Annonce
Erhverv

Charme, selvtillid og vind i håret: Thorsminde Havn bobler af ideer til ny erhvervsudvikling

Havnechef Lisette Sønderby mærker stor lokal opbakning og fornyet tro på, at der venter noget godt for  erhvervsudviklingen på Thorsminde Havn. Foto: Thomas Maxe
Den lille fiskerihavn på Vestkysten er med i kampen om at blive servicehavn for offshore-vindmøller. Samtidig går det godt for både fiskeri og turisme.

THORSMINDE: De fleste barnlige sjæle og småbørnsforældre kender formentlig tegnefilmene med lokomotivet ”Thomas Tog” og hans venner. Gang på gang må det lille damplokomotiv redde dagen, når de store, stærke lyntog bryder sammen.

Tegnefilmene lærer børnene især to ting: Det er bedre at være lille og vågen end stor og doven, og frem for alt skal man tro på sig selv. Det sidste kommer til udtryk, når det lille damplokomotiv pruster, mens hans trækker vognene op ad bakken og stønner: ”Jeg tror, jeg kan… Jeg tror, jeg kan…”

Hvis Thomas Tog havde været en havn, ville han være Thorsminde Havn.

Annonce

- Vi går fortsat målrettet efter at blive servicehavn for havmølleparkerne. Det kan vi sagtens, siger havnechef Lisette Sønderby.

Den ambitiøse plan blev annonceret i februar i år. Der blev ikke ligefrem grinet - i hvert fald ikke højt - på de noget større havne i Hvide Sande, syd for Thorsminde, og i Thyborøn, nord for Thorsminde. Men øjenbrynene blev løftet, for i de langt større havne har man hen over årene investeret trecifrede millionbeløb i udvidelser af både havnebassiner og faciliteter på kajen i jagten på offshore-omsætning.

Hurtig adgang fra Thorsminde

Energiselskabet Vatenfall offentliggjorde i foråret, at man havde valgt Hvide Sande som servicehavn for havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord. Men den kommende Thor-møllepark skal ligge endnu tættere på Thorsminde, og her har man stadig troen på at få en rolle som servicehavn.

- Vi har ikke faciliteterne til de store skibe, som skal bygge havmøllerne. Men her taler vi jo om servicefolk, som sejler i såkaldte CTV’er (”Crew Transfer Vessels”, red.). De stikker kun 2,5 meter, så fire meters vanddybe er nok, forklarer Lisette Sønderby og fortsætter:

- De folk, som servicerer de færdige havmøller har en meget høj timepris, så det kan få stor betydning i forhold til eksempelvis den kommende møllepark ”Thor”, der skal ligge kun en halv times sejlads fra Thorsminde. Der vil være cirka en times sejlads fra Hvide Sande og Thyborøn, så her er altså tid - og mange penge - at spare, hvis man sejler ud fra Thorsminde.

Thorsminde Havn

  • Thorsminde er det vestligste yderpunkt i Holstebro Kommune. Havnen er to-delt med Gl. Havn etableret ved udløbet af Nissum Fjord og Vesthavnen, der i 1967 blev opført på ydersiden af slusen ud mod Vesterhavet.
  • Alle havne langs den jyske vestkyst er plaget af tilsanding, så halvdelen af Thorsminde Havns seks ansatte har fast hyre på sandpumperen S/P Tønne, der sikrer en vanddybde på fem meter i indsejling og havn.
  • Fiskeriet havde sin storhedstid for en generation siden, hvor der var 75 fastliggende kuttere og op mod 100 gæstefartøjer, som landede fisk i Thorsminde. I dag er der blot 15 fiskefartøjer og en række mindre joller med hjemhavn i Thorsminde.
  • I 2019 blev der landet 1338 tons fisk i Thorsminde til en værdi af 36 millioner kroner.
  • Hjemmeside: www.thorsminde.dk

Seks internationale energiselskaber er prækvalificerede til at stå for ”Thor”-mølleparken, som finder en vinder i december i år. Og i slutningen af næste år vil man så finde ud af, hvem der skal være servicehavn.

Sandpumperen S/P Tønne holder indsejlingen fri i Thorsminde Havn, så fiskefartøjer og erhvervsfartøjer sikkert kan komme ind og ud. Foto: Thomas Maxe

Det kan give ny vind til Thorsminde Havn. Efter mange år med en lille fiskerihavn i den vestlige ende af Nissum Fjord byggede staten i 1967 den større Vesthavn med ind- og udsejling direkte til Vesterhavet, og Thorsminde havde op gennem 1970’erne og 1980’erne sin storhedstid som fiskerihavn. I dag er der blot 15 fiskefartøjer med hjemhavn i Thorsminde.

- Kutterne bliver færre, men større, og vi har faktisk haft et godt år med vækst for fiskeriet her i Thorsminde. Ved udgangen af juli var der landet fisk til en værdi af 28 millioner kroner, så det er fortsat et stort og vigtigt forretningsområde, siger havnechefen.

Annonce

Positiv stemning i byen

Hun mærker den positive stemning på havnen og i byen omkring.

- Der er altid mange, som spørger: ”Sker der snart noget?” Og det gør der. Nu er der faktisk en tro på, at der sker noget godt for os. Vi har afsat et område på havnen til brug for servicehavn og derved også vist, at vi virkelig går efter at blive energihavn med faciliteter til at servicere havmøller. Og i sydenden af havnen er der endelig ved at ske noget med et stort projekt med ørred-opdræt, som har været mange år undervejs. Så jo, jeg mærker stor optimisme: Fiskeriet går godt, og vi har oplevet vækst i turismen og følgeerhvervene. Det kan man mærke på stemningen i byen, siger Lisette Sønderby.

Både på havnen og politisk er man meget enige om, at det ikke er en mulighed bare at gøre ingenting: Vi vil udvikle havnen og Thorsminde.

Søren Olesen (DF), medlem af havnebestyrelsen og formand for Holstebro Kommunes udvalg for erhverv og turisme

Søren Olesen ser også lyst på fremtiden. Han er medlem af havnebestyrelsen og formand for Holstebro Kommunes politiske udvalg for erhverv og turisme, valgt for Dansk Folkeparti.

- Både på havnen og politisk er man meget enige om, at det ikke er en mulighed bare at gøre ingenting: Vi vil udvikle havnen og Thorsminde. Det er dyrt at drive havn, så fiskeriet har stor værdi. Og lige nu går det udmærket med fiskeriet, og jeg håber da, at vi også på langt sigt kan bevare havnen som både fiskeri- og erhvervshavn, siger han.

Annonce

Vil udvikle Gammelhavn også

Thorsminde Havn skiftede i 2011 status fra statshavn til kommunal selvstyrehavn, og i Holstebro Kommune er man parat til at hjælpe alt, hvad man kan for at skabe rammer for vækst.

- Vi håber naturligvis på, at Thorsminde vil få en rolle som servicehavn, uanset om man får officiel status som servicehavn eller ej. Skal man hurtigt ud til havmølleparkerne, kan det være relevant at sejle fra Thorsminde. Og ellers skal vi se bredt på mulighederne for at skabe vækst: Vil smeden for eksempel få brug for mere plads på havnen? Ja, så skal vi hjælpe med at bane vej for det, forklarer Søren Olesen.

Drømmene og vækst breder sig som ringe i vandet ud fra havnen. Den gamle fjordhavn på indersiden af slusen mellem Nissum Fjord og Vesterhavet er ved at ændre status fra gamle dages fiskerihavn til centrum for turistoplevelser.

- Vi vil gerne udvikle mere på ”Gammelhavn” og eksempelvis give mulighed for opførelse af ferieboliger og åbning af butikker og caféer, fortæller Søren Olesen.

Lene Rønn, butiksbestyrer i Thorsminde Outdoor, er formand for Erhvervsforum Holstebros taskforce for udvikling af erhvervslivet i Thorsminde. Initiativet møder stor opbakning lokalt. Foto: Thomas Maxe

En af de butikker, som allerede er åbnet på Thorsminde Gl. Havn, er Thorsminde Outdoor, ejet af fiskerne i fællesskab. Butikken bugner af outdoor-beklædning, souvenirs og ellers alt det udstyr, som en lystfisker kunne drømme om.

Det er bysbarnet Lene Rønn Sørensen, som er butiksbestyrer, og hun er også udpeget til at stå i spidsen for en ny taskforce under Erhvervsforum Holstebro, som skal booste væksten i Thorsminde.

- Jeg har arbejdet med udvikling i idrætten og foreningslivet i mange år, så det er naturligt for mig også at arbejde med at samle erhvervslivet og udvikle samarbejdet. Vi har et kæmpestort potentiale her i Thorsminde, men vi skal gøre noget, hvis ikke turisterne skal blive trukket sydpå mod Søndervig, hvor der er sket rigtig meget udvikling, forklarer Lene Rønn Sørensen.

Den nye taskforce’s første initiativ var at holde et oplæg for lokale erhvervs- og turistaktører og lære dem om vigtigheden af at være synlige på Google og sociale medier.

- Det er relativt billigt at nå et meget målrettet publikum, som sidder ude i sommerhusene og søger efter aktiviteter. Vi har kunnet mærke en meget stor forskel i sommer med langt større opmærksomhed online, og vi har haft en rigtig god turistsæson. Nu skal vi arbejde mere med at gøre Thorsminde synlig og at forlænge sæsonen, helst så den strækker sig helt fra vinterferien til efterårsferien, siger hun.

Annonce

Har meget at byde på

Blandt de nye initiativer er en ”Vesterhavs-camino”, hvor en ny guidet vandrerute begynder i Thorsminde og fortsætter langs vestkysten nordpå.

- Vi har så meget at byde på her i Thorsminde. Vi har nogle gode spisesteder, vi har en skøn natur, hvor du selv kan gå ud for at plukke krydderurter, for eksempel havtorn, til din mad eller hjemmelavede snaps. Vi har en stor campingplads, masser af muligheder for kitesurfing, kajak og surfing på bølgerne, og vi har det nye Havets & Fjordens Hus, som bliver mere og mere populært som center for lejrskoler og foreninger på træningslejr og udflugt, siger Lene Rønn Sørensen.

Thorsminde har meget at byde på, og der er en god lokal opbakning, lyder det Lene Rønn, butiksbestyrer i Thorsminde Outdoor. Foto: Thomas Maxe

Hun mærker også den optimistiske stemning i Thorsminde.

- Det går godt på havnen, og vi har fået ny købmand, som er idérig og entusiastisk. Der er en meget stor vilje og lyst til, at der skal ske udvikling i Thorsminde. Her er mange ældre fastboende og desværre få tilflyttere, men vi ser nu, at sommerhusejerne også begynder at involvere sig i lokale foreninger og gerne vil være med til at bakke op om området, siger hun.

Der er kun én hage ved arbejdet med udvikling.

- Der er god lokal opbakning, men der skal helst være nogen til at sætte tingene i gang. Det kan være svært at finde medlemmer til bestyrelserne, fordi udviklingsarbejde ikke trækker så meget som at skulle hjælpe med en fastsat opgave, siger Lene Rønn Sørensen.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Skjern For abonnenter

Nyhedsanalyse: Skolen i Skjern er en kattepine for politikerne uanset hvilken løsning de vælger

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Her kan en ny skole bygges ved kulturcentret: Men i sidste øjeblik er en ny placering i spil i den anden ende af Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Debat

Masser af møder og snak, men intet sker: Hvorfor skal køreskoleerhvervet saboteres?

Tarm

Heldig Lotto-vinder: Købte sin kupon i Tarm og vinder over tre millioner

Vestjylland

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Sport For abonnenter

Lange næser i Ølstrup: Oprykningsdrømme er blevet til gummiben efter nederlag i Viborg

Erhverv

Detailhandlen kom flot gennem corona-krise: Nu skal vinderen af årets erhvervspris findes

Skjern

Brian har reddet to landsbyer fra butiksdød: Nu skal han sætte gang i genåbnet butik ved vestkysten

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Hvide Sande

Branden på 'Det Gamle Hotel': Vidne fortæller, at der stod en grill på altanen

Skjern For abonnenter

Børge er klar til en retssag: Kommunens forsømte vandløb koster ham et tab på over 100.000 kroner i år

Hvide Sande

Gaseksplosion i rygeovn: Brandvæsnet måtte rykke ud til fiskeforretning

Annonce