Haddock fra tegneserien Tintin har i sit ordforråd. Og i virkeligheden burde jeg have taget alle 175 ord med her, hvis jeg skal forsøge at komme med min holdning til de mennesker, der natten mellem en lørdag og en søndag begav sig ud i nattens mulm og mørke uden at tage ret mange hjerneceller med, hvis de overhovedet er udstyret med hjerneceller.

Ledsaget af fint efterårsvejr, godt humør og en velpakket fodboldtaske over skulderen glædede jeg mig til igen at skulle bruge en time søndag formiddag på Ringkøbing IFs fodboldbaner sammen med resten af oldboys-sjakket. Der er nemlig altid garanti for godt humør, sjove kommentarer og masser af god gas både i omklædningsrummet og ikke mindst på banen.

Allerede da jeg mødte den første af de trofaste oldboys-spillere, kunne jeg, inden han overhovedet havde sagt to ord, se, at der var et eller andet riv, rav, ruskende galt, og det skal jeg da - desværre - lige love for, at der var. Den normale velkomst "Hej Sand, skønt at se dig" var afløst af et skuffet og vredt ansigt og ordene "Prøv lige at se det svineri her". Hvor havde han ret. Der var i den grad tale om noget forbandet svineri. Klubhuset havde omkring klokken 04.00 søndag morgen ændret karakter fra et velholdt, pænt og præsentabelt sted til noget, der mindede om en krigszone.

Døre var ødelagt. Dørkarme rykket ud af vægge. Låger flået af ulåste skabe og smadret. Låge rykket af et gammelt køleskab. En alarm ødelagt. Udendørs lyssensorer ødelagt. Og en hel del andet. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad det kommer til at koste at få bygningen tilbage i normal tilstand. Selv om RIF forhåbentlig er forsikret, er det med statsgaranti ikke gratis for klubben, og hvor skal klubben tage pengene fra? Ja, de kan i værste fald blive taget fra de kroner, der skulle have været brugt på nye bolde, overtrækstrøjer eller vanddunke til klubbens medlemmer. Det er jo fuldstændig latterligt at tænke tanken helt færdig om, at det kan være, medlemmernes kontingentkroner skal gå til nye dørkarme i stedet for drikkedunke, som medlemmerne skulle have glæde af til både træning og kampe.

Hvis jeg troede, at min forargelse og irritation havde nået toppen efter en rundvisning i de ødelagte lokaler, troede jeg fejl. For da jeg kom til at spørge klubhusbestyreren, hvad de latterlige narrøve, der havde smadret alt muligt, havde fået ud af anstrengelserne, lød svaret: "De har taget byttepenge, og der var omkring 2000 kroner". 2000 kroner! Jeg håber dælme, at de cirka 25 McDonalds-menuer, de 2000 kroner kan veksel til, vil smage rigtig dårligt, hvis klaphattene da overhovedet kan finde ud af at pakke en burger-menu op.

Som om det ikke var nok, at RIFs klubhus lignede en slagmark. Nej, kirkehuset i Rindum skulle samme nat åbenbart også have besøg af den type personer, der øjensynligt ikke bliver holdt nede på jorden af en overflod af tunge hjerneceller. Der forsvandt så fire bærbare computere, en klarinet, slik til konfirmanderne og et nøglebundt, der lå i en skuffe bag en aflåst dør, men det afholdt ikke tyvene for at komme ind. De havde nemlig - så kloge er de åbenbart - taget både skruetrækker og koben med hjemmefra. Også i kirkehuset endte regnestykket med, at "spaderne" havde ødelagt for et betydeligt større beløb end værdien af det, de slap afsted med.

Hvor bliver jeg træt i mit 49 år gamle hoved af at tænke på, hvor ubegavede, latterlige og fuldstændig hjernedøde, de ansvarlige for tyverierne og ødelæggelserne er. Hvis de da for pokker havde været kvikke nok til at tænke på, hvor meget bøvl et udbytte på 2000 kroner, slikposer og ubrugelige nøgler har givet de mennesker, der bruger tid og kræfter på at give helt almindelige mennesker mulighed for at gøre brug af et kirkehus og et klubhus. Men kvikke bliver de garanteret aldrig, og derfor må jeg nøjes med at krydse fingre for, at de dummer sig, bliver snuppet på fersk gerning og kommer til at betale hver en krone tilbage.

For melde sig selv gør de nok ikke, for det kræver nemlig - undskyld udtrykket - nosser. Og derfor vil jeg også både i dag, i morgen og i rigtig lang tid beskrive de mennesker med udtryk fra Kaptajn Haddocks ordbog, hvor et af de 175 ord i øvrigt er "tyveknægt".

...

Tak til Tintin-oversætter Jørgen Sonnergaard for gode skældsord.

Hvor bliver jeg træt i mit 49 år gamle hoved af at tænke på, hvor ubegavede, latterlige og fuldstændig hjernedøde, de ansvarlige for tyverierne og ødelæggelserne er.

Mikael Sand. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce