Annonce
Ringkøbing-Skjern

Claus Dalby guider: Fire nemme grøntsager til at starte med

I bogen “Krukkekøkkenhaven” fremhæver Claus Dalby flere nemme grøntsager, som er gode til at begynde med for både voksne og børn. Fotos: Claus Dalby/Forlaget Klematis
Det behøver ikke være svært at dyrke grøntsager. I bogen ”Krukkekøkkenhaven” fremhæver Claus Dalby flere nemme grøntsager, som er gode til at begynde med for både voksne og børn. Konceptet med krukkekøkkenhave gør det muligt at dyrke grøntsager på altaner, i små gårdhaver eller på terrassen.

Her er havemandens fire bud på nemme grøntsager, som giver succes fra starten.

1 Radiser

Der er nærmest ikke noget nemmere at dyrke end radiser. Derfor er den en god begynder-grøntsag. Foto: Claus Dalby/Forlaget Klematis

Ud over karse kan Claus Dalby ikke komme på noget, der er lige så nemt at dyrke som radiser. På den rigtige tid af året kan man høste allerede efter tre uger, og det gør det til en god grøntsag for børn, der kan blive motiveret af at se resultater.

Den bedste tid at så er ifølge Claus Dalby i det tidlige forår. Selv begynder han at så i krukker i drivhuset fra 1. marts, og derefter sår han nye radiser hver 14. dag frem til maj, så høsten bliver fordelt over tid. I højsommeren bliver radiserne skarpe i smagen og går nemt i stok og blomstrer, men i sensommeren sår han igen.

2 Ærter

Ærter i mørke bælge er et farverigt indslag i krukkekøkkenhaven. Foto: Claus Dalby/Forlaget Klematis

Ærterne er ligesom radiser børnevenlige. De vokser hurtigt, smager sødt og kan spises, mens man står ved krukkerne og plukker dem. Man kan både forspire ærter og så dem direkte i krukkerne. Et tip er at lægge ærterne i blød i 24 timer, inden man putter dem i jorden. Det fremskynder processen. Sår man udendørs, kan man begynde midt i marts og blive ved til midt i juni.

Buskærter, der bliver 50 centimeter, passer godt til krukker på 25-30 centimeter i diameter. Der kan være fem til syv planter i hver, og man skal huske at bruge grene til at støtte stænglerne, der vokser opad. Claus Dalby anbefaler især to typer af buskærter: Half pint og Desiree. Den første har grønne bælge og er en arvesort fra 1800-tallet. Den anden har mørke, nærmest lilla bælge, der giver en kontrast til alt det grønne i krukkekøkkenhaven.

3 Gulerødder

Gulerødder bliver sået direkte i krukkerne. Claus Dalby sætter krukkerne højt, da han har hørt, at gulerodsfluen kun sværmer ved jordoverfladen. Indtil videre har det holdt larverne ude af rødderne. Foto: Claus Dalby/Forlaget Klematis

For at dyrke gulerødder i krukker skal du finde nogle, hvor der er plads til, at rødderne kan vokse sig lange. Krukkerne skal være minimum 30 centimeter i højden, vurderer Claus Dalby, der altid vælger sommergulerødder, fordi de udvikler sig hurtigt og er spæde og sprøde. Hvis man sår midt i marts i drivhuset, kan man allerede høste sidst i maj. Gulerodsfrøene skal sås direkte i pottemulden. Man kan drysse de små frø tyndere ud, hvis man blander dem med lidt sand. Og så dækkes de med et tynd lag muld.

Gulerødderne kan tyndes ud, så der er 3-4 centimeter mellem planterne, når de er spiret. Når de får lidt størrelse, kan man høste hver anden gulerod og spise dem som små snackgulerødder, samtidig med at det giver plads til, at de resterende udvikler sig helt. Claus Dalby placerer altid sine gulerodskrukker på en bænk eller et bord, så de står mere end en meter over jorden. På den måde slipper han for gulerodsfluerne, der efter sigende kun skulle sværme nede ved jordoverfladen. Indtil videre har tricket virket i havemandens krukkekøkkenhave.

4 Kartofler

Kartoflerne kan man dyrke i spande eller krukker. I stedet for at hyppe, som man gør, når man lægger dem i jorden, fylder man lidt ekstra muld i krukken, når toppen når over kanten. Foto: Claus Dalby/Forlaget Klematis

Claus Dalby kalder det rent trylleri, at en enkelt kartoffelknold bliver til en skålfuld i løbet af foråret. Kartoflerne er nemme at dyrke i krukker eller spande. For at mindske risikoen for plantesygdomme kan man købe læggekartofler, der er dyrket kontrolleret. De fås i planteskoler, havecentre eller i nogle supermarkeder.

Kartoflerne kan forspires i drivhuset eller indenfor fra begyndelsen af marts. De lægges for eksempel på en æggebakke med øjnene vendt opad. 15-16 grader er den optimale spiringstemperatur. Når spirerne er en centimeter - det tager cirka en måneds tid - er de klar til at blive lagt i krukker. Claus Dalby anbefaler en krukke på cirka 30 centimeter i højden og det samme i diameter. Den fyldes halvt op med muld, kartoflen lægges i midten med spirene opad, inden den vandes. Så fylder man muld på op til 10 centimeter fra krukkens kant.

Når kartoflens top er vokset over kanten, fyldes der muld på og vandes igen. Herfra går der som regel tre måneder, til de første kartofler kan høstes. Det vil være omkring juli, når kartoffelblomsterne visner.

Husk, at alle krukkerne, du bruger til grøntsager, skal have huller i bunden, så vandet kan løbe fra.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

700 læsere har talt: Her er en skole bedst placeret i Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Hans trailer hoppede af krogen

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Ringkøbing-Skjern

Din mad bliver voldsomt dyrere: Landmændenes udgifter stryger gennem loftet - og det rammer indkøbskurven

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Debat

Naturkraft: Byrådet skal trække sig ud af organisationen

Ringkøbing

Venstre-kandidater siger nej til Vestas: Der skal ikke være tung trafik på V. Strandsbjerg

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Ringkøbing

Flere års uenighed er blevet til enighed: I år kommer der julelys i Nygade Nord

Annonce