Annonce
Ringkøbing

Corona gjorde ondt på ny turistattraktion – men Naturkraft får det bedste ud af det

Naturkraft er en ny stor turistattraktion i Ringkøbing. Fordelt over 50 hektarer kan man opleve smagsprøver på den vilde, vestjyske natur. Foto: Naturkraft
Besøgstallet nåede ikke målet hos Naturkraft, men omvendt gav coronavirus plads til en mere rolig indkøring af den nye attraktion.
Annonce

RINGKØBING: Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget andet. For eksempel må der være nogle frøer, som jubler over regnen, som falder ned over Naturkraft denne formiddag.

- Fryser du? Jamen, så har du da for lidt tøj på, siger driftschef Jørgen Lund Møller med ukuelig optimisme, mens vi står og tripper i en vandpyt på toppen af Naturkrafts gigantiske ringvold og beskuer den nye turistattraktion.

Nede i ”hullet” – i læ bag volden, der ligger som en kageform rundt om de gode sager i midten, er der ingen, der fryser. En flok børn i fornuftigt tøj og med røde kinder løber rundt og griner, mens de leger sig til læring: De prøver at trække en kabelfærge over et vandløb, mærker suset fra en storm i vindtunnellen og løber rundt for at løse små opgaver i en skattejagt efter viden om naturen.

- Naturkraft bygger på nogle meget ambitiøse ideer om at samle Vestjylllands fantastiske natur i én komprimeret ”Maggi-terning”, hvor du kan opleve alt, hvad området har at byde på, fortæller Jørgen Lund Møller.

Han er uddannet biolog og fortæller begejstret om sumpede vådarealer, forblæste sanddækkede diger og mangfoldigheden af plante- og dyreliv.

Det var en vild idé, Naturkraft. Den opstod blandt lokale ildsjæle for mere end 10 år siden, da de første planer for det, der dengang havde arbejdstitlen ”Stjernen”, blev skrevet ned.

Annonce

Bedre end forventet

I tråd med tidens fokus på bæredygtighed, naturens kredsløb og cirkulær økonomi, blev det til et oplevelsescenter bygget op omkring den ringformede vold. Og i år åbnede Naturkraft så dørene for publikum.

- Jeg synes faktisk, at vi er endt med at få meget mere, end man havde forestillet sig, da de første idéer blev skrevet ned, siger Jørgen Lund Møller og sender mange venlige tanker til gavmilde fonde, lokale sponsorer og kommunen, som har gjort drømmen mulig.


Det langsommere indløb efter åbningen har betydet, at vi har haft bedre tid og plads til at justere og at få trænet det nye personale.

Jørgen Lund Møller, driftschef og ukuelig optimist


Naturkraft har fået meget medvind i lokalområdet, men vestjyder vil jo uvægerligt før eller siden spørge: ”Men kan det nu betale sig?”

Jørgen Lund Møller smiler overbærende. Ja-ja, han ved det godt.

Besøgstallet har ikke været så højt som håbet. Cirka 40.000 har været på besøg indtil nu, og det er langt under, hvad man havde drømt om.

- Vi havde faktisk ret gode besøgstal i skolernes sommerferie, hvor mange danske familier kom herud, ofte med over 1000 mennesker ad gangen inde på Naturkraft. Det er ikke noget problem i forhold til corona, for meget foregår udendørs, og vi har masser af plads. Men vi må erkende, at tyskerne har været noget mere forsigtige. Dem har vi ikke set i så høj grad, som vi havde håbet, og mange har tilsyneladende holdt sig på afstand og er blevet i sommerhusene, forklarer han og tilføjer, at det er en udfordring, som man har oplevet på lige fod med mange andre lokale attraktioner.

Annonce

Ro og plads til indkøring

Og så er vi tilbage ved starten: Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget andet.

- Vi har, for nu at bruge en kliché, ”bygget flyveren, mens vi fløj”. Så det langsommere indløb efter åbningen har betydet, at vi har haft bedre tid og plads til at justere og at få trænet det nye personale. Alt er jo nyt, også for os, og mange af de job, som vi har skabt, har betydet, at nogle unge har fået deres livs allerførste ”rigtige” job. Vi har for eksempel også undgået kø ved de aktiviteter, som børnene gerne vil prøve. Og så har færre gæster betydet mindre slid på stier og anlæg, så driftsudgiften har ikke været helt så høj som forventet, og frem for alt har vi kunnet følge med til at holde det pænt og rent, også med ekstra corona-rengøring, forklarer driftschefen.

Naturkraft nåede ikke sit ambitiøse mål i år, men 40.000 gæster har der trods alt været. Og de har tilsyneladende haft en god oplevelse. Foto: Bjørn Ellemand/Naturkraft

Han er fast i blikket og urokkelig i troen, når han taler om fremtiden.

- Jeg mener bestemt, at 240.000 gæster pr. år er realistisk. Vi kunne godt nå højere, men 240.000 er realistisk, i hvert fald når vi kommer forbi corona. Naturkraft er godkendt til, at vi må huse højst 7500 gæster ad gangen – fordelt med 1500 inde i bygningen og 6000 ude omkring på vores udendørs arealer, så vi har plads til rigtig mange, siger han.

Annonce

Mere er på vej

Udvidelsesplaner er der også allerede for Naturkraft, som inklusive de omkringliggende arealer råder over 50 hektarer, svarende til ikke mindre end 70 fodboldbaner af den slags, man spiller landskamp på.

- I samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune vil der ske en forskønnelse af området uden for ringvolden, hvor der bliver etableret vandre- og cykelstier. Vi er også en del af byens klimasikring, så det arbejde foregår lige nu i samarbejde med det lokale forsyningsselskab, fortæller Jørgen Lund Møller.

Inden for volden kommer også en ny attraktion næste sommer.

- Sammen med Trygfonden vil vi sætte fokus på badesikkerhed med en ny installation, der skal lære børn og voksne om revlehuller. Det er vigtig læring og i øvrigt et godt eksempel på samarbejdet med fondene, som bakker op om Naturkraft, siger han.

Som nyåbnet virksomhed har Naturkraft ikke automatisk været berettiget til corona-kompensation, der typisk udbetales på baggrund af, hvad man har tjent foregående år. Men Naturkraft er i tæt dialog med myndighederne og har ikke opgivet muligheden for en økonomisk håndsrækning.

Naturkraft har i øvrigt åbent hele året, også i efterårsferien. På grund af corona er der dog et begrænset antal billetter til salg, så man anbefaler at købe billet på forhånd via www.naturkraft.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Det mener borgerne om mundbind-reglen: - Folk var begyndt at sløse

Ringkøbing-Skjern

Nu ryger de sidste to minkfarme: Niels Chr. Poulsen er nabo til det første coronatilfælde i Holstebro

Annonce