Annonce
Erhverv 112

Corona: Fem store begivenheder risikerer aflysning

Hvert år deltager tusinder i Det Sønderjyske Fællesdyrskue, men en aflysning truer i år. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Det kan blive en dyr omgang, hvis dyrskue og ringriderfestligheder må aflyses. En stribe store arrangementer i Aabenraa Kommune lever i uvished om deres 2020-skæbne.
Annonce

Aabenraa: Kunne du forestille dig en sommer uden dyrskue, Bjergmarathon, ringriderfest og andre store events som Vi elsker 90’erne-koncert og Stafet 2020? Det kan blive konsekvensen af en fortsat corona-lukning af Danmark.

- Vi står midt i overvejelserne, og den endelige beslutning er ikke truffet endnu, men jeg håber, den kommer i denne uge, siger Thomas Sørensen, der er direktør for DGI Sønderjylland, som i anledningen af 100-året for Genforeningen arrangerer Stafet 2020 i ni syd- og sønderjyske byer i maj.

Stafetten starter i Aabenraa den 2. maj – rammer undervejs Kruså den 11. maj – og rundes af i Aabenraa den 30. maj. Hvis altså ikke hensynet til sikkerhed og sundhed aflyser det hele. Ikke kun til stor ærgrelse for deltagerne. Der er også mange involverede i gennemførelsen.

- Der er en styregruppe på ni personer, og så er der et samarbejde med 21 foreninger, som hver især bidrager med et antal frivillige, forklarer DGI-direktøren.

Som det ser ud nu, kører vi videre som planlagt. Vi satser på, det bliver mere frit fra den 14. april.

Gerth Petersen, formand for Amtsringriderforeningen Aabenraa.

Annonce

Afgørelse efter påske

Den sidste fredag og lørdag i maj venter Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Måske. Det afgøres lige efter påske.

- Vi afventer en politisk udmelding den 13. april, siger formand Jørgen Popp Petersen, der er i ugentlig kontakt med de øvrige større danske dyrskuer.

- Og vi kan nok ikke vente ret meget længere. Vi har møde i bestyrelsen torsdag den 16. april. Der er mange, som spørger, og vi svarer, at vi selvfølgelig retter os efter myndighedernes udmeldinger, fortæller Jørgen Popp Petersen, der dog ville have det meget skidt med at skulle aflyse, selvom det er sket før på grund af mund- og klovsyge og kan ske, hvis svinepesten sniger sig ind i Danmark.

- Det ville godt nok være rigtig træls, men det er trods alt ikke et erhverv, der er truet af den grund, siger Jørgen Popp Petersen, der forventer en aflysning vil koste tæt på 400.000 kroner.

Annonce

Kun ved force majeure

Om man kan komme til musik med ”Vi elsker 90’erne” på selvsamme dyrskueplads lørdag den 6. juni, er heller ikke endeligt afgjort. Indtil videre kører man videre som planlagt.

- Vi ved ingenting. Det er der ingen, der gør, siger Hasse Eduard, som er indehaver af Gazzværket, der er praktisk arrangør af koncerten.

Også her afventer man de politiske udmeldinger inden en eventuel aflysning.

- Der skal for majeure til, før det kan lade sig gøre, forklarer Hasse Eduard, som også har en udfordring i, at det er svært at sælge billetter til en koncert, der er tvivl om.

To uger senere – 20. juni - gælder det Aabenraa Bjergmarathon, som kæmper på flere fronter. Her tæller man også på knapperne.

- Vi har besluttet, at vi venter til efter påske, hvor vi så vurderer, hvordan situationen ser ud, siger formand Per Hussmann.

Det kan give sig selv, hvis Danmark stadigvæk er lukket ned, men tøvende tilmelding kan også resultere i en aflysning.

- Der er færre end halvt så mange tilmeldte, som vi var på samme tidspunkt sidste år. Hvis man gerne vil have, at løbet skal blive til noget – ligesom vi bakker op om de lokale handlende – skal man også støtte op om aktiviteterne, understreger Per Hussmann, som tilføjer, at man får sine penge tilbage, hvis løbet aflyses på grund af et påbud eller manglende tilslutning.

Til og med 1. april kan man endda tilmelde sig og spare på gebyret.

Annonce

Syvcifret tab ved aflysning

Og så er der dagene over mange andre dage. Ringriderfestlighederne, som finder sted fra den 3.-6. juli.

- Som det ser ud nu, kører vi videre som planlagt. Vi satser på, det bliver mere frit fra den 14. april, siger Gerth Petersen, som er formand for Amtsringriderforeningen Aabenraa.

Tålmodigheden er imidlertid ikke uendelig. 1. maj er en skæringsdato.

- Der begynder det at stramme til, så vi skal tage en beslutning, fortæller Gerth Petersen.

Og det kan blive dyrt, hvis beslutningen om en eventuel aflysning tages senere end indgangen til årets femte måned.

- Det nærmer sig en million kroner, siger Gerth Petersen, som kan fortælle, at beslutningen om ringriderfestlighederne i 2020 afgøres efter påske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce