Annonce
Ringkøbing

Corona-tiltag, kaffe og iskolde øl: Da det direkte demokrati indtog Kirkehuset i Ringkøbing

Lars Hansson, formand for Ringkøbing Menighedsråd, oplæser valgresultatet. Foto Poul Osmundsen.
Godt 60 medlemmer af menigheden i Ringkøbing Sogn afgav deres stemme, da der tirsdag aften blev holdt valgforsamling. Stor udskiftning i det gamle menighedsråd - men ingen problemer med at finde afløsere.
Annonce

RINGKØBING: Klokken nærmer sig 19, og formanden for Ringkøbing Menighedsråd, Lars Hansson, kigger på sit ur...

- Skal vi lige vente fem minutter mere, så de sidste kan nå det, siger han.

Endnu et par medlemmer af menigheden haster ind og får udleveret stemmesedler, hvorefter de iler op ad trappen til mødelokalet oven på Kirkehuset i Ringkøbing.

Lars Hansson ser en anelse betænkelig ud.

Medlemmer af menigheden får udleveret stemmesedler. Foto Poul Osmundsen.

- Der er kommet rigtig mange, flere end vi havde turdet håbe på. Men vi skal selvfølgelig overholde corona-restriktionerne, så vi har måttet tage gangen i brug for at få det nødvendige antal kvadratmeter, fortæller han.

Da klokken har passeret 19, er pladsen oven på udnyttet fuldt ud, men corona-reglerne overholdt, så aftenens valgforsamling kan gennemføres som planlagt.

Mange sogne rundt omkring i landet har problemer med at skabe interesse for valget til menighedsrådet. Det gælder dog ikke i Ringkøbing denne september-tirsdag på en smuk løvfalds-sommeraften.

Gangarealerne må tages i brug for at overholde corona-reglerne. Foto Poul Osmundsen.

Ikke nok med at 60-70 medlemmer af menigheden er mødt op. Der er heller ikke problemer med at finde kandidater til menighedsrådet.

Annonce

Stor udskiftning

Det er ellers en større udskiftning, der skal ske. Kun tre af menighedsrådets nuværende medlemmer genopstiller; Poul Agergaard, Inge Møller Madsen, Mette Stengaard Andersen, Karina Lodberg, Svend Aage Hoppe og Hans-Ole Jessen har besluttet at sige stop.

Men det bliver ikke et problem at finde afløsere. Rikke Petersen Glüsing, Iver Poulsen, Anette Kjær Noer, Gert Pilgaard Christensen, Karen Hindø, Jogvan Pauli Lydersen og Henriette Faurbye har meldt sig som kandidater.

Kandidaterne - her Karen Hindø - præsenterer sig. Foto Poul Osmundsen.

Også Lars Hansson, Anja Bred Lynggaard og Arne Nørgaard, der sidder i det nuværende menighedsråd, vil godt tage endnu en tørn.

Så da der skal findes otte medlemmer af det nye menighedsråd, er der altså rigeligt at vælge imellem.

De enkelte kandidater rejser sig op i forsamlingen, præsenterer sig, og forklarer, hvorfor de gerne vil i menighedsrådet, og hvad de kan bidrage med. Derefter kan de medlemmer af menigheden, der er mødt op, stille spørgsmål til dem.

Yngste medlem af det nye menighedsråd, Jogvan Pauli Lydersen, præsenterer sig. Foto Poul Osmundsen.

Så går man over til selve valghandlingen. Hver stemmeberettiget kan afgive stemme på fire kandidater.

Annonce

Det direkte demokrati

- Det er første gang, vi holder valg efter den nye valglov, så vi har selvfølgelig været spændte på, hvor mange der ville komme i aften, fortæller Lars Hansson, mens stemmerne tælles op.

Han forklarer, at ideen med den nye valglov er at fastholde og styrke den demokratiske legitimitet i folkekirken. Tidligere blev mange menighedsrådsvalg holdt som "aftalevalg", hvor der kun var opstillet en enkelt kandidatliste, og hvor der altså ikke blev holdt et rigtigt valg som i aften.

Kandidatlisterne studeres, før medlemmer af menigheden afgiver deres stemme. Foto Poul Osmundsen.

- Med den nye valglov kan alle interesserede stille op til menighedsrådsvalget, hvorefter kandidaterne vælges direkte skriftligt og hemmeligt. Det kan næsten ikke være mere demokratisk, siger Lars Hansson.

Der er dog en mulighed for at indlevere en kandidatliste i op til fire uger efter valgforsamlingen, hvis man ikke synes, at de allerede opstillede kandidater er tilstrækkelige; afleverer man sådan en kandidatlise, udløser det et traditionelt afstemningsvalg.

- Vi må se, om det sker. Men jeg har lidt svært ved at forestille mig det, når man hører kandidaterne præsentere sig selv i aften; de repræsenterer et bredt udsnit af menigheden og mange forskellige kirkelige synspunkter, siger Lars Hansson.

Annonce

Yngste mand

En af aftenens kandidater er yngste mand i feltet, 28-årige Jogvan Pauli Lydersen,

Han arbejder i Landbobanken og har kun boet i byen i halvandet år, men han har alligevel lyst til at give den en skalle i menighedsrådet.

Anja Bred Lynggaard får mulighed for endnu en periode i Ringkøbing Menighedsråd. Foto Poul Osmundsen.

- Det skader jo aldrig med lidt ungt blod, siger han med et smil.

- For mig er den store udfordring folkekirkens rummelighed. Mange føler, at den ikke er rummelig nok, andre at den måske er for rummelig. Det handler om at finde en balance - og jeg er godt klar over, at det bliver et Sisyfos-arbejde.


Mange er nok nysgerrige, men oplever måske kun kirken som et behov i særlige situationer. Kirken skal være der, og stå klar, når det behov opstår.

Jogvan Pauli Lydersen, nyvalgt kandidat til menighedsårdet i Ringkøbing.


Jogvan Pauli Lydersen - der stammer fra Færøerne - vil også gerne arbejde for at engagere de unge i folkekirken.

- Mange er nok nysgerrige, men oplever måske kun kirken som et behov i særlige situationer. Kirken skal være der, og stå klar, når det behov opstår, siger han.

Annonce

Fredelig afstemning

Mens vi venter på, at stemmerne blive talt op, skænkes der kaffe, og deles chokolade rundt. Denne varme aften er der også god efterspørgsel på de iskolde dåseøl.

De 242 afgivne stemmer er talt op, og tallene bliver skrevet op på en tavle.

Anette Kjær Noer topper listen med 47 stemmer, fulgt af Anja Bred Lynggaard med 38, Lars Hansson med 33, Iver Poulsen med 32, Jogvan Paul Lydersen med 28, Gert Pilgaard Christensen med 27, mens Rikke Petersen Glüsing og Arne Nørgaard hver får 15 stemmer.

Lars Hansson tager også en tørn mere i Ringkøbing Menighedsråd. Foto Poul Osmundsen.

Karen Hindø og Henriette Faurbye får ikke stemmer nok til at blive valgt ind i menighedsrådet, men bliver i stedet - sammen med Mette Stengaard Andersen - stedfortrædere.

- Det er altså sådan det nye menighedsråd kommer til at se ud, hvis ikke der kommer en en kandidatliste inden for den næste måneds tid, siger Lars Hansson.

- Det er en god blanding; jeg er sikker på, at vi nok skal kunne arbejde godt sammen, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce