Ringkøbing

Christina tager sig også tid til at træde vande på svømmetur til Sverige

Tidligt fredag morgen kastede Christina Hedegård fra Velling sig ud i et eventyr, der gerne skal ende lykkeligt søndag, når den 43-årige ultrasvømmer - forventeligt - får fast grund under fødderne i Sverige. Svømmeturen tværs over Kattegat er rundt regnet 100 kilometer lang.

Asaa/Velling: Henover natten og i de tidligste morgentimer har mosekonen rørt godt i gryden og brygget på en fredag så skøn og så mild. Christina Hedegårds mentale kompas står også på godt vejr. Hun har solskin i sindet, som hun står her på havnen i Asaa i svagt morgenlys klokken lidt i fem.

Der var godt nok en drilsk myg i den nordjyske campinghytte, men hun har som sådan sovet godt. Christina Hedegård føler sig klar til at kaste sig ud i en usædvanlig udfordring: som den første dansker nogensinde vil hun svømme til Sverige. En tur på 100 kilometer plus det løse:

- Jeg har det godt. Det er jo en fantastisk morgen, siger den 43-årige ultrasvømmer fra Velling ved Ringkøbing - og kigger ud over et sjældent havblik på Kattegat.

I månedsvis har hun mentalt og fysisk forberedt sig på dette projekt, der vil presse hende helt ud på kanten af det mulige. Hun ved, at det bliver hårdt og koldt, og at det kommer til at gøre ondt:

- Det, jeg skal håndtere, det er kriserne. Jeg ved, at der både er engle og dæmoner derude, siger Christina Hedegård.

Det, jeg skal håndtere, det er kriserne. Jeg ved, at der både er engle og dæmoner derude

Christina Hedegård, ultrasvømmer, Velling

Ultrasvømmer

Christina Hedegård er 43 år - født og opvokset på Lolland.

Mor til Asbjørn på fem og Ragnhild på otte år - familien bor i Velling Kirkeby syd for Ringkøbing.

Christina Hedegård arbejder som konsulent og træningsvejleder i Forsvaret.

Hun har tidligere været på det danske landshold i volleyball og på landsholdet i militær femkamp.

I foråret 2017 var hun med til at stifte Fjordsvømmer og Vinterbaderklubben Neptun, hvor Christina Hedegård er formand for bestyrelsen.

Hun er desuden næstformand i Ringkøbing Udviklingsforum og projektleder på Westcoast Fairfood Festival, der 1. september afholdes for første gang i Forundringens Have ved Vestjyllands Højskole i Velling.

Flere medier viser interesse for den vestjyske ultrasvømmer, der til dagligt passer et job som konsulent og træningsvejleder ved Forsvaret. Her bliver 43-årige Christina Hedegård interviewet af en journalist fra Nordjyske Medier. Foto: Henrik Breum

Most avocado med soja

Ombord på 34-fods båden Ritan II får Christina Hedegård sig lige en kop te og et stykke knækbrød, inden hun krænger våddragten op over sin 186 centimeter høje krop, der ender i et par fødder størrelse 42.

Skipper Kristian Martens og hans styrmand, Kasper Buus Hornemann, har tilbudt deres assistance til ultrasvømmeren, der dermed får lidt selskab på turen.

Men det er et solo-projekt, Christina Hedegård kaster sig ud i, og som udgangspunkt er det planen, at hun vil tilbringe omkring to døgn i havet uden søvn, inden hun rammer Hönö vest for Göteborg.

Der skal dog holdes pauser undervejs:

- Jeg står bare i vandet. Det kan man, når man har sådan en neoprendragt her på. Så flyder man i vandet, så det bliver ikke det store problem, siger Christina Hedegård, der naturligvis har behov for at indtage noget føde undervejs:

- Jeg skal have most avocado med noget sojasovs, og jeg skal have mine hjemmelavede Bounty-bar, dem glæder jeg mig helt vildt til, og så skal jeg have noget græsk yogurt med mandler i. Sådan en dieselmotor som min den kører lidt længere på literen, når den får noget drøjt at spise.

Christina Hedegård forestiller sig også, at det kan gøre godt med en kop varm te engang imellem.

Udsigt til høje bølger

Sammen med skipperen på Ritan II har Christina Hedegård udstukket en kurs, der i første omgang går nord om Læsø. Undervejs bliver der holdt godt øje med vind- og strømforhold. Kristian Martens, der i hverdagen er buschauffør i Aalborg, har allerede spottet en udfordring:

- Vi ved, at det blæser op natten mellem lørdag og søndag, og de sidste seks-syv timer, inden vi når Sverige, rejser søen sig. Men Christina har sagt, at det ikke er noget problem. Det er hun vant til ude fra Vesterhavet, siger skipperen.

Når Christina Hedegård presses til at tage livtag med to meter høje bølger og andre hurdler på vejen, vil hun hente fornyet energi på sit mentale overskudslager - ved blandt andet at tænke på nogle af de mennesker, hun har mistet i sit liv; sin far eksempelvis:

- Det bliver noget med at tage det én time ad gangen, siger kvinden, der er mor til to og ansat som konsulent og træningsvejleder i Forsvaret.

Allan Olsen i ørerne

Christina Hedegård siger god tur til besætningen, der også tæller dokumentarfotograf Camilla Hylleberg og Mette Matthiesen, som Christina Hedegaard i sin tid mødte, da de begge var en del af landsholdet i militær femkamp.

Ultrasvømmeren går ud for enden af havneområdet og vælger at gå i vandet lidt til højre for kunstner Palle Mørks granitskulptur af en siddende kvinde, der har lidt havfrue over sig.

Den godt halvandet ton tunge figur hedder "Mod hjemvé." Hvis Christina Hedegård bliver ramt af den følelse - måske klokken midt om natten på et hav så mørkt - kan hun måske finde lidt trøst ved brug af sin vandtætte mp3-afspiller.

På hendes playliste optræder blandt andre nordjyske Allan Olsen, der har skabt fine sange som "Lun luft over Danmark" og "Med ryggen til land."

Når Christina Hedegård - efter planen - får øje på Hönö i løbet af søndagen, håber hun, at Asbjørn på fem og hans tre år ældre storesøster, Ragnhild, står dér i Skærgården og vinker deres mor velkommen til Sverige.

Se video herunder

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce