Annonce
Ringkøbing

Christina tager sig også tid til at træde vande på svømmetur til Sverige

Tidligt fredag morgen kastede Christina Hedegård fra Velling sig ud i et eventyr, der gerne skal ende lykkeligt søndag, når den 43-årige ultrasvømmer - forventeligt - får fast grund under fødderne i Sverige. Svømmeturen tværs over Kattegat er rundt regnet 100 kilometer lang.

Asaa/Velling: Henover natten og i de tidligste morgentimer har mosekonen rørt godt i gryden og brygget på en fredag så skøn og så mild. Christina Hedegårds mentale kompas står også på godt vejr. Hun har solskin i sindet, som hun står her på havnen i Asaa i svagt morgenlys klokken lidt i fem.

Der var godt nok en drilsk myg i den nordjyske campinghytte, men hun har som sådan sovet godt. Christina Hedegård føler sig klar til at kaste sig ud i en usædvanlig udfordring: som den første dansker nogensinde vil hun svømme til Sverige. En tur på 100 kilometer plus det løse:

- Jeg har det godt. Det er jo en fantastisk morgen, siger den 43-årige ultrasvømmer fra Velling ved Ringkøbing - og kigger ud over et sjældent havblik på Kattegat.

I månedsvis har hun mentalt og fysisk forberedt sig på dette projekt, der vil presse hende helt ud på kanten af det mulige. Hun ved, at det bliver hårdt og koldt, og at det kommer til at gøre ondt:

- Det, jeg skal håndtere, det er kriserne. Jeg ved, at der både er engle og dæmoner derude, siger Christina Hedegård.

Annonce

Det, jeg skal håndtere, det er kriserne. Jeg ved, at der både er engle og dæmoner derude

Christina Hedegård, ultrasvømmer, Velling

Ultrasvømmer

Christina Hedegård er 43 år - født og opvokset på Lolland.

Mor til Asbjørn på fem og Ragnhild på otte år - familien bor i Velling Kirkeby syd for Ringkøbing.

Christina Hedegård arbejder som konsulent og træningsvejleder i Forsvaret.

Hun har tidligere været på det danske landshold i volleyball og på landsholdet i militær femkamp.

I foråret 2017 var hun med til at stifte Fjordsvømmer og Vinterbaderklubben Neptun, hvor Christina Hedegård er formand for bestyrelsen.

Hun er desuden næstformand i Ringkøbing Udviklingsforum og projektleder på Westcoast Fairfood Festival, der 1. september afholdes for første gang i Forundringens Have ved Vestjyllands Højskole i Velling.

Flere medier viser interesse for den vestjyske ultrasvømmer, der til dagligt passer et job som konsulent og træningsvejleder ved Forsvaret. Her bliver 43-årige Christina Hedegård interviewet af en journalist fra Nordjyske Medier. Foto: Henrik Breum

Most avocado med soja

Ombord på 34-fods båden Ritan II får Christina Hedegård sig lige en kop te og et stykke knækbrød, inden hun krænger våddragten op over sin 186 centimeter høje krop, der ender i et par fødder størrelse 42.

Skipper Kristian Martens og hans styrmand, Kasper Buus Hornemann, har tilbudt deres assistance til ultrasvømmeren, der dermed får lidt selskab på turen.

Men det er et solo-projekt, Christina Hedegård kaster sig ud i, og som udgangspunkt er det planen, at hun vil tilbringe omkring to døgn i havet uden søvn, inden hun rammer Hönö vest for Göteborg.

Der skal dog holdes pauser undervejs:

- Jeg står bare i vandet. Det kan man, når man har sådan en neoprendragt her på. Så flyder man i vandet, så det bliver ikke det store problem, siger Christina Hedegård, der naturligvis har behov for at indtage noget føde undervejs:

- Jeg skal have most avocado med noget sojasovs, og jeg skal have mine hjemmelavede Bounty-bar, dem glæder jeg mig helt vildt til, og så skal jeg have noget græsk yogurt med mandler i. Sådan en dieselmotor som min den kører lidt længere på literen, når den får noget drøjt at spise.

Christina Hedegård forestiller sig også, at det kan gøre godt med en kop varm te engang imellem.

Udsigt til høje bølger

Sammen med skipperen på Ritan II har Christina Hedegård udstukket en kurs, der i første omgang går nord om Læsø. Undervejs bliver der holdt godt øje med vind- og strømforhold. Kristian Martens, der i hverdagen er buschauffør i Aalborg, har allerede spottet en udfordring:

- Vi ved, at det blæser op natten mellem lørdag og søndag, og de sidste seks-syv timer, inden vi når Sverige, rejser søen sig. Men Christina har sagt, at det ikke er noget problem. Det er hun vant til ude fra Vesterhavet, siger skipperen.

Når Christina Hedegård presses til at tage livtag med to meter høje bølger og andre hurdler på vejen, vil hun hente fornyet energi på sit mentale overskudslager - ved blandt andet at tænke på nogle af de mennesker, hun har mistet i sit liv; sin far eksempelvis:

- Det bliver noget med at tage det én time ad gangen, siger kvinden, der er mor til to og ansat som konsulent og træningsvejleder i Forsvaret.

Allan Olsen i ørerne

Christina Hedegård siger god tur til besætningen, der også tæller dokumentarfotograf Camilla Hylleberg og Mette Matthiesen, som Christina Hedegaard i sin tid mødte, da de begge var en del af landsholdet i militær femkamp.

Ultrasvømmeren går ud for enden af havneområdet og vælger at gå i vandet lidt til højre for kunstner Palle Mørks granitskulptur af en siddende kvinde, der har lidt havfrue over sig.

Den godt halvandet ton tunge figur hedder "Mod hjemvé." Hvis Christina Hedegård bliver ramt af den følelse - måske klokken midt om natten på et hav så mørkt - kan hun måske finde lidt trøst ved brug af sin vandtætte mp3-afspiller.

På hendes playliste optræder blandt andre nordjyske Allan Olsen, der har skabt fine sange som "Lun luft over Danmark" og "Med ryggen til land."

Når Christina Hedegård - efter planen - får øje på Hönö i løbet af søndagen, håber hun, at Asbjørn på fem og hans tre år ældre storesøster, Ragnhild, står dér i Skærgården og vinker deres mor velkommen til Sverige.

Se video herunder

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern For abonnenter

Nazi-hærværk mod jødiske gravsten: Samme bevægelse stod bag vandalisering af Per Arnoldi-kunst i Skjern og Tarm

Erhverv

Esmark: Bedste sæson nogensinde

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Skjern Håndbold For abonnenter

Genlæs livebloggen: Spænding til sidst - men Skjern tabte til Aalborg

Annonce