Annonce
Debat

Da det slog klik hos Baadsgaard: Spændingen om den forkerte strømning

Redaktionelle journalister på Dagbladet Ringkøbing Skjern.Christian Baadsgaard

Jeg har grund til at være glad. I morgen begynder tre ugers ferie for mig, og det bliver dejligt, for nu er det også holdt op med at slå klik for mig.

Der er helt sikkert folk, der vil mene, at det heller ikke var for tidligt - altså at det holdt op med at slå klik for mig - og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. For det har stået på en måned, og jeg har ikke anet mine levende råd, indtil jeg endelig fik det løst.

At sige, at det slog klik for mig, er måske en underdrivelse. Det var nu nærmere et smæld, for jeg har døjet sådan med, at relæet slog fra, og så var jeg strømløs. Det passede som regel med, at jeg sad og så "En by i provinsen" eller Huset på Christianshavn" på DR K, og så sagde det svup og skærmen var død, lige præcis som det var allermest spændende, selvom jeg tidligere har set netop de afsnit. Så kunne man gå en tur ned til teknikskabet og begynde at koble hele skidtet på igen.

Da det var sket flere gange, nåede jeg frem til, at det måtte være et strukturelt problem på mit elnet, og en god nabo, der er elinstallatør, fortalte mig om, hvordan sådan en eltavle faktisk virker. Jeg nikkede forstående, og så gik jagten på de forkerte ampere ellers i gang, og det var en krimi værdig. Der var bogstavelig talt spænding over det. Det åbenlyse kunne være en udendørs stikkontakt, der tog vand ind. Den blev skiftet, og så skulle problemet være løst. Både og... Det blev færre gange, men det var der.

For nogle måneder siden gjorde jeg en god handel. Jeg købte en brugt espressomaskine på et loppemarked. 50 kroner, og så kunne jeg få den kaffe, jeg havde drømt om i flere år, og jeg mente, at den var frisk og frejdig til at flytte ind hos mig. Men ak og ve... Den første måned var den nu meget tjenstvillig. Men så kom den i overgangsalderen - formentlig på grund af overarbejde hos den kaffeelskende herre - og selv en anden stikkontakt i en helt anden gruppe kunne ikke mildne dens temperament. Kunne den bare have strejket, men det her lignede en blokade. Kaffe skulle jeg have, og der var ingen vej udenom, så jeg måtte investere i en helt ny espressomaskine.

Så blev problemet endnu mindre, men det var der stadig. Dog var det begrænset til, når det regnede kraftigt. Altså måtte problemet være flyttet udendørs. Plæneklipperens afgrænsningsledning blev på svage steder isoleret med gaffatape, men lige lidt hjalp det. Så var der kun et sted tilbage, og det var udendørslamperne. Elektrikere fortalte mig, at sådan nogle kan tage vand ind, og der er kun en ting at gøre: Fugemasse!

Det krævede sine Google-studier at opnå grundlæggende færdigheder i fugemasse, og jeg har erkendt, at jeg aldrig bliver våbenfør. Da jeg stod med pistolen i hånden, kunne jeg ikke klemme en dråbe ud, men min nabo kom til undsætning og viste mig, at man faktisk skal klippe tutten af. Så blev man så klog. Igen så det så let ud at lægge en fuge rundt om, der skulle beskytte mod vandindtrængen - men enten kom der for lidt, ellers væltede det ud. Men på kom det, og årsagen var meget synlig. En pæn stor sprække mellem murværk og lampe var en ren vandingskanal til elektronikken.

Nu kan det regne alt hvad det vil, og jeg har stadig elektricitet, efter at jeg har foretaget det, som de kloge hoveder vil kalde en klimasikring. Nok har jeg svovlet over det relæ, men selvom det svigtede, så er jeg blevet meget glad for det. For netop svigtet er dets vigtigste opgave for at beskytte folk, fæ og nagelfast ejendom - plus det løse. Når man har læst så meget om elsikkerhed, så finder man ud af, at der er risiko for, at et relæ bliver for trofast mod sin ejer og ikke kan svigte. Derfor skal man - helst to gange om året - tjekke om det virker, så når du sidder her med din avis, kan du passende gå ned og trykke på knappen og se om det hele afbryder.

Det kan blive dagens gode gerning, for hvis ikke det virker, så kan det for alvor slå klik, hvis uheldet er ude.

Annonce

Det krævede sine Google-studier at opnå grundlæggende færdigheder i fugemasse, og jeg har erkendt, at jeg aldrig bliver våbenfør. Da jeg stod med pistolen i hånden, kunne jeg ikke klemme en dråbe ud, men min nabo kom til undsætning og viste mig, at man faktisk skal klippe tutten af. Så blev man så klog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Udbud af ambulancekørsel: Den gode idé opstår i samarbejdet

Læserbrev: I løbet af januar tager Region Midtjylland vigtige skridt i retning af at fastlægge fremtidens ambulancekørsel, når der tages stilling til det kommende udbud af kørslen. Der er meget på spil i regionsrådets måde at skrue udbuddet sammen på: Grundlæggende spørgsmål om, hvilken pris og kvalitet borgerne kan få for skattekronerne i de kommende år, og mulighederne for at bruge offentlig-privat samarbejde som driver for innovation i den offentlige sektor. I disse år går en stor generation på pension med udsigt til at leve længere, og færre er tilbage til at forsørge flere. Lige som vi står overfor udfordringer med at få sundhedskronerne til at række, fordi folk lever længere, og flere får kroniske sygdomme. Der er med andre ord grundlag for at tænke nyt og bruge det store potentiale, der ligger i samarbejdet mellem sektorerne, til at få mere for pengene og levere ny og innovative løsninger. De gode ideer og intelligente løsninger på sundhedsområdet er allerede mange – og regionerne er grundlæggende gode til at række ud til offentlig-privat samarbejde i udviklingen af nye innovative teknologier og måder at løse sundhedsudfordringen på. Historisk gælder det også indenfor det akutte og det præhospitale område, hvor vi har set forsøg med el-køretøjer, kunstig intelligens, stabilisering eller færdigbehandling af KOL-patienter. Og mange nye tiltag er for længst implementeret, som for eksempel den elektroniske patientjournal, der optimerer patientforløbet, eller EKG taget allerede i ambulancen, som sikrer, at hjertepatienter kommer til det rigtige hospital. Langt flere bliver i dag hjulpet hurtigere og bedre, fordi den fælles innovation fungerer. Region Midt står overfor de kommende udbud på ambulanceområdet, og her har regionen gode muligheder for at stille krav i udbud til andet og mere end blot økonomien. Udbud bliver dermed en vej til at omsætte innovationen og de smarte løsninger hos leverandørerne til realitet til gavn for borgerne. Man behøver ikke se længere end til Norge, hvor flere kommuner gik sammen om at stille krav om CO2-neutrale byggepladser til leverandørerne i forbindelse med et stort fælles byggeri. På den måde kommer offentlige økonomiske muskler i spil og bliver en driver for innovationen. På samme måde har Region Midtjylland med udbuddet gode muligheder for at skubbe på innovation på sundhedsområdet til patienternes og borgernes fordel.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Skatteborgerne skal se aftalerne: Kommunen betalte én million for lokaler, men brugte kun for 700.000

Annonce