Annonce
Danmark

Chok i Skærbæk: Velux lukker ned og sender op mod 130 på gaden

Velux Gruppens produktion under navnet Skærbæk Bygningsindustri i Skærbæk står til at blive lukket ned.  Dermed risikerer op mod 130 medarbejdere at miste deres job. Kun 10-15 vil blive tilbudt at blive flyttet til produktionen i Østbirk ved Horsens, 135 kilometer fra Skærbæk. Foto: Velux Gruppen
En af Tønder-egnens største arbejdspladser, Velux, vil afvikle sin produktion i Skærbæk. Der indledes nu forhandlinger i samarbejdsudvalget. Størstedelen af fabrikkens 130 medarbejdere står til at miste deres job.
Annonce

Vinduer: Lige over middag onsdag blev først mellemlederne og siden de ansatte hos Velux/Skærbæk Bygningsindustri  orienteret om, at virksomheden planlægger at afvikle sin produktion i Skærbæk. Dermed står op til 130 medarbejdere til at miste deres arbejde.

- Det er en katastrofe, ikke mindst for et lokalområde som dette, siger næstformand for 3F Aabenraa/Tønder Lars Petersen.

For ham og fagforeningens 110-120 medarbejdere på stedet kommer lukningen som et lyn fra en klar himmel. I Skærbæk og omegn er Velux/Skærbæk Bygningsindustri en af de største arbejdspladser.

Annonce

Overproduktion

Fabrikken i Skærbæk producerer trækomponenter, der indgår i Velux-produktion af ovenlysvinduer i Polen, Ungarn og Østbirk ved Horsens.  Om den forestående nedlukning siger pressechef i Velux Gruppen Jens Bekke:


Vores samfundansvar går på, at vi nu melder tidligt og prøver sammen med medarbejderne at finde ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe dem.

Jens Bekke, pressechef, Velux Gruppen


- Bevæggrunden er, at vi arbejder på langt sigt med vores produktionsplanlægning på tværs af alle lande. Vi har 27 fabrikker i 10 lande. Skærbæk er underleverandør af trækomponenter til vores fabrik i Østbirk og i Ungarn og Polen - og der har vi ledig kapacitet til at kunne lave det samme uden at skulle investere i nyt. Så derfor er det en effektivisering, vi laver.

Mister alle jobbet?

- Nej, nogle vil blive tilbudt at komme med til Østbirk. Men der er selvfølgelig langt til Østbirk  Det er nogle håndfulde. Jeg tør ikke sætte tal på, men nok 10-15 stykker. Men det er svært at sige, hvor mange der er interesserede. Men det er på det niveau. Cirka 10 procent, siger pressechef i Velux Gruppen Jens Bekke.

Der er 135 kilometer fra Skærbæk til Østbirk.

Jens Bekke siger, at der nu forestår 21 dage med forhandlinger om, hvordan virksomheden kan prøve at hjælpe folk videre på arbejdsmarkedet, og hvem der eventuelt kan komme med til Østbirk.

Annonce

Uddannelse

Lars Petersen siger, at 3F endnu ikke officielt har hørt fra Skærbæk Bygningsindustri. I det øjeblikket, det sker, har fagforeningen et setup med blandt andet en uddannelseskonsulent og medarbejdere fra a-kassen, der rykker ud.

Næstformanden har ingen forventning om, at de forestående forhandlinger vil kunne redde arbejdspladser i lokalområdet.

- Beslutningen er jo truffet, siger han, men udtrykker samtidig håb om, at efteruddannelse kan opkvalificere de fyrede medarbejdere, så de kan finde noget andet og komme videre.

Velux Gruppen

Velux Gruppen har i Danmark herefter produktion i Skjern, Thyregod, Brædstrup og Østbirk, hvor gruppens globale center for produkt- og teknologiudvikling også ligger. 

Hovedsædet ligger i Hørsholm. Ud af koncernens cirka 11.500 medarbejdere er 2300 ansat i Danmark. Velux Gruppen har salgsselskaber i 40 lande og produktion i 10 lande.

Annonce

Konkurrencedygtige

Pressechef Jens Bekke beklager, at mange dygtige og dedikerede medarbejdere står til at miste deres arbejde.

Der bliver snakket meget om samfundsansvar i øjeblikket - hvordan harmonerer det med en sådan melding?

- Vores samfundansvar går på, at vi nu melder ud tidligt og prøver sammen med medarbejderne at finde ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe dem. Vi har i virksomheden nogle værdier, der siger, at vi skal være bedre end gennemsnittet i forhold til kunder, leverandører og medarbejdere - men der er også et fjerde punkt, der siger, at vi også skal være konkurrencedygtige og tjene penge. Det er forudsætningen for det andet, siger pressechefen.

Så I var ikke konkurrencedygtige med denne afdeling?

- Det her er en langsigtet planlægning. Det er ikke et øjebliksbillede, det her, det er over en længere periode, hvor vi kigger på tværs af alle vores produktionsvirksomheder. Her er vi i en situation, hvor vi, uden at skulle investere yderligere, kunne lægge det over på nogle andre fabrikker, siger pressechefen.

Produktionen i Skærbæk Bygningsindustri forventes at være afviklet i løbet af foråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Luftfartsekspert har svært ved at se idéen bag nyt flyselskab: 'Der er masser af ledig kapacitet på markedet'

Ringkøbing-Skjern

Fredagens coronatal: Ringkøbing-Skjern runder 300 smittede - men der er også godt nyt

Ringkøbing-Skjern

Nu må nordjyske minkavlere med raskmeldte besætninger sælge skindene - vestjyske kolleger må stadig ikke

Annonce