Annonce
Danmark

Coronavirus - sådan skal du forholde dig

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Torsdag fik Danmark det første konstaterede tilfælde af coronavirus - i lægetermer: 2019-nCoV. Her kan du læse en række af Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring sygdommen.
Annonce

Rundt om i verden blev der konstateret stadig flere tilfælde af coronavirus. Torsdag morgen fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at det første tilfælde var konstateret i Danmark. En medarbejder fra TV2 var blevet smittet i den nordlige del af Italien, som er det europæiske land med langt flest konstaterede coronatilfælde.

Efter at coronavirussen har flyttet sig fra det fjerne Kina til populære europæiske rejsemål som det nordlige Italien, er mange danskere i tvivl om, hvordan man skal forholde sig omkring sygdommen. Vi bringer her et uddrag af den gældende vejledning og nyeste oplysninger fra Sundhedsstyrelsen:

1) Hvor alvorlig er sygdommen

På nuværende tidspunkt, beskriver FN's sundhedsorganisation WHO, at sygdommen i 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse på sygehus, mens 15 procent bliver så syge, at de må indlægges på sygehus. Yderligere fem procent bliver så alvorligt syge, at indlæggelse på intensiv afdeling bliver nødvendigt. Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og svækkede.

2) Hvordan smitter sygdommen

Udbruddet spreder sig ved person-til-person smitte. Der er set smitte til sundhedspersoner og smitte mellem familiemedlemmer og til andre kontakter. Smitte sker hovedsageligt ved direkte dråbespredning fra nys eller host eller ved indirekte kontakt - sekret fra hænder.

3) Mistanke om smitte - hvad gør du

Man skal kun undersøges, hvis man har tegn på sygdom i luftvejene, med for eksempel hoste, åndenød og feber, og enten har været i områder med smitte, eller hvis man har symptomer og har haft kontakt med en person, der er mistænkt for eller har fået påvist sygdommen. Personer uden tegn på sygdom i luftvejene, med for eksempelvis hoste, åndenød og feber, skal ikke undersøges for smitte.

4) Hvis du bliver skidt - og har været i områder med coronavirus

De fleste rejsende, der har opholdt sig i områder med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte. Hvis du bliver syg, kan det skyldes meget andet end corona.

Hvis du har været i områder med smitte, skal du være opmærksom på om du udvikler tegn på sygdom i luftvejene med feber, hoste eller åndenød inden for 14 dage efter hjemkomst.

Sker dette så bliv hjemme og ring til din læge, vagtlæge (70 11 07 07 i Syddanmark) eller akuttelefonen hos sundhedsstyrelsen (72 22 74 59).

Husk at oplyse, at du har været i område med smitte. Inden du tager til læge eller sygehus er det vigtigt at du ringer i forvejen, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler i forhold til smittebeskyttelse.

5) Omgang med personer, der har været i egne med corona

Nej, man skal ikke tage særlige forholdsregler over for personer, der har rejst i områder med smitte.

Der er heller ikke særlige forholdsregler for borgere, der har kontakt med tilrejsende fra områder med smitte. De fleste rejsende, der har opholdt sig i de områder, hvor der er konstateret smitte med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte og dermed for at smitte andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce