x
Annonce
Klumme

Da robotten flyttede ind: Jeg er begyndt at tale med mit hus

Christian Agerskov Munk. Foto: Jørgen Kirk

Når min far er alene i værkstedet, har han altid gået og snakket med sig selv. Da vi var børn, syntes min bror og jeg, at det var hylende morsomt, når han højlydt bandede over, hvor han nu havde lagt den der skruetrækker, når cykelslangen ikke makkede ret – eller blot små overvejelser om det projekt, han nu var i gang med.

Nu har jeg selv nået en alder, hvor mine børn kan begynde at lægge mærke til den slags. Men de vil ikke høre, at deres far går og snakker med sig selv. Jeg er nemlig i stedet begyndt at snakke med mit hus. Og det svarer mig igen.

Nærmere bestemt er jeg begyndt at snakke med min assistent. Google Assistent, for at være mere præcis - et program, der er bygget ind i de højttalere, jeg over den seneste tid har købt og stillet rundt omkring i mit hjem.

De seneste par uger har det simpelthen føltes, som om jeg har levet i en sci-fi-film!

"Hey, Google" eller "ok, Google" skal jeg begynde mine sætninger, så den venlige, tjenestevillige kvindestemme inde i højttalerne ved, at det er hende, jeg snakker til. Og derefter er der frit slag i den digitale bolledej i forhold til mine ønsker.

Hun kan læse vejrudsigten højt. Hun kan fortælle mig om trafikken på vej til min arbejdsplads på nærværende dagblad. Hun kan sågar læse de seneste nyheder op og fortælle om mine kalenderaftaler den pågældende dag.

Når jeg står med hænderne dybt begravet i aftensmaden, kan jeg bare bede hende om at stille en alarm til om 20 minutter, når maden i ovnen er færdig.

Jeg kan også bede stemmen om at spille noget musik - hvad enten det er digital radio eller fra en streamingtjeneste - helt uden at jeg skal have mobilen op af lommen. Jeg kan sige, "hey, Google, afspil Stranger Things på tv," og vupti tænder mit fjernsyn og går i gang med at afspille tv-serien ... lige fra det punkt jeg var nået til.

Man kan også bare bede kvinden inde i højttalerne om at slå plat eller krone, kaste en terning eller fortælle en vittighed (de er vildt dårlige på den gode måde). Jeg har endda programmeret hende til at kalde mig hr. Munk i stedet for bare Christian, og så siger hun, "hav en vidunderlig dag", når hun har læst morgennyhederne op - helt uden at jeg skal bede hende om det. Hun er altså en sveske.

Inden jeg fortaber mig helt i stemmestyringens saligheder, skal det til al retfærdighed siges, at ikke alt er lige rosenrødt.

Jeg er nemlig ikke sikker på, at min kone er lige så vild med husets nye beboer, som jeg er. Hvor jeg pænt beder højttalerkvinden om at stoppe afspilningen, siger min kone "hold kæft!" De har også haft indtil flere skænderier, når stemmen ikke helt vil rette ind efter min hustrus ønsker. Jalousi?

Til min kones forsvar skal det siges, at højttalerkvinden til tider kan være lidt langsom i opfattelsen. Selv overfor mig, som ellers snakker pænt til hende. I hendes verden er der åbenbart forskel på sætningerne "hey Google, afspil P6 Beat på TuneIn Radio" og "hey Google, afspil P6 Beat på TuneIn Radio". Nogle gange virker det og andre gange ikke, selvom det er præcis samme kommando. Og så er det som om, hun håner mig, når hun med en lidt for rolig stemme siger, "desværre, kunne ikke afspille DR P6 på TuneIn Radio". HUN FORSTOD JO TYDELIGVIS KOMMANDOEN!

Så kan jeg altså også godt finde på at hæve stemmen. Det samme gælder min søn på tre et halvt år, som ikke helt har luret, at man skal begynde med at sige "hey, Google".

Og så kan vi alle tre stå der og skænde på robotstemmen - til ingen verdens nytte.

Nogle er bange for, at moderne teknologi vil fremmedgøre os som mennesker. I vores tilfælde har vi dog ingen problemer med at give frit løb for meget menneskelige frustrationer.

Måske skulle jeg tage ved lære af min far og snakke lidt med mig selv vi stedet for - jeg ved trods alt godt, hvordan man tænder for radioen.

Måske skulle jeg tage ved lære af min far og snakke lidt med mig selv vi stedet for - jeg ved trods alt godt, hvordan man tænder for radioen.

Det er den her lille højttaler, der svarer pænt på farmands mange spørgsmål. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

38 nye lejligheder lige midt i Videbæk? Ja tak!

Læserbrev: Tirsdag 31. marts skal vi i byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune stemme om en endelig godkendelse af de tre punkthuse på Bredgade i Videbæk. Det vil jeg varmt anbefale byrådet at stemme ja til. 38 nye lejligheder med plads til både ung som gammel. De billigste lejligheder kan lejes for omkring kr. 6.300. Det må siges at være langt fra de dommedagsprofetier, om en voldsom høj husleje på langt over kr. 8.000, som, nej-sigerne havde proklameret, kunne blive tilfældet. Det er heldigvis ikke tilfældet. Faktisk bliver gennemsnitshuslejen på omkring kr. 7.300. Det er på niveau med den husleje, der betales for nybyggeri i Herborg bare for at sætte det i perspektiv. Beliggenheden centralt i byen er på alle måder ideel. Her er man både tæt på anlægget, butikslivet i byen og Centerparken. Det er derfor heller ikke underligt, at der er så stor efterspørgsel, at man ønsker at gennemføre projektet på én gang i stedet for i løbet af fire-seks år. Men jeg vil egentlig ikke fortælle så meget om etagebyggeriet, men mere om de gode ting der følger med, når det forhåbentlig står færdigt. Man kan mene, hvad man vil om projektet, men der er ingen tvivl om, at det vil lokke nye familier til byen på den ene eller den anden måde. Vi snakker potentielt om 38 nye børnefamilier, der kan flytte til Ringkøbing-Skjern Kommune og til Videbæk. Potentielt 38 nye børnefamilier! Der vil blive skabt en helt naturlig rokade, når etagebyggeriet står færdigt. Den ældre generation rykker videre og skaber plads til en ny generation på villavejene. Måske kommer der også mindre børnefamilier, som flytter ind i en af de nye lejligheder for at finde ud af ,om livet i Videbæk er noget for dem. Hele 38 familier der handler i vores butikker, og hjælper til med at holde gang i vores på mange måder helt unikke bymidte. Nogle vil formentlig engagere sig i vores foreningsliv, og deres børn vil uden tvivl benytte sig af de forskellige fritidsaktiviteter. I disse lidt dystre tider og hvor dårlige nyheder fylder i medierne, så har vi brug for gode nyheder, og det synes jeg i den grad, dette projekt er. Hele 38 familier der kan være med til at skabe endnu mere liv i vores fantastiske by og vores fantastiske kommune!

Annonce