Vestjylland

Dømt for ulvedrab - nu skal 67-årig igen i retten

Lars Rasborg/Ritzau Scanpix
Mourits Troldtoft, der sidste år skød en formodet ulv, skal efter nye dna-undersøgelser for retten igen.

Mourits Troldtoft blev sidste år kendt skyldig i at have skudt og dræbt en ulv.

Afgørelsen blev imidlertid anket af både anklagemyndighed og den 67-åriges forsvarer. Anklageren fandt straffen for mild, mens den dømte slet ikke mener, det var en ulv, han skød.

I februar blev ankesagen dog udsat på ubestemt tid, da der skulle foretages nye dna-undersøgelser af ulven.

Men nu er man blevet enige om en undersøgelse, fortæller specialanklager ved Statsadvokaten i Viborg Ulrik Panduro.

- Sagen er blevet berammet til Vestre Landsret 23. og 25. september, efter at anklagemyndigheden sammen med forsvareren er blevet enige om en yderligere dna-undersøgelse.

- Det var forsvareren, der ønskede yderligere dna-undersøgelser. Groft sagt kan man sige, at den tidligere dna-undersøgelse, som blev fremlagt i byretten, fokuserede på ulvens søskende.

- Den nye undersøgelse, som forsvareren og anklagemyndigheden er blevet enige om at få lavet, ser i højere grad på generne. Den går mere på, hvorvidt det er en hund eller en ulv.

Specialanklageren forventer, at resultaterne af undersøgelsen foreligger inden sommer.

Og netop spørgsmålet om, hvorvidt det var en hund eller en ulv, som den 67-årige tilstod at have skudt, er helt centralt.

Mourits Troldtoft hævder nemlig, at det var en hybrid, han skød og dræbte 16. april 2018. En hybridulv er en krydsning mellem en ulv og en hund, og den er ikke fredet. I stedet skal en hybrid aflives.

Dog må den først aflives, hvis dna-undersøgelser har slået fast, at der er tale om en hybrid.

Byretten fandt på trods af Mourits Troldtofts forklaring ham skyldig i at have skudt og dræbt hunulven.

Det skete blandt andet på baggrund af en dna-analyse, der fastslog, at den dræbte hunulv var én af et kuld på otte ulvehvalpe, som kom til verden ved Ulfborg i foråret 2017.

Miljøstyrelsen blev dog alligevel anmodet om at undersøge mulighederne for yderligere at undersøge dyret. Her blev siden fremlagt tre mulige undersøgelser, hvoraf den ene undersøgelse ville koste over en halv million kroner.

Ulrik Panduro vil ikke kommentere forslagene fra Miljøstyrelsen. Men han fortæller, at man har valgt en dna-analyse til omkring 7500 kroner ved forskningsinstituttet Senckenberg i Tyskland.

Det er samme institut, som Aarhus Universitet, der overvåger ulven i Danmark, samarbejder med.

Ulrik Panduro vil ikke kommentere, hvad strafpåstanden er fra anklagemyndighedens side. Han fortæller dog, at man i byretten krævede tre måneders fængsel, og at man ankede dommen, da man mente, at straffen var for mild.

Troldtoft har erkendt i retten, at han fra sin bil affyrede tre skud mod dyret, men at det skete i selvforsvar.

Ritzau har torsdag forsøgt at få en kommentar fra Mourits Troldtofts advokat, men han er ikke vendt tilbage.

/ritzau/

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce