Annonce
Ringkøbing-Skjern

Dødt tysk vildsvin ryster vigtig dansk branche, der eksporterer for 35 milliarder kroner årligt

Hvis bare ét inficeret vildsvin slipper over den danske grænse, er det sket med en dansk eksport til Asien i milliardklassen. Foto Morten Juhl/Ritzau Scanpix.
Fundet for få dage siden i det østlige Tyskland af et vildsvin med afrikansk svinepest giver turbulens i et marked, der tegner sig for tusindvis af arbejdspladser og milliarder i eksportindtægter til Danmark.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: De asiatiske landes reaktion kom prompte, da der for fem dage siden blev fundet et dødt vildsvin i det østlige Tyskland, der var inficeret med afrikansk svinepest.

- De stoppede øjeblikkeligt for importen af tysk svinekød. Ikke bare Kina men også en række andre asiatiske lande, fortæller svineavler Asger Krogsgaard, Holmsland, der er næstformand i slagterigiganten Danish Crown og næstformand i landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Denne beslutning have givet voldsom turbulens i en branche, der årligt eksporterer for omkring 35 milliarder kroner, og som beskæftiger tusindvis af medarbejdere.

Afregningspriserne på svinekød er blevet hårdt ramt. Mandag gik de ned med 50 øre, og ligger nu på 10,30 kroner pr. kilo.

- Vi venter spændt på, hvor de ender. Det vil nok tage lidt tid, for markedet skal lige finde sig selv igen, siger Asger Krogsgaard.

Han peger på, at for de danske svineproducenter peger udviklingspilene i forskellige retninger: På den ene side bliver eksporten af danske smågrise til Tyskland hårdt ramt, og en million ton tysk svinekød, der blev eksporteret til Asien, skal pludselig finde et nyt marked i primært Europa, hvilket vil trykke priserne. Også slagterierne vil blive ramt.

Annonce

Eksport-muligheder

- På den anden side åbner der sig selvfølgelig også eksportmuligheder på det asiatiske marked, nu da den tyske eksport stopper, siger Asger Krogsgaard.

- Inden for dansk svineproduktion har vi satset på fødevaresikkerhed og sporbarhed, og vil vil kunne hjælpe os til at tage noget af det marked, der nu bliver ledigt.

Skal Danmark kunne erobre markedsandele i Asien, er det dog altafgørende, at vi holder svinepesten uden for Danmark.

- I EU foregår det på den måde, at sker der et udbrud af afrikansk svinepest i et område, bliver regionen men ikke hele landet afspærret. Sådan ser asiaterne - og det gælder kinesere, vietnamesere og andre - ikke på det. Er sygdommen konstateret i et land, lukker de for importen af kød her fra.

Det vil altså sige, at smutter bare ét inficeret vildsvin over grænsen mellem Danmark og Tyskland, er det slut med milliardeksporten til hele Asien fra den ene dag til den anden.

Annonce

Vildsvinehegnet virker

- I Danmark gør vi, hvad vi kan for at holde svinepesten ude. Det betyder ikke mindst meget, at vi kan se, at vildsvinehegnet i Sønderjylland virker, siger Asger Krogsgaard.

Hegnet, der stod færdigt for et år siden, var meget omdiskuteret. Men det har betydet, at antallet af konstaterede vildsvin i Sønderjylland er faldet fra 200 til blot fire. Det er altså ikke 100 procent effektivt, men det mindsker risikoen for at få inficerede vildsvin over grænsen  meget væsentligt.


Vi venter spændt på, hvor de ender. Det vil nok tage lidt tid, for markedet skal lige finde sig selv igen.

Asger Krogsgaard, svineproducent og næstformand i Danish Crown og Landbrug & Fødevarer.


- Vi sørger også for at rense lastbiler, der har været i Tyskland med smågrise omhyggeligt, når de kommer tilbage. Vi indskærper de mange østeuropæiske medarbejdere, vi har i svineproduktionen og slagterisektoren i Danmark, at de skal tage forholdsregler for at minimere smitterisikoen, når de har været hjemme. Og når trafikken vokser igen i lufthavnene oven på corona-epidemien, skal vi også have taget forholdsregler her, siger Asger Krogsgaard.

Han håber, at det dermed kan lykkes danske svineproducenter at undgå at blive ramt lige så hårdt, som deres tyske kolleger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce