Annonce
Erhverv

Chefanalytiker: Du kan stadig hjælpe børnene ind på boligmarkedet

Mira Lie Nielsen, Nykredit. Pr-foto
Annonce

De store byer med København i front svulmer, og det er de unge, som trækkes til og trækker for i den udvikling. Eksperter i demografiske bevægelser siger ret entydigt, at den vandring kommer til at fortsætte. Vi fastliggere kan synes, at iveren for at komme til for eksempel København eller Aarhus virker lidt hovedløs, men den er der, iveren. De unge vil høre larmen, mærke livet og samtidig (forhåbentlig) få sig en uddannelse, så de bredest mulige døre til arbejdsmarkedet åbner sig.

Men det er ikke sådan at finde tag over hovedet for for eksempel en ung knøs fra Assens, der kun har SU, og som ikke lige kender nogen, der lejer lejligheder billigt ud. Derfor tyr mange til forældrekøb, og alene i København er der cirka 10.000 af den slags. For mange har det også været en god forretning, men nu bliver det skattemæssigt knap så sjovt at købe en bolig, som poden kan bebo.

Med finansloven for 2020 ser det ud til, at det fra 2021 er slut med at bruge den såkaldte virksomhedsordning til forældrekøb. Her sparer forældrene mere i skat af finansieringsudgifterne end normalt. Giver udlejningen til barnet et overskud, (hvilket ikke er helt unormalt som følge af de meget lave renter), kan man nøjes med at betale en foreløbig skat på 22 procent af overskuddet og udskyde resten af skatten, indtil man senere vælger at hæve overskuddet fra virksomhedsordningen.

Hvis udlejningen giver underskud, kan dette fratrækkes den øvrige indkomst. Dermed har forældrekøberne opnået et højere skattefradrag for renteudgifterne, end private normalt gør. Det er sådan set rimeligt og forståeligt at afskaffe en mulighed, som de facto betyder, at de, der låner penge til en ekstra bolig, kan fradrage rente- og bidragsudgifterne helt op i topskatten. Fra 2021 kan finansieringsudgifterne til forældrekøb således ”kun” fradrages med samme skatteværdi som andre private finansieringsudgifter.

Vores tal viser, at ændringen betyder - alt efter lånevalg og belåningsgrad - at det vil koste 500 til 1000 kroner mere om måneden efter skat at købe lejlighed for 2,5 millioner kroner og udleje den til barnet. Forældrekøberne har typisk en solid økonomi, og selv om nogen kan få problemer, vil afskaffelsen af ordningen ikke stoppe forældrekøb fuldstændigt. At forældrekøb bliver mindre fordelagtigt, løser nemlig ikke den grundlæggende årsag til, at der er så mange forældrekøb i København og til dels Aarhus; der er mangel på billige boliger til de unge mennesker.

I København er der nærmest ikke bygget små boliger de seneste 10 år. Og hvem vil ikke gerne hjælpe sit barn til en bolig i studietiden - når alternativet ofte vil være en nomadetilværelse med korte (ofte ulovlige) lejemål, skumle adresser eller en bolig meget langt fra studiet?

Når nu forældrekøbet er blevet en svag plet i horisonten, og man gerne vil gøre noget gavnligt for afkommet, hvad så? Ud over de mere bløde tilgange, såsom at lære ungerne værdien af penge og sparsommelighed - og lære dem at lægge et budget - ja, så er der faktisk en række muligheder, som konkret kan hjælpe. For adgangsbilletten til storbyens boligmarked afhænger i højere og højere grad af, om man har penge med sig - og hvor mange.

Har man muligheden, kan man yde barnet et afdrags- og rentefrit såkaldt familielån, og åbne muligheden for køb af forældrekøbslejligheden eller anden bolig. Man kan også give sine børn pengegaver afgiftsfrit - faktisk helt op til 67.100 kroner pr. år pr. forælder pr. barn i 2020. Og langt mindre beløb over en længere periode vil også hjælpe til at få økonomien på plads og åbne porten til storbyens forjættede boligmarked.

Det er svært at være ung og få det første fodfæste på ejerboligmarkedet i en stor by. Den eneste langsigtede kur er flere mindre lejligheder til de nye på boligmarkedet. Det vil måske dæmpe prispresset og endda få priserne til at falde en smule på de mindre lejligheder. Kravet om opsparing kommer man dog ikke uden om. Heldigvis kan man fortsat hjælpe sine børn i den rigtige retning - og hvad skal man i bund og grund mere som forælder?

Med finansloven for 2020 ser det ud til, at det fra 2021 er slut med at bruge den såkaldte virksomhedsordning til forældrekøb. Her sparer forældrene mere i skat af finansieringsudgifterne end normalt.

Det er svært at være ung og få det første fodfæste på ejerboligmarkedet i en stor by. Den eneste langsigtede kur er flere mindre lejligheder til de nye på boligmarkedet. Men forældre, der gerne vil hjælpe deres børn godt på vej, har stadig muligheden. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Spritny Polaris-ATV stjålet fra garage

Annonce