x
Annonce
Danmark

Coronavirus - sådan skal du forholde dig

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Torsdag fik Danmark det første konstaterede tilfælde af coronavirus - i lægetermer: 2019-nCoV. Her kan du læse en række af Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring sygdommen.

Rundt om i verden blev der konstateret stadig flere tilfælde af coronavirus. Torsdag morgen fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at det første tilfælde var konstateret i Danmark. En medarbejder fra TV2 var blevet smittet i den nordlige del af Italien, som er det europæiske land med langt flest konstaterede coronatilfælde.

Efter at coronavirussen har flyttet sig fra det fjerne Kina til populære europæiske rejsemål som det nordlige Italien, er mange danskere i tvivl om, hvordan man skal forholde sig omkring sygdommen. Vi bringer her et uddrag af den gældende vejledning og nyeste oplysninger fra Sundhedsstyrelsen:

1) Hvor alvorlig er sygdommen

På nuværende tidspunkt, beskriver FN's sundhedsorganisation WHO, at sygdommen i 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse på sygehus, mens 15 procent bliver så syge, at de må indlægges på sygehus. Yderligere fem procent bliver så alvorligt syge, at indlæggelse på intensiv afdeling bliver nødvendigt. Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og svækkede.

2) Hvordan smitter sygdommen

Udbruddet spreder sig ved person-til-person smitte. Der er set smitte til sundhedspersoner og smitte mellem familiemedlemmer og til andre kontakter. Smitte sker hovedsageligt ved direkte dråbespredning fra nys eller host eller ved indirekte kontakt - sekret fra hænder.

3) Mistanke om smitte - hvad gør du

Man skal kun undersøges, hvis man har tegn på sygdom i luftvejene, med for eksempel hoste, åndenød og feber, og enten har været i områder med smitte, eller hvis man har symptomer og har haft kontakt med en person, der er mistænkt for eller har fået påvist sygdommen. Personer uden tegn på sygdom i luftvejene, med for eksempelvis hoste, åndenød og feber, skal ikke undersøges for smitte.

4) Hvis du bliver skidt - og har været i områder med coronavirus

De fleste rejsende, der har opholdt sig i områder med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte. Hvis du bliver syg, kan det skyldes meget andet end corona.

Hvis du har været i områder med smitte, skal du være opmærksom på om du udvikler tegn på sygdom i luftvejene med feber, hoste eller åndenød inden for 14 dage efter hjemkomst.

Sker dette så bliv hjemme og ring til din læge, vagtlæge (70 11 07 07 i Syddanmark) eller akuttelefonen hos sundhedsstyrelsen (72 22 74 59).

Husk at oplyse, at du har været i område med smitte. Inden du tager til læge eller sygehus er det vigtigt at du ringer i forvejen, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler i forhold til smittebeskyttelse.

5) Omgang med personer, der har været i egne med corona

Nej, man skal ikke tage særlige forholdsregler over for personer, der har rejst i områder med smitte.

Der er heller ikke særlige forholdsregler for borgere, der har kontakt med tilrejsende fra områder med smitte. De fleste rejsende, der har opholdt sig i de områder, hvor der er konstateret smitte med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte og dermed for at smitte andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce