Annonce
Udland

Chile skal stemme om forfatning fra Pinochet-tiden

Goran Tomasevic/Reuters
Et af de centrale krav i chilenske demonstrationer har været en ny forfatning. Ikke alle er dog overbeviste.

Chile har besluttet at afholde folkeafstemning om en ny forfatning som svar på de seneste ugers vedvarende protester.

Folkeafstemningen skal finde sted i april 2020.

Beslutningen blev truffet fredag efter intense forhandlinger mellem regeringen og oppositionen.

En ændring af forfatningen, som stammer tilbage fra militærregimets tid, har været et af de afgørende krav fra de mange demonstranter.

Tusindvis af mennesker gik fredag eftermiddag igen på gaden i Chiles hovedstad, Santiago.

Her udbrød der voldelige sammenstød mellem mindre grupper af demonstranter og politi.

Den nuværende forfatning har eksisteret siden 1980, da den højreorienterede general Augusto Pinochet regerede på brutal vis.

Den er blevet ændret flere gange siden da. Men den fastlægger ikke nogen statslig forpligtelse til at sørge for uddannelse eller et sundhedsvæsen. Netop disse to områder er centrale i demonstranternes krav til regeringen.

- Aftalen er et første skridt. Men den er et historisk og fundamentalt første skridt mod at skabe en ny social pagt, hvor medborgerskab kommer til at spille en afgørende rolle, siger indenrigsminister Gonzalo Blumel.

I folkeafstemningen vil chilenske vælgere blive spurgt, hvorvidt forfatningen skal erstattes, samt hvordan en ny forfatning skal udformes.

Ikke alle er imidlertid overbeviste.

- Al opmærksomheden går til forfatningen, men der er mere presserende emner: pensioner, uddannelse, siger Raul Opoza, en 39-årig lærer.

Og den politiske aftale "løser ingenting", lyder det fra den 27-årige rengøringsassistent Leslie.

Uroen i Chile begyndte den 18. oktober som protester mod prisstigninger på metrobilletter i myldretiden.

Det har siden udviklet sig til en bredere protest mod den politiske status quo.

Afbrændinger, plyndringer og konfrontationer mellem demonstranter og politi har præget landet.

Chile har en af Sydamerikas mest veludviklede økonomier. Men de høje leveomkostninger har været genstand for megen kritik.

De chilenske aktier og pesoen reagerede positivt på nyheden fredag.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Grib bolden til håndboldens dag

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Annonce