x
Annonce
Klumme

Corona-tanker: Venedig eller vestkysten i påsken? Valget er desværre let i år

Sukkenes Bro i Venedig må vente. I år holdes påskeferien ved Vestkysten. Foto: Vibeke Toft/Scanpix

Der er ikke meget at grine af under den corona-krise, verden lever i lige nu, og humor kan som bekendt nemt støde nogen. Men alternativet til et godt grin i ny og næ er slet ikke til at holde ud at tænke på, så derfor begynder denne klumme med en vittighed, der dukkede op på en facebook-vens side kort efter statsministerens store tale i sidste uge: Mette Frederiksen: ”Vi skal handle, nu!” Danskerne, ”OK!”

Jeg trak på smilebåndet, og siden gjorde jeg det igen, da sprogeksperter trak eksempler som dette op af hatten. ”Hvis du beder en person om ikke at tænke på en rød brandbil, så er det eneste, personen tænker på, en rød brandbil”. Mette Frederiksen skulle altså ikke have nævnt toiletpapir i sin tale. Til gengæld var der dermed basis for nye jokes på nettet. Jeg har for eksempel set en video, hvor en sanger får hældt et ordentlig læs toiletpapir ned over sig på et bestemt sted i sin sang, præcis som Shu-bi-dua ikke kunne synge ”Hvalen Valborg” uden at drukne i kiks.

I min nære familie er vi heldigvis - 7, 9, 13 - blevet forskånet for coronavirus, men jo ikke for alle konsekvenserne. Min fars 85 års fødselsdag blev aflyst, min kæreste, der arbejder i et børnehus, er blevet sendt hjem på ubestemt tid, jeg arbejder hjemmefra, og tirsdag morgen fik vi hentet 20-årige Sisse godt hjem fra New Zealand, 14 dage før tid.

Påskeferien til Norditalien med tre dage i Venedig er også blevet udskudt på ubestemt tid. Alt var planlagt, bestilt og booket, og vi var for alvor begyndt at glæde os til at se både det smukke landskab tæt ved Gardasøen og den fantastiske by, som ingen af os før har besøgt.

Vi er sofasurfere og har derigennem mødt et herligt italiensk par, der har sovet hos os tre gange på deres ture til Danmark og Norge. Dem skulle vi have besøgt i påsken. At være sofasurfer betyder, at man stiller en sofa gratis til rådighed for andre sofasurfere fra hele Verden. Man lover ikke andet end en sofa at sove på. Men ofte bliver det jo også til en middag eller to, og næsten altid en guidet tur rundt i lokalområdet. Og altså også til venskaber.

Derfor har vi naturligvis fulgt ekstra godt med i den forfærdelige situation i Norditalien, og den anden aften talte vi med parret i en skype-videosamtale. De og deres familier var heldigvis alle helt OK, men de var naturligvis meget, meget kede af situationen.

Det forstår man til fulde. Sygdom og død er frygteligt at være tæt på. Og dertil kommer uvisheden. Rammer den usynlige virus også mig og mine kære? Har jeg et job om en måned? Og klarer min gode lokale restaurant krisen?

Som samfundsinteresseret journalist må jeg sige, at vi lever i vanvittigt spændende tider. Nogle vil helt sikkert sige lidt for spændende. Og aviserne er fulde af eksperter, der spår, at vi en dag ”vågner op” til en helt forandret Verden. Noget vil være godt - andet vil være skidt.

Måske er det i virkeligheden godt, at flere opdager, at man ofte kan klare sig med Skype, og ikke behøver at flyve eller køre så meget i bil. Men det er ikke så godt for hoteller og restauranter.

Og måske er globaliseringen gået for vidt? Måske er det ikke godt, at Kina er hele verdens fabrik, så en enkelt fabriksbrand langt væk kan betyde, at alle mennesker i en periode ikke kan få helt normal, livsvigtig medicin. Og kan vi nu kontrollere, at varer, der bliver produceret fjernt fra Danmark, lever op til vores standarder for arbejdstagers rettigheder, og at de produceres miljømæssigt forsvarligt?

Og hvad nu, når endnu flere finder ud af, at internethandel og levering til døren faktisk fungerer ret godt? Vil de så handle mindre lokalt i fremtiden? Eller vil krisen få folk til at handle mere lokalt?

Der er mange spørgsmål og få svar i disse dage. Men rent personligt ved vi nu, at påskeferien vil blive holdt ved vestkysten og ikke ved Venedig.

Som lokaljournalist og lokal borger ved jeg også, at vi kommer godt igennem krisen sammen. Den hjælpsomhed og den opfindsomhed, der blomstrer op alle vegne, er simpelthen unik at opleve. Der er tusindvis af eksempler. Jeg dækkede for eksempel torsdag - på god afstand - at to spillere fra Skjern Håndbold hjalp med at køre mad ud i Skjern, samt at Teatret OM gav en gratis udendørs koncert på Ringkøbing Plejehjem.

Den slags varmer om hjertet i en svær tid.

Som samfundsinteresseret journalist må jeg sige, at vi lever i vanvittigt spændende tider. Nogle vil helt sikkert sige lidt for spændende. Og aviserne er fulde af eksperter, der spår, at vi en dag ”vågner op” til en helt forandret Verden. Noget vil være godt - andet vil være skidt.

Journalist Kaj Poulsgaard. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Vestjylland

Regionsrådsformand: Situation i Holstebro er så alvorlig at patienter må sendes til andre hospitaler

Annonce