Annonce
Ringkøbing

Christina tager sig også tid til at træde vande på svømmetur til Sverige

Tidligt fredag morgen kastede Christina Hedegård fra Velling sig ud i et eventyr, der gerne skal ende lykkeligt søndag, når den 43-årige ultrasvømmer - forventeligt - får fast grund under fødderne i Sverige. Svømmeturen tværs over Kattegat er rundt regnet 100 kilometer lang.

Annonce

Asaa/Velling: Henover natten og i de tidligste morgentimer har mosekonen rørt godt i gryden og brygget på en fredag så skøn og så mild. Christina Hedegårds mentale kompas står også på godt vejr. Hun har solskin i sindet, som hun står her på havnen i Asaa i svagt morgenlys klokken lidt i fem.

Der var godt nok en drilsk myg i den nordjyske campinghytte, men hun har som sådan sovet godt. Christina Hedegård føler sig klar til at kaste sig ud i en usædvanlig udfordring: som den første dansker nogensinde vil hun svømme til Sverige. En tur på 100 kilometer plus det løse:

- Jeg har det godt. Det er jo en fantastisk morgen, siger den 43-årige ultrasvømmer fra Velling ved Ringkøbing - og kigger ud over et sjældent havblik på Kattegat.

I månedsvis har hun mentalt og fysisk forberedt sig på dette projekt, der vil presse hende helt ud på kanten af det mulige. Hun ved, at det bliver hårdt og koldt, og at det kommer til at gøre ondt:

- Det, jeg skal håndtere, det er kriserne. Jeg ved, at der både er engle og dæmoner derude, siger Christina Hedegård.

Det, jeg skal håndtere, det er kriserne. Jeg ved, at der både er engle og dæmoner derude

Christina Hedegård, ultrasvømmer, Velling

Ultrasvømmer

Christina Hedegård er 43 år - født og opvokset på Lolland.

Mor til Asbjørn på fem og Ragnhild på otte år - familien bor i Velling Kirkeby syd for Ringkøbing.

Christina Hedegård arbejder som konsulent og træningsvejleder i Forsvaret.

Hun har tidligere været på det danske landshold i volleyball og på landsholdet i militær femkamp.

I foråret 2017 var hun med til at stifte Fjordsvømmer og Vinterbaderklubben Neptun, hvor Christina Hedegård er formand for bestyrelsen.

Hun er desuden næstformand i Ringkøbing Udviklingsforum og projektleder på Westcoast Fairfood Festival, der 1. september afholdes for første gang i Forundringens Have ved Vestjyllands Højskole i Velling.

Flere medier viser interesse for den vestjyske ultrasvømmer, der til dagligt passer et job som konsulent og træningsvejleder ved Forsvaret. Her bliver 43-årige Christina Hedegård interviewet af en journalist fra Nordjyske Medier. Foto: Henrik Breum
Annonce

Most avocado med soja

Ombord på 34-fods båden Ritan II får Christina Hedegård sig lige en kop te og et stykke knækbrød, inden hun krænger våddragten op over sin 186 centimeter høje krop, der ender i et par fødder størrelse 42.

Skipper Kristian Martens og hans styrmand, Kasper Buus Hornemann, har tilbudt deres assistance til ultrasvømmeren, der dermed får lidt selskab på turen.

Men det er et solo-projekt, Christina Hedegård kaster sig ud i, og som udgangspunkt er det planen, at hun vil tilbringe omkring to døgn i havet uden søvn, inden hun rammer Hönö vest for Göteborg.

Der skal dog holdes pauser undervejs:

- Jeg står bare i vandet. Det kan man, når man har sådan en neoprendragt her på. Så flyder man i vandet, så det bliver ikke det store problem, siger Christina Hedegård, der naturligvis har behov for at indtage noget føde undervejs:

- Jeg skal have most avocado med noget sojasovs, og jeg skal have mine hjemmelavede Bounty-bar, dem glæder jeg mig helt vildt til, og så skal jeg have noget græsk yogurt med mandler i. Sådan en dieselmotor som min den kører lidt længere på literen, når den får noget drøjt at spise.

Christina Hedegård forestiller sig også, at det kan gøre godt med en kop varm te engang imellem.

Annonce

Udsigt til høje bølger

Sammen med skipperen på Ritan II har Christina Hedegård udstukket en kurs, der i første omgang går nord om Læsø. Undervejs bliver der holdt godt øje med vind- og strømforhold. Kristian Martens, der i hverdagen er buschauffør i Aalborg, har allerede spottet en udfordring:

- Vi ved, at det blæser op natten mellem lørdag og søndag, og de sidste seks-syv timer, inden vi når Sverige, rejser søen sig. Men Christina har sagt, at det ikke er noget problem. Det er hun vant til ude fra Vesterhavet, siger skipperen.

Når Christina Hedegård presses til at tage livtag med to meter høje bølger og andre hurdler på vejen, vil hun hente fornyet energi på sit mentale overskudslager - ved blandt andet at tænke på nogle af de mennesker, hun har mistet i sit liv; sin far eksempelvis:

- Det bliver noget med at tage det én time ad gangen, siger kvinden, der er mor til to og ansat som konsulent og træningsvejleder i Forsvaret.

Annonce

Allan Olsen i ørerne

Christina Hedegård siger god tur til besætningen, der også tæller dokumentarfotograf Camilla Hylleberg og Mette Matthiesen, som Christina Hedegaard i sin tid mødte, da de begge var en del af landsholdet i militær femkamp.

Ultrasvømmeren går ud for enden af havneområdet og vælger at gå i vandet lidt til højre for kunstner Palle Mørks granitskulptur af en siddende kvinde, der har lidt havfrue over sig.

Den godt halvandet ton tunge figur hedder "Mod hjemvé." Hvis Christina Hedegård bliver ramt af den følelse - måske klokken midt om natten på et hav så mørkt - kan hun måske finde lidt trøst ved brug af sin vandtætte mp3-afspiller.

På hendes playliste optræder blandt andre nordjyske Allan Olsen, der har skabt fine sange som "Lun luft over Danmark" og "Med ryggen til land."

Når Christina Hedegård - efter planen - får øje på Hönö i løbet af søndagen, håber hun, at Asbjørn på fem og hans tre år ældre storesøster, Ragnhild, står dér i Skærgården og vinker deres mor velkommen til Sverige.

Annonce

Se video herunder

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rejser

Kommentar: De forbandede drikkepenge

Annonce