Annonce
Livsstil

Coachen: Symptombehandler du smerten?

Illustration: Pernille Helmig

Kender du en eller flere personer, der alt for længe har gået rundt med ubehag i enten krop eller sjæl? Udfordringer er blevet til lag af smerte, som bliver negligeret og dækket til med dagligdagens undskyldninger.

Noget går dem på, men de får ikke kigget nærmere på årsagen. Måske de godt ved, at den er gal, men de er blevet meget gode til at finde på en masse andet, som de lige skal fikse først. Enten føler de ikke, at de er vigtige nok til at prioritere dem selv, eller også er det blevet for uoverskueligt at få kigget på.

Udfordringer kan hobe sig op. Både mentalt og følelsesmæssigt, og kroppen kan skrige på opmærksomhed, når den er blevet ignoreret for længe. Kroppen sender meldinger om “systemfejl”, når den begynder at gøre ondt. Hjertet banker for hurtigt, humøret svinger, og systemet er i mere eller mindre grad stresset.

De svære udfordringer, tanker og følelser bliver værre og værre. Som tiden går, bliver det svært at ignorere problemet. Man kan vade rundt i denne smerte så længe, at det bliver en “ny normal” og en ny standard, som man accepterer og vænner sig til.

Vi har alle prøvet at stå midt i en udfordring og være så presset, at vi har følt os handlingslammet eller ikke har kunnet se klart. Det næste naturlige og nemme skridt er at glemme eller distancere sig fra problemet. Måske man begraver sig i travlhed eller andre projekter, så man ikke behøver at tage stilling. Men udfordringer har det med at dukke op igen og igen, hvis ikke vi får kigget på dem.

En af grundene til, at vi ikke altid opnår det, vi gerne vil, er, at vi symptombehandler for meget, og ikke går i dybden. Vi ved godt, at det kræver noget af os, og måske er vi ikke helt klar til at se udfordringerne i øjnene. Det kan føles som en måde at overleve på. Det er helt normalt og kan være en strategi for at undgå smerte. Desværre virker det kun på den korte bane!

Måske har livsstilen taget en forkert drejning de seneste år, og kroppen er så småt begyndt at advare dig. Du mærker måske stress, har svært ved at koncentrere dig, og det føles vanskeligere at tage rationelle beslutninger. Måske du oplever fysiske symptomer og føler frygt og indre uro. Følelserne sidder uden på tøjet, og du føler mindre overskud og glæde i hverdagen. Du kan have have svært ved at sove, selvom du er træt, og tankerne larmer i nattens stilhed.

Vi behandler ofte vores symptomer med en hurtig løsning. En kop kaffe, hvis vi er trætte, en pille, hvis det gør ondt. Og vi distraherer os fra tanker, der gør os kede af det. Tiden flyver af sted og inden du ser dig om, er der gået år, hvor søvn og livskvalitet er gået ned ad bakke.

Vi har en tendens til at undgå det, der udfordrer os, og erkende hovedårsagen til den dårlige søvn, den indre uro eller tankemylderet.

Ud over forringet livskvalitet og den påvirkning, din tilstand kan have på andre - børn, ægtefælle, kolleger - kan tilstanden blive til stress, der kan sætte sig kronisk i kroppen med en lang række følgesygdomme, som du på ingen måde ønsker.

Annonce

Gode råd

Vær aldrig for stolt eller stædig til at søge hjælp eller få talt med nogen. Det giver håb, når du opdager, at andre omkring dig har oplevet det samme som dig.

Bed om hjælp. Eventuelt fra en god ven eller en coach. Det giver styrke og en følelse af handling, og det hjælper både dig selv og dem, du har kær.

Reflekter over

  • Hvornår har du følt dig ekstra udfordret i dit liv?
  • I hvilke situationer symptombehandler du?
  • Hvad ville være det bedste for dig at ændre og forandre i dag?
  • Hvad forhindrer dig i, at det sker?
  • Hvad skal veje tungest? Din smerte eller det, du ønsker at opnå?
  • Hvem kan hjælpe dig til at finde mulige løsninger, når du spænder ben for dig selv og er for presset til at handle eller se klart?
  • Hvor er dine blinde vinkler? Hvad er det, du ikke selv kan se?
  • Hvordan kan du lave en strategi og en plan for at arbejde dig gennem dine lag?
  • Hvad er en ny måde, du kan lytte til dig selv og din krop på?
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce