Annonce
Skjern

Corona-sommer er ikke så ringe endda: Mange nye gæster besøger museerne

De fem søskende Nellie, Eigil, Kalle, Villa og Aske var godt underholdt sammen med deres mor Joanna Ditlevsen, da Rene Bautista Hankelsbjerg fortalte om Bundsbæk Mølles historie. Foto: Johan Gadegaard
Sommerpakken, der giver rabat på museumsbesøg og ferie i hjemlandet, giver travlhed på museerne.
Annonce

SKJERN: Møllestenene kværner kornene til hvidt mel, mens fire nysgerrige søskende kæmper om at få næsen længst frem for det bedste udsyn. Senere skal de ned i landsbysmedjen og høre de rungende klonk-lyde, når glødende jern bankes i form.

Familien, der i dag også tæller mor og lillesøster, er langt fra de eneste, der har taget turen til Bundsbæk Mølle, hvor man kan opleve historien i levende live. Faktisk har sommeren indtil videre været bedre end forventet.

- Vi troede, at folk ville være bange for at komme på grund af frygt for coronasmitte, men vi har haft flere gæster, end vi plejer. Der har faktisk været flere besøgende end sidste sommer, der var rekord, fortæller Rene Bautista Hankelbjerg, der er formidler ved Ringkøbing-Skjern Museum.

Annonce

Kommer uanset ugedag

Klædt i møllesvendens tøj fortæller han store og små om rakkerne på Dejbjerg Hede, om møllerens mel, om familier med 14 børn, hvor de yngste må sove i fodenden, og krydrer det hele med en spøgelseshistorie med hundegalskab.


Det er bedre at prøve det af end blot at sidde hjemme og læse om det.

Joanna Ditlevsen, museumsgæst og mor


Børn kommer gratis ind, og entrebilletten for de voksne koster kun det halve på grund af corona-sommerpakken. Hver tirsdag er der desuden sommeraktiviteter for børn, der får lov til at tage deres forældre med ind gratis.

Lis Mikkelsen og Risto Dal fra Sdr. Bjert har børnebørnene Alva og Otto med på udflugt. Foto: Johan Gadegaard

Men strømmen af besøgende har været konstant, hvad enten det er tirsdag eller en anden ugedag. Og flere af tirsdagens gæster er kommet, uanset at det er gratis. Lis Mikkelsen og hendes mand Risto Dal, der har sommerhus ved Hemmet, har taget børnebørnene fra København med.

Klonk! lyder det, når det glødende jern bankes i facon. Otto følger lidt betuttet med fra bedstefar Ristos trygge favn.  Foto: Johan Gadegaard

- Vi er kommet her med vores egne børn, så nu gentager vi historien med Alva og Otto, fortæller Lis Mikkelsen, mens de venter på at ilden bliver klar i landsbysmedjen.

Annonce

Prøver det selv af

I møllehuset har Joanna Ditlevsens fem børn lyttet interesseret til Rene Bautista Hankelbjergs fortællinger om rakkerne og mølleren, før de selv fik lov til at løfte en pose med mel og se møllestenen i aktion.

- De elsker at komme ud at opleve tingene og nyder at høre om gamle dage, fortæller Joanna Ditlevsen, der hjemmeunderviser børnene.

- Det er bedre at prøve det af end blot at sidde hjemme og læse om det, forklarer hun.

Søskendeflokken fik lov at mærke, hvad det kræver af kræfter at være møller. Foto: Johan Gadegaard

Familien er på besøg hos bedsteforældrene i Videbæk og benyttede chancen til at lære lidt i sommerferien. De har også været en tur i Skjern Enge for at se på fugle og prøve kræfter med trækfærgen, før turen gik til Bundsbæk Mølle.

Annonce

Danske vikinger

Møllen er ikke det eneste sted, som har oplevet flere – og andre slags – gæster end normalt. Mange har droppet udlandsrejsen og holder i stedet ferie i Danmark.

- Der er kommet mange folk, der ikke normalt kommer på museum. Det ser faktisk ud til, at vi fordobler antallet af danske gæster i år. Især Bork Vikingehavn har haft flere danske gæster, fortæller Rene Bautista Hankelbjerg, der glæder sig over det nye publikum.

- De er meget nysgerrige og interesserede i, hvad vi kan fortælle. Det giver også os noget ny energi at møde nye mennesker. Og de finder ud af, at det er ret fedt at komme!

Bundsbæk Mølle har hver tirsdag gratis adgang for børnefamilier, men gæsterne kommer alle dage. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce