x
Annonce
Danmark

Chefredaktøren: Hvad er meningen med de ny landbetjente?

Peter Rasmussen, chefredaktør på avisen Danmark.

På en måde lyder det jo rigtig rart og trygt. Den morderne landbetjent skal genopfindes, og 20 nye politistationer skal dukke op i provinsen. Det lægger regeringen i hvert fald op til med den ny politireform. Men noget tyder på, at vi allerede får dét fra politiet, som vi ønsker os mest; nemlig at de kommer, når vi har brug for det, og at de opklarer forbrydelser.

I sidste uge havde vi her på avisen en reporter i Middelfart for at undersøge borgernes reaktion på regeringens udmelding om en politireform. De borger, vi talte med, var positive overfor at få det lokale politi tilbage.

Der var manden i strøgbutikken, som døjede med butikstyve. Der var værtshusejeren, der savnede det nære forhold til betjentene. Og det var ægteparret, der havde været udsat for indbrud. Alle sammen så de gerne, at patruljevogn rullede forbi en gang imellem.

Men kigger man på statistikken, så er forholdene i Middelfart faktisk blevet mere trygge siden byen mistede sin politistation i 2016.

Politiet kommer hurtigere i dag, fordi man kan trække på et større beredskab fra Odense. Tidligere tog det i gennemsnit 15 minutter og 44 sekunder fra man ringede efter en politibil til den var fremme. I dag tager det 13 minutter og 58 sekunder.

Der bliver også fanget flere tyveknægte end dengang Middelfart havde sin egen politistation. Den gang førte 17,5 procent af anmeldelserne om tyveri til sigtelse. Nu rejses der sigtelse i 38,9 procent af sagerne om tyveri.

Tallene er i øvrigt nogenlunde de samme over hele landet. Der er ikke sket en stigning i hverken voldssager eller indbrud, siden de lokale politistationer lukkede. Tvært imod.

Det betyder selvfølgelig ikke, at de lokale politistationer eller landbetjente er en dårlig idé. Vi skal bare lige finde ud af, hvad vi skal bruge dem til. Hvis det handler om at give borgerne hurtigere service og opklare flere forbrydelser, så er der ikke meget, der tyder på, at landbetjentene er til megen gavn. Hvis det handler om, at det kunne være hyggeligt at skrue tiden tilbage til dengang betjentene gik parvis rundt i gaderne og klappede sig selv godmodigt i håndfladerne med en knippel, så er det selvfølgelig helt ok - det er bare et beredskab, der passer dårligt til politiets nye opgaver som bandekriminalitet, større terrortrussel, flygtningestrømme og mere IT-, økonomisk og grænseoverskridende kriminalitet.

Men måske kunne de lokale landbetjente bruges til at opbygge et forhold til unge på kanten, så vi kunne forhindre kriminalitet i stedet for at opklare den. Hvis det er det, regeringen vil bruge "den moderne landbetjent" til, så giver det måske mening. Lige nu mangler vi bare at finde ud af, hvad meningen med dem er.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce